Δείτε τέσσερα σάιτ που... «τρολλάρουν» τα media!

Δείτε τέσσερα σάιτ που... «τρολλάρουν» τα media!

Το βράδυ της Πέμπτης, 18 Σεπτεμβρίου, η ΝΕΡΙΤ Sports στη βραδινή ομώνυμη εκπομπή της έδειξε μία αθλητική είδηση, η οποία δεν έμοιαζε με τις άλλες...

Δείτε τέσσερα σάιτ που... «τρολλάρουν» τα media!
Το βράδυ της Πέμπτης, 18 Σεπτεμβρίου, η ΝΕΡΙΤ Sports στη βραδινή ομώνυμη εκπομπή της έδειξε μία αθλητική είδηση η οποία δεν έμοιαζε με τις άλλες.

Σύμφωνα με αυτή, η εταιρεία videogames Konami ανακοίνωσε ότι το νέο παιχνίδι ΝΒΑ 2Κ15 θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κίνηση-«πεταχτάρι» (sic) του Γιώργου Πρίντεζη. Από μόνη της η είδηση δεν συνιστά κάποιο σπουδαίο νέο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καν πραγματική!

Και αυτό, γιατί προφανής πηγή του ρεπορτάζ ήταν ένα σχετικό post της σατιρικής ιστοσελίδας (ή της «πρωτοποριακής ελληνικής ηλεκτρονικής εφημερίδας», όπως αυτοχαρακτηρίζεται) «Το Κουλούρι», το οποίο φημίζεται για τις διασκεδαστικές (αλλά μη πραγματικές) ειδήσεις που δημοσιεύει.


Κλείσιμο

Με αυτή την αφορμή, επιλέξαμε τέσσερις περιπτώσεις, στις οποίες ενημερωτικοί οργανισμοί έχαψαν το παραμύθι σατιρικών sites και τα χρησιμοποίησαν ως πηγή. Την πρώτη την αναφέραμε ήδη, άρα πάμε στις υπόλοιπες τρεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το αμερικανικό χιουμοριστικό site “The Onion” δημοσίευσε μία (φανταστική) δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ο Ιρανός -τότε- πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι δημοφιλέστερος από τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ανάμεσα στους λευκούς Αμερικανούς που ζουν στην επαρχία.

«Παίρνει στα σοβαρά την εθνική άμυνα και δεν θα άφηνε ποτέ κάποιους γκέι διαδηλωτές να του υποδείξουν πώς θα διοικήσει τη χώρα του, όπως κάνει ο Ομπάμα» δήλωσε μάλιστα ένας από τους ερωτηθέντες για τον Αχμαντινετζάντ.

Χαράς ευαγγέλια για τους συντάκτες του πρακτορείου ειδήσεων Fars News Agency, οι οποίοι αφού πέταξαν τη σκούφια τους μόλις διάβασαν για αυτή τη μικρή νίκη της χώρας τους απέναντι στον «Μεγάλο Σατανά», έσπευσαν να αναπαραγάγουν την είδηση χωρίς να την έχουν διασταυρώσει. Και μετά τους πήραν όλοι στο ψιλό...



Θύμα του “Onion” έπεσε λίγο αργότερα και το People's Daily Online, η ηλεκτρονική έκδοση της μεγαλύτερης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Σύμφωνα με το σχετικό ποστ του «Κρεμμυδιού», ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ψηφίστηκε ως ο «Πιο Σέξι Άνδρας Εν Ζωή», με την επισήμανση μάλιστα ότι με το «καταστροφικά όμορφο, στρογγυλό πρόσωπο και την αγορίστικη γοητεία του αποτελεί το όνειρο κάθε γυναίκας».

Οι συντάκτες του κινεζικού site ενθουσιάστηκαν με την είδηση και την έκαναν θέμα. Με αποτέλεσμα να γίνουν στη συνέχεια θέμα και οι ίδιοι.



Το «Κουλούρι» δεν κατάφερε να τρολάρει μόνο τη δημόσια τηλεόραση. Στις αρχές του 2013 είχε αναρτήσει μία είδηση σύμφωνα με την οποία αραβικά funds χτίζουν ένα υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα.

Με την είδηση «τσίμπησε» ο ΑΝΤ1, ο οποίος έχτισε πάνω της ολόκληρο ρεπορτάζ, παίρνοντας συνεντεύξεις από ένα στελέχος εταιρείας real estate και τους δημάρχους Δελφών και Δωρίδος. Υπερήφανοι -και δικαίως- οι συντάκτες του site έσπευσαν να ενημερώσουν το άρθρο τους προσθέτοντας: «Σε τροχιά φαίνεται πως έχουν μπει οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου αραβικών συμφερόντων στην Γκιώνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού παραρτήματος του 'Κουλουριού', Ant1 TV, η συμφωνία για το τιτάνιο έργο έχει κλείσει, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση σχετικά με τη βελτίωση του διεθνούς επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης