«Όνειρο» και Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ιστορίας και Τέχνης του Φοντενεμπλώ

«Όνειρο» και Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ιστορίας και Τέχνης του Φοντενεμπλώ

Μία ωδή στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, μέσα από ταινίες γνωστών σκηνοθετών και την παρουσίαση πλούσιων ευρημάτων από πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

«Όνειρο» και Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ιστορίας και Τέχνης του Φοντενεμπλώ
Η Ελλάδα, θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα του όγδοου «Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης» που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Φοντενεμπλώ, (77 χλμ) νότιο-ανατολικά των Παρισίων.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ένα τριήμερο: στις 1,2 και 3 Ιουνίου, ως δε κεντρική θεματική, έχει επιλεγεί « Το όνειρο» ( le rêve). Την όλη διοργάνωση έχει το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης (INHA ).

Κλείσιμο
Με σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερίκ Σασέ (Eric Chassey), εξήγησε ότι θέληση είναι «το άνοιγμα στο πλατύ κοινό, του πεδίου της Ιστορίας της Τέχνης παρέχοντας τα κλειδιά κατανόησης». Τα δρώμενα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του κάστρου, στον αυλόγυρο και στους περίφημους κήπους, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει και η πόλη με τις γκαλερί και το δημαρχείο. «Στόχευση είναι το ευρύ κοινό και όχι μόνο οι επαγγελματίες του χώρου», υπογράμμισε ο Ε. Σασέ.

Η επιστημονική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ανίκ Λεμουάν, ανέφερε από μέρους της ότι η θεματική του «ονείρου» που αποτελεί πρόκληση για όλους, θα παρουσιασθεί υπό το πρίσμα των εικαστικών τεχνών : για τρεις μέρες στο Φοντενεμπλώ, ιστορικοί , ψυχαναλυτές, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να αναφερθούν στον «εφήμερο και μυστηριώδη χαρακτήρα του ονείρου» αλλά και στις πολλαπλές οπτικές γωνίες που μπορεί να αναλυθεί.

Στα στρογγυλά τραπέζια των συζητήσεων έχουν προσκληθεί σημαντικά ονόματα, προσωπικότητες ή καλλιτέχνες που έχουν ιδιαίτερα ασχοληθεί με τον «ονειρικό κόσμο».

Η Ελλάδα, ως τιμώμενη χώρα έχει να αναδείξει τη διάσημη αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της, αλλά και τη δυναμικότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής. Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της ελληνικής αρχαίας τέχνης θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Οι μύθοι, οι εικόνες και τα εμβληματικά στοιχεία της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα, πρόκειται να αναπτυχθούν με έναν κύκλο προγραμματισμένων διαλέξεων.

Το «όνειρο» και η Ελλάδα θα εξετασθούν μέσα από το πρίσμα της κινηματογραφικής κάμερας χάρις στην συνεργασία με το (γαλλικό) Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου (CNC), με έργα των Κώστα Γαβρά, Τεό 'Αγγελοπουλου, Φίλιππου Κουτσάφτη, μεταξύ πολλών άλλων όπως, Μελιές, Φελίνι, Λιντς κ.α.

Στην οβάλ αυλή του κάστρου 85 εκδότες και 4 βιβλιοπωλεία θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν στο κοινό τα βιβλία τους. Παράλληλα προβλέπονται χώροι για συναντήσεις ανάμεσα σε φοιτητές και ερευνητές της ιστορίας της τέχνης, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης