Η πολύχρωμη πρόσοψη της τράπεζας

Η πολύχρωμη πρόσοψη της τράπεζας

Ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, το βράδυ και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου το εικαστικό δρώμενο με το βίντεο του Νίκου Αλεξίου που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 175 χρόνων από την ίδρυσή της

Η πολύχρωμη πρόσοψη της τράπεζας
Ο ήλιος στον πεζόδρομο της Αιόλου -με θέα την Ακρόπολη στο βάθος- άρχισε να δύει στις 19.21. Λίγο μετά τις 19.30 στην πρόσοψη του εμβληματικού Κεντρικού Κτιρίου της Εθνικής Τραπέζης έκαναν την έφοδο τους «χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ατέλειωτες σχεδιαστικές παραλλαγές». Μοτίβα που προέρχονται από ένα βίντεο του πρόωρα χαμένου εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Αλεξίου (1960-2011) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας και αντλεί την έμπνευσή του από τα ψηφιδωτά δάπεδα της Μονής Ιβήρων στο Άγιο Όρος.



Κλείσιμο
Οι οργανωτές και επιμελητές του εικαστικού δρώμενου από την πλευρά της Εθνικής Τραπέζης το συνδέουν ευθέως με την επέτειο των 175 χρόνων από την ίδρυσή της. Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο τύπου διαβάζουμε τα εξής: «Η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1841, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους. Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα με την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη “μορφοποιητική” αλλά και λυτρωτική της κοινωνίας, αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ένταξής της στην καθημερινότητα των ανθρώπων, υιοθετώντας σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με το κοινό.



»Έτσι με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων από την ίδρυσή της, προκαλεί και προσκαλεί τους διερχόμενους την πολυσύχναστη οδό Αιόλου και την πλατεία Κοτζιά να σταθούν για λίγα λεπτά μπροστά στο κεντρικό κτίριό της, καθώς η πρόσοψή του γίνεται χώρος υποδοχής ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου».

Το δρώμενο που βασίζεται στο έργο του Νίκου Αλεξίου έχει τον τίτλο «Ένα τέλος-Μια αρχή» θα επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, με την προβολή να αρχίζει στις 19.30 και να ολοκληρώνεται 23.30, με τους περαστικούς-επισκέπτες-θεατές να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν όλα εκείνα αναγκαία και απαραίτητα στοιχεία για τον καλλιτέχνη και το έργο του, αλλά και την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης