PROTOTHEMA

Blogs

Τιμωρία

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Στα τραπέζια της πράσινης τσόχας οι παλιοί και έμπειροι παίκτες στο «Κουμκαν» και τον «Θανάση», λέγανε ότι πρώτα κοιτάς να σώσεις την παρτίδα και μετά να την κερδίσεις. 

Όταν είσαι στριμωγμένος δηλαδή και με πολλούς πόντους ποινής, να βρεις ένα συντηρητικό τρόπο να μην σε «κάψουν» και μετά κινείσαι επιθετικά για να κερδίσεις.


Η κυβέρνηση είναι ακριβώς σε αυτή τη φάση, της πίεσης. Πίσω στις δημοσκοπήσεις και χρεωμένη με επώδυνα μέτρα και επιβαρυμένη με τεράστια προβλήματα (εθνικά και άλλα), συν τα απρόβλεπτα που της τυχαίνουν και την πληγώνουν πολιτικά (βλέπε επίδομα ενοικίου κ.α.).

Προσπαθεί να παραμείνει στο παιχνίδι λοιπόν. Να μην διαμορφωθεί ανεπίστρεπτα η αίσθηση ότι θα χάσει τις εκλογές και μάλιστα πανηγυρικά. Αν (της) συμβεί αυτό, τότε ακόμη και η πολυθρύλητη στήριξη από αμερικανούς και δανειστές θα πάει περίπατο. Όλοι πάνε με τον επόμενο, προσδοκώντας νέα οφέλη, κανείς δεν μένει με τον προηγούμενο απλώς για να τον ευχαριστήσει!

Προς τούτο βάζει στην πολιτική ατζέντα κάθε είδους υπόθεση με την οποία μπορεί να κατηγορήσει και αποδομήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους χρεώνοντάς τους σκάνδαλα, διαφθορά και φαυλότητα. Και κρατάει για την τελική αντεπίθεση κάποιες παροχές (πραγματικές, αλλά μικρές) και πολλές υποσχέσεις για παροχές στο μέλλον.

Η σκανδαλολογία είναι λογική και αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης σε μία δύσκολη πολιτική παρτίδα, όπου ελάχιστες πρωτοβουλίες και προσπάθειες της βγαίνουν.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα σε αυτή την στρατηγική: πρώτον, δεν πρέπει να το παρακάνει. Όποιος το παρακάνει με την «κάθαρση» στο τέλος την παθαίνει σαν… έκπτωτος (αρχ)άγγελος. Και παρότι μπορεί οι πολίτες γενικά να αντιλαμβάνονται το μήνυμα της κυβέρνησης, στο τέλος δεν συμμερίζονται σώνει και καλά την προτροπή της «ψηφίστε εμάς, γιατί είμαστε καθαροί». Είτε γιατί δεν συμφωνούν με το «καθαροί», είτε γιατί δεν θέλουν τέτοια χειραγώγηση.

Δεύτερο και σημαντικότερο, γιατί οι εκλογές δεν κρίνονται πρωτίστως από τα σκάνδαλα, αλλά από την οικονομία. Εάν η κυβέρνηση κάνει το λάθος να εστιάσει μόνο εκεί, θα εκπλαγεί αρνητικά.

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης να περιορίζονται το 2017 μόλις στο 1,4% του ΑΕΠ, παρά τις πολλές αναπροσαρμογές προς τα κάτω του αρχικού στόχου για 2,7%, τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Ούτε για τη χώρα, ούτε για την κυβέρνηση. Το λεγόμενο «ελατήριο», που θα εκτίνασσε την οικονομία έχει χαθεί σε κάποιο συνεργείο. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν έχουν ακουμπήσει ακόμα την πραγματική οικονομία, παρά τα φληναφήματα περί απορρόφησης, που στηρίζεται μόνο στα χαρτιά. Η οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται με ό,τι σημαίνει αυτό για την απασχόληση, τους μισθούς και το ασφαλιστικό σύστημα.

Επιπλέον οι ευρωπαίοι δανειστές, προς δόξαν της… μεγάλης (τρομάρα μας) ευρωπαϊκής ιδέας, δεν πρόκειται να αφήσουν τον «πελάτη», δηλαδή μία χώρα, την οποία απομυζούν με κάθε τρόπο και τη διακορεύουν συστηματικά και προς παραδειγματισμό.

Πρακτικά: οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση την οικονομία και με τιμωρητική διάθεση. Κι όσο κι αν θέλουν να τιμωρήσουν (πάλι) τους παλιούς για τη διαφθορά, άλλο τόσο μπορεί να θελήσουν να τιμωρήσουν την τωρινή κυβέρνηση, εάν αυτή η καχεκτική εικόνα για την οικονομία (την τσέπη και την προοπτική τους) παραμείνει και φέτος.

Αφήστε που, με αφορμή την Ιταλία, οι πολίτες θα στρέφονται σταθερά εναντίον των συστημικών ευρωλιγούρικων κομμάτων. Και ο νοών νοείτω!

107/03/201823:10

καλά τα λέτε..αλλά είναι δυνατόν να μιλάμε μονο για οικονομιά??πρωτα απ ολά η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει όλους τους ψήφους στη μακεδονία και δεν προκειται να αλλάξει αυτό πλέον..δεύτερον με συνεχή υποχώρηση και ταπείνωση σε όλα τα εθνικά θέματα ποιος θα τον ψηφίσει?στα νησια που πλήττονται απο τους μεταναστες με σημαντικές οικονομικες απώλειες ποιος θα τον ψηφίσει?μετα την εποικηση εκατομμυρίων παρανομων μεταναστων ως δηθεν πρόσφυγες υπαρχει περίπτωση να σκεφτομαστε να τους ψηφίσουμε??ο διορισμός αχρηστων ειδικοτήτων σε δημόσιες υπηρεσίες εις βάρος του ελληνικού λαού δε στοιχίζει ψήφους??η μοναδική ελπίδα για να μπει στη βουλή είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μειονότητες και τα χαρτιά που μοιράζει σε ξένους,κατά τα άλλα ουδείς έλληνας που βίωσε τι σημαίνει αριστερά δε πρόκειται να τον ψηφίσει..μπορεί να βγήκαν επειδη είπαν οτι θα σκίσουν τα μνημόνια, αλλά μιας και δε τα έσκισαν αφενός, αφετέρου αφού τόλμησαν να πειράξουν τα εθνικά με γνώμονα τις δικές τους κομμουνιστικές αντιλήψεις, ήρθε αυτόματα και το τέλος τους..

Απάντηση
Από τα 29 σχόλια, υπέρ του σύριζα 1!!!07/03/201817:43

Η ετυμηγορία είναι απλή, ξεκάθαρη και σαφέστατη. Από τα 29 αναρτηθέντα σχόλια, υπέρ του σύριζα είναι 1. Τα υπόλοιπα 28 είναι απολύτως αιτιολογημένα σκωπτικά, ειρωνικά και λοiδορίες κατά του σύριζα. Συνεπώς, κ. αρθρογράφε το μέλλον είναι ήδη ηλίου φαεινότερον. Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές: ο σύριζα θα "εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων, από τον ελληνικό λαό".

Απάντηση
*(-_-)*07/03/201815:33

Κυρ' Γιααάννη ; ωρέ κυρ' Γιααάννη ; όταν παίζεις αναγκαστικά θέλοντας και μη, σε γεωπολιτικό παίγνιο με παγκόσμιους παίκτες, δεν επικαλείσαι τα σοφά γερόντια της Άνω Τραχανόμαγουλίτσας, των οποίων τα έπαθλα ισούνται με τους καφέδες και τα γλυκίσματα. Ανατρέχεις σε παγκόσμιους πρωταθλητές, όχι για να κερδίσεις εξ ορισμού & εξ αποστάσεως στο παιχνίδι των γιγάντων, το δικό τους παιχνίδι με τους δικούς τους όρους, μέσα στην έδρα τους. Αλλά ; αλλά για να πάρεις ΜΥΡΩΔΙΑ κυρ' Γιααάννη. Ότι εκεί που νόμιζες ότι παίζεις τάβλι με τους πουθενάδες του χωριού, παίζεις την ύπαρξη σου. Πρώτος σταθμός ο παγκόσμιος πρωταθλητής πόκερ Amarillo Slim "προτού καθίσεις στο τραπέζι του πόκερ, εξέτασε προσεκτικά έναν πρός έναν τους υποψήφιους συμπαίκτες, αν δεν μπορέσεις να διακρίνεις ανάμεσα τους το κορόϊδο, εσύ είσαι αυτός. Επειδή το συγκεκριμένο "παιχνίδι" δεν είναι εθελοντικό, αλλά υποχρεωτικό, οδεύουμε στον δεύτερο σταθμό Titanic Thompson ! ο ορισμός του απόλυτου αυτοέλεγχου. Το νερό στον μίσοβυθισμένο Τιτανικό έχει φθάσει στα γόνατα, ο κόσμος χάνεται, σκηνές αλλοφροσύνης ολόγυρα από πανικόβλητους που προσπαθούν να διασωθούν, και εκείνος κερδίζει τον τίτλο Titanic Thompson με την εξής ρήση "προλαβαίνουμε άλλο ένα γύρο". Τηρουμένων των αναλογιών & συνθηκών διαφέρει πολύ σε πνεύμα από τον δικό μας " καλύτερα που θα σκεπάσετε τον ουρανό από βέλη θα πολεμήσουμε υπό σκιά ". Διακρίνεις τέτοια χαρακτηριστικά σε οποιονδήποτε αχυράνθρωπο της σκηνής, ανεξαρτήτως αμφίεσης ;

Απάντηση
Συριζαίοι πως τον πίνετε;;;07/03/201813:41

Αφούν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα τον πιείτε, καλόν θα είναι να γνωρίζουμε πως τον πίνετε... Ζεστόν ή κρύον;;;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία