Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ «για τα μάτια της Τρόικας»

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ «για τα μάτια της Τρόικας»

Δημιουργείται και  νέα γενιά ληξιπροθέσμων

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ «για τα μάτια της Τρόικας»
Την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προτάσσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Ωστόσο, για να επιτύχει την επίδοση αυτή, τα υπουργεία έχουν φρενάρει τις πληρωμές χρεών του δημοσίου. Διαφαίνεται έτσι ότι αρχίζει να δημιουργείται και νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους στους ιδιώτες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε (σε ταμειακή βάση) πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο όμως προκύπτει σχεδόν εκ εξολοκλήρου από τον συνυπολογισμό των αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Αυτά υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με το «πάγωμα» των πληρωμών χρεών προς τους ιδιώτες.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών, τα υπουργεία έδωσαν σε δικαιούχους τα 4,4 δισ. δηλαδή τα μισά από τα 8,8 δις. που αρχικά υπολόγιζε να δώσει φέτος η κυβέρνηση. Η ροή των πληρωμών, ειδικά σε υπουργεία όπως του Υγείας, έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο δίμηνο, με συνέπεια να ευνοείται η δημιουργία ταμειακού πλεονάσματος για τη γενική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης