Η κινούμενη άμμος του γεωπολιτικού περιβάλλοντος
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η κινούμενη άμμος του γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Οι εκλογικές αναμετρήσεις της Ιταλίας με το δημοψήφισμα από τη μία και της Αυστρίας από την άλλη αποτελούν την έναρξη ενός κύκλου που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αναδιατάξεις στην Ευρωζώνη.

Αν το «Οχι» νικήσει, δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει κάποια διαδικασία εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, θα αποτελέσει όμως ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής μορφής άρνησης της πλειοψηφίας να ακολουθήσει τον δρόμο σύγκλισης στα ευρωπαϊκά κελεύσματα.

Ο Χόφερ στην Αυστρία είναι ακροδεξιός. Αν το δει όμως κανείς έξω από το πολιτικό πρόσημο, είναι και αυτός ένας κύριος εκφραστής της εθνικιστικής τάσης που αρχίζει να εκδηλώνεται παγκοσμίως, καθώς η απελευθέρωση της παγκοσμιοποίησης έπληξε τη μεσαία τάξη φερνοντας τον πλούτο στα χέρια των λίγων.

Ετσι, μετά το Brexit και τη νίκη Τραμπ, μια αντίδραση στην τάξη πραγμάτων που υφίσταται θα αρχίσει πλέον να γενικεύεται. Η εθνικιστική τάση δεν σημαίνει ότι είναι κατ' ανάγκη κατά του ευρώ, μπορεί όμως να διεκδικήσει ανατροπές σε σχέση με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Επίσης, δεν είναι κατά της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά σίγουρα ευνοεί αντικίνητρα σε συμφέροντα αλλότρια των εγχώριων δυνάμεων. Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν, με προβάδισμα στην Ευρώπη στα δεξιόστροφα και πιο φιλελεύθερα κόμματα. Αυτό δείχνουν και οι πολιτικές προοπτικές της Γαλλίας όπου η απειλή της Λεπέν οδήγησε στην εκλογή Φιγιόν, στη Δεξιά.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στα εθνικά θέματα εξελίσσεται η προσπάθεια επιβίωσης της χώρας -γιατί περί αυτού πρόκειται-, όπου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει βαθιές ανάσες παρά το γεγονός ότι τα τιμήματα δεν θα είναι αμελητέα.
Οσο κι αν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης, τα νούμερα του εσωτερικού χρέους είναι τόσο εφιαλτικά, ώστε τείνουν να αποτελέσουν τη βραδυφλεγή βόμβα που θα επαναφέρει τη συζήτηση στο θέμα της δραχμής.

Κλείσιμο
Οσο επίσης και να ξορκίζουμε ένα τέταρτο μνημόνιο, είναι αδύνατον να καλύψει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της μετά το 2018 χωρίς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο υποστήριξης.
Η χώρα δεν μπορεί να ρισκάρει περισσότερο στην παρούσα φάση, όταν μάλιστα οι γεωπολιτικές παράμετροι εκπέμπουν ανασφάλεια.

Ενας δρόμος είναι να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα, να τελειώσει με την αξιολόγηση, να πάρει μια πρώτη διευθέτηση για το χρέος και τα ελληνικά ομόλογα να εισέλθουν στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης.

Ετσι μπορεί να αρχίσει να αναδεικνύεται σε συνεργάσιμο και νομοταγή εταίρο που θα δείξει χαρακτήρα σε ένα περιβάλλον κλυδωνισμών και πιθανώς να διεκδικήσει στοιχειώδεις ελαφρύνσεις.

Αδυνατισμένη ιστορικά η Ελλάδα δέχεται απίθανες προσβολές και προκλήσεις σε τομείς όπως το Κυπριακό, με ορατό τον κίνδυνο να εμπλακεί αντί σε ένα ισχυρό γεωπολιτικό business story σε μια εθνική περιπέτεια.

Ποιος θα εγγυηθεί την εθνική ακεραιότητά μας απέναντι στον απρόβλεπτο Ερντογάν, όταν δηλώσεις που αφορούν τα Ιμια μέχρι την κυπριακή σημαία αποδεικνύουν περίτρανα ότι η τουρκική πλευρά έχει ήδη απασφαλίσει;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ