Οι αποταμιεύσεις είναι σοβαρή υπόθεση για να τις αφήσουμε στους πολιτικούς
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Οι αποταμιεύσεις είναι σοβαρή υπόθεση για να τις αφήσουμε στους πολιτικούς

«Οι πονηροί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Είναι η φράση που αναμασούν σταθερά πλέον διάφοροι πολιτικοί, από τους ανθρώπους του  ΣΥΡΙΖΑ  και του ΚΚΕ μέχρι το Ποτάμι, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα με το κόμμα, η φράση αναφέρεται με επιτιμητική έως και τιμωρητική διάθεση. Λες κι όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό έκαναν κάτι τουλάχιστον ανήθικο.

Μέχρι που οι πολιτικοί μας τα έκαναν τελείως μπάχαλο στη χώρα και υποχρεώθηκαν να επιβάλλουν τα capital control,  η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων αποτελούσε βασικό κανόνα για τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Εφόσον  πρόκειται για χρήματα νόμιμα και  φορολογημένα, η μεταφορά των αποταμιεύσεων σε άλλη χώρα  είναι απολύτως νόμιμη και θεμιτή ενέργεια.

Οσοι εξήγαγαν  τα κεφάλαια τους πράγματι δεν στήριξαν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Συνιστά όμως αυτό μη πατριωτική στάση; Υπάρχει μια χροιά ανηθικότητας, στην απόφαση να  φυγαδεύσουν στο εξωτερικό τις αποταμιεύσεις τους για να τις διασώσουν; Ασφαλώς και όχι. Είναι τόσο αντιπατριωτικό, όσο ήταν πριν από  λίγους μήνες η απόφαση των πολιτικών να μην συμφωνήσουν σε Πρόεδρο Δημοκρατίας και να οδηγήσουν  τη χώρα σε εκλογές.

Δεν είναι πατριώτης όποιος έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό, ενώ είναι πατριωτική η στάση όλων αυτών  που τον τρομοκράτησαν πυροδοτώντας την αβεβαιότητα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν  τα στενά τους κομματικά  συμφέροντα; Οι φορολογημένες αποταμιεύσεις είναι μια  πολύ σοβαρή υπόθεση για τον καθένα, ώστε να αφήσει να αποφασίσουν για αυτές πολιτικοί που δεν έχουν εργαστεί ούτε μια ημέρα  στη ζωή τους.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι πολιτικοί τις κορώνες, τις απειλές και τις μομφές για όσους  έβγαλαν τα λεφτά τους στο  εξωτερικό. Πολύ περισσότερο όταν κυκλοφορούν δημόσια  τόσο φοβερά πράγματα για παράλληλα συστήματα πληρωμής, χακάρισμα των ΑΦΜ,  δραχμές και νομισματοκοπεία. Χωρίς φωνές και φανφάρες  ας ψάξουν τα εμβάσματα, να βρουν ποια είναι μαύρα χρήματα και να τα φορολογήσουν. Μεθοδικά και δίκαια. Κι ας σταματήσουν την καραμέλα για τους «πονηρούς που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό». Αλλωστε το πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ