Όταν θα «στοιχειώσουν» τα ακίνητα, κάντε ένα σύλλογο ποντικοπαγίδων
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Όταν θα «στοιχειώσουν» τα ακίνητα, κάντε ένα σύλλογο ποντικοπαγίδων

Κατά τη διάρκεια της κρίσης των spreads,  το 2009-2010, τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης μας έλεγαν καθημερινά πόσο αυξήθηκε το spread των ελληνικών ομολόγων συνοδεύοντας τα ρεπορτάζ με στοιχεία από το χρέος, την διαφθορά, τους πολιτικούς.

Κάθε δημοσίευμα καθημερινά είχε τον στόχο του: όσοι είχαν σορτάρει τα ομόλογα κέρδιζαν τεράστια ποσά.

Χθες το bloomberg,  με δημοσίευμα του μας ανακοίνωσε ότι, ξεθώριασε η ελληνική ανάκαμψη και πως, οι επενδυτές  πρέπει να αποφύγουν το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η συναλλαγή (trade) ήταν το 2012-2013, και όχι φέτος. Το διεθνές πρακτορείο χρησιμοποιεί, όμως, λάθος λόγους ή λανθασμένα στοιχεία (p/e χρηματιστηρίου 42!!).

Ως χώρα, δεν μας  βοηθά, καθόλου το δημοσίευμα του Bloomberg. Απλώς το πρακτορείο ανακοινώνει προς τους επαγγελματίες επενδυτές κάτι που ήδη γνωρίζουν καλά ότι, η συναλλαγή της Ελλάδας (trade) στις αγορές έχει προϋποθέσεις. 

Οι ξένοι επενδυτές ξέρουν ήδη καλά,  η σημερινή κυβέρνηση χρειάζεται 180 βουλευτές για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να γλιτώσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Γνωρίζουν επίσης καλά ότι, αν εκλεγεί μια κυβέρνηση Σύριζα θα κάνει στροφή  180 μοιρών στα όσα λέει σήμερα προ των εκλογών. Συνεπώς, οι ξένοι επενδυτές σκέπτονται: «Γιατί να αγοράσουμε τώρα Ελλάδα και να μην περιμένουμε να πάρουμε φθηνότερα;».
Κλείσιμο

Η σκέψη αυτή σε συνδυασμό με τους ελέγχους των ευρωπαϊκών τραπεζών (stress tests) φέρνει τις τιμές χαμηλότερα. Όλα τα παραπάνω βεβαίως είναι ορισμένα από τα δεδομένα, διότι οι δανειστές έχουν τον τελευταίο λόγο όταν θα μας καλέσουν  να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος. Εφόσον η λύση που θα παρουσιάσουν θα δίνει ανάσα στην χώρα, τότε πολλά από τα παραπάνω θα ανατραπούν. 

Ό,τι σχεδιασμούς κι αν κάνουν οι σοβαροί ξένοι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει  ότι, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μακριά όταν η ανεργία βρίσκεται στο 27% ή όταν τα ακίνητα θα ξεπουλιούνται λόγω ΕΝΦΙΑ.

Τι έρχεται μετά τον ΕΝΦΙΑ; Αφού θα έχουν στοιχειώσει τα ακίνητα, θα ψάχνουμε για ποντικοπαγίδες. 

Και την λύση την δίνει, ως από μηχανής θεός,  ένα στέλεχος του Συριζα σε άρθρο του στην Αυγή: 

«Μια αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται τον λαό να κυβερνήσει, δηλαδή να ενταχθούν οι συλλογικές σχέσεις ( σωματεία, σύλλογοι, συνεταιρισμοί στην κυβερνητική πρακτική».        
Μην απορήσετε αν συσταθεί – εκ νέου- ο σύλλογος ιδιοκτητών ποντικοπαγίδων (όπως έγραφε εύστοχα ο Λεμπέσης από το 1940 στο βιβλίο η χρησιμότητα των βλακών εν τω συγχρόνω βίω) που θα στηρίζει μια κυβέρνηση της αριστεράς.

Από τη μια πλευρά τα αρκτικόλεξα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙ ) που μας φορολογούν δίχως όριο και από την άλλη οι φαντασιώσεις αριστερών που θέλουν να κυβερνήσουν μέσω σωματείων, συλλόγων κλπ.  Όπως φαίνεται, η κόλαση που έφεραν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι με τα spreads, θα έχει κι άλλα επεισόδια διό και οι ξένοι ξέρουν ότι έχει παρακάτω η Ελλάδα.                   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ