Ο Γιώργος Πεφάνης μιλά για τη νέα έκθεση που ετοιμάζει

Ο Γιώργος Πεφάνης μιλά για τη νέα έκθεση που ετοιμάζει

Συναντήσαμε το Γιώργο Πεφάνη στον Πειραιά, την πόλη που γεννήθηκε, ζει και διατηρεί το εργαστήριό του. Ο γνωστός καλλιτέχνης μας υποδέχθηκε με τον χρωστήρα στο χέρι και τα χρώματα να παραπέμπουν σε ουράνιο τόξο στην παλέτα του...

Ο Γιώργος Πεφάνης μιλά για τη νέα έκθεση που ετοιμάζει
Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Συναντήσαμε το Γιώργο Πεφάνη στον Πειραιά, την πόλη που γεννήθηκε, ζει και διατηρεί το εργαστήριό του. Ο γνωστός καλλιτέχνης μας υποδέχθηκε με τον χρωστήρα στο χέρι και τα χρώματα να παραπέμπουν σε ουράνιο τόξο στην παλέτα του.

Στα γυμνασιακά του χρόνια υπήρξε μαθητής του γνωστού ζωγράφου Θεόδωρου Λεκού. Στη συνέχεια σπούδασε ελεύθερο σχέδιο στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών. Είναι απόφοιτος της «Σχολής Θεάτρου και Κινηματογράφου Σταυράκου», ενώ μετά τις σπουδές του επισκέφθηκε τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Ιταλίας, όπου μελέτησε την τέχνη των μεγάλων ζωγράφων και κυρίως του Καραβάτζιο.

 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην Ελλάδα του έχουν προσάψει το προσωνύμιο ο «Έλλην Καραβάτζιο». Οι πίνακές του λόγω της εμπορικότητας που έχουν αλλά και της υψηλής αγοραστικής αξίας θεωρούνται έργα επενδυτικής αξίας στο χώρο της τέχνης. 

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και για την τεχνική του έχει ασχοληθεί σχεδόν το σύνολο του ελληνικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Σημαντικό σημείο αναφοράς της εικαστικής του καριέρας, αποτελεί η έκδοση από την  Unicef, δύο έργων του σε κάρτες. Η ζωγραφική του εντάσσεται στον Κλασικό Ρεαλισμό. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού επιμελητηρίου και έργα του υπάρχουν σε πολλές συλλογές της Ελλάδας και του  εξωτερικού.
Κλείσιμο

Συνομιλώντας μαζί του, η αίσθηση που σου δημιουργείται είναι πως διατηρεί, αν και καλλιτέχνης, καλή σχέση με την διαχείριση των συναισθημάτων του, ενώ παράλληλα η αυτογνωσία κυριαρχεί ως εκλογικευμένη αντίληψη του δρόμου που χάραξε και ακολουθεί.   

Προγραμματίζετε κάποια έκθεση στο άμεσο μέλλον;

Ήδη συγκεντρώνω έργα για τον σκοπό αυτό και βρίσκομαι στη διαδικασία εύρεσης χώρου για την παρουσίαση σε ατομική έκθεση. Υποθέτω πως θα είμαι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Η προσπάθεια αυτή για κανέναν καλλιτέχνη δεν είναι εύκολη. Η επιλογή του χώρου, των έργων, ακόμα και της ημερομηνίας παίζει ιδιαίτερο ρόλο κι εγώ καθότι είμαι τελειομανής, αντιλαμβάνεσθε πως δεν θέλω να αφήσω τίποτε στην τύχη. Το οφείλω στον εαυτό μου, αλλά και στους ανθρώπους που χρόνια τώρα με ξέρουν και με στηρίζουν.

 Τι αντιπροσωπεύει για σας η τέχνη του χρωστήρα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι ανάμεσα σε μολύβια, χαρτιά και χρώματα. Όταν από παιδί, ανακάλυψα την μαγεία της ζωγραφικής, η ζωή μου έγινε ένα ατέλειωτο ταξίδι στο φως με παρέα την παλέτα μου. Μ’ αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, τη φύση, τους ανθρώπους, το κάθε αντικείμενο υπό την επήρεια του φωτός, γιατί είναι μαγικό να βλέπεις τον κόσμο πως μεταμορφώνεται ανάλογα με την θέση και την δύναμη του! Λατρεύω το φως, σε όλες του τις εκφάνσεις, από την ποιο δυνατή του «επιθετική» μορφή ως το τέλειο σκοτάδι… το σκοτάδι, εκεί που δίνεται η ευκαιρία στο νου και τη φαντασία να δημιουργεί ένα άλλο φως, ιδεατό - ιδανικό φως… που ταξιδεύει τα όνειρα μας και τις επιθυμίες μας!

Η ζωγραφική αντιγράφει τη ζωή ή τα όνειρα;

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς όνειρα και όνειρα δίχως όρεξη για ζωή..!

Ποιος ζωγράφος σας επηρέασε βαθειά;

Αυτός που με επηρέασε και εξακολουθεί ακόμη… είναι ο Καραβάτζιο!! (1573-1610) Ένας μεγάλος δάσκαλος της ρεαλιστικής ζωγραφικής που επηρέασε πολλούς ζωγράφους της εποχής του και  εξακολουθεί να επηρεάζει μέχρι σήμερα και νομίζω για πάντα. Ένας καλλιτέχνης που παρότι πέθανε πολύ νέος, μας άφησε πολύ  σπουδαία έργα. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της πραγματικής τέχνης. Τα σπουδαία έργα να μένουν στην αιωνιότητα και να αποτελούν κτήμα της ανθρωπότητας.

Πως πιστεύετε ένας καλλιτέχνης  μπορεί να προωθήσει το έργο του;

Στη προώθηση των έργων μου ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός, δεν ήμουν δηλαδή καλός στις δημόσιες σχέσεις όπως πολλοί συνάδελφοι μου που τα καταφέρνουν μια χαρά. Η αλήθεια είναι ότι δεν το επεδίωξα κιόλας γιατί ευκαιρίες είχα άπειρες. Ο πλέον διαδεδομένος τρόπος είναι οι εκθέσεις, ατομικές ομαδικές κλπ. Επίσης μέσω των media  γενικώς και του διαδικτύου που σήμερα είναι πολύ στα πράγματα.  Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και οι μάνατζερ. Εγώ όμως φροντίζω να λειτουργώ μόνος μου για να έχω πάντα το αίσθημα του ελεύθερου και ακηδεμόνευτου. Ευτυχώς ακόμα δεν το έχω μετανιώσει.

Τα θέματά σας κυρίως αφορούν το περιβάλλον ή τον άνθρωπο;

Με ενδιαφέρουν και τα δύο, εξάλλου  περιβάλλον και άνθρωπος για μένα δεν είναι κάτι ξεχωριστό, νομίζω ο άνθρωπος είναι μέρος του περιβάλλοντος και καλό θα είναι να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε και να το διαφυλάττουμε, γιατί οποιεσδήποτε βίαιες παρεμβάσεις επιστρέφουν πάνω μας με καταστροφικά αποτελέσματα… ως αυτοκαταστροφή θα έλεγα.

Ο καλλιτέχνης πλάθεται ή γεννιέται;

Εγώ πιστεύω ότι γεννιέσαι, ότι το έχεις στο D.N.A. σου, απλά υπάρχουν κάποιοι που το ανακαλύπτουν νωρίς και κάποιοι αργότερα. Πάντως αν το «έχεις»  που λένε, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί, γιατί το ταλέντο ούτε κρύβεται ούτε «θάβεται». Τώρα για το αν θα το πας λίγο πιο πέρα… ε αυτό είναι θέμα καθαρά δικό σου και έχει να κάνει με την προσωπικότητά σου. Τα πάντα καλλιεργούνται, αλλά αν δεν υπάρχει το ανάλογο υπέδαφος τίποτε δεν μπορεί να εξελιχθεί. Η βάση λοιπόν είναι το ταλέντο και όλα τα ταλέντα είτε το θέλουμε είτε όχι, γεννιούνται με το άστρο τους και τα χαρίσματά τους.     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης