Μια παρέα από το «Nammos» στο δημαρχείο της Μυκόνου

Μια παρέα από το «Nammos» στο δημαρχείο της Μυκόνου

Ο 32χρονος δικηγόρος που σάρωσε στις δημοτικές εκλογές και οι δύο κολλητοί του που ήρθαν πρώτοι σε ψήφους - Tους προορίζει για αντιδημάρχους του - Aπό τα μοδάτα κλαμπ του νησιού  έχουν το know how για να κρατήσουν τη Μύκονο στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη

Μια παρέα από το «Nammos» στο δημαρχείο της Μυκόνου
Το Νησί των Ανέμων έχει επιτέλους τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους που του αξίζουν. Το «στυλ Μυκόνου», που λένε. Μια αγαπητή στους ντόπιους δυναμική συντροφιά, αποτελούμενη από κεφάτους νέους από τη γενιά των 30άρηδων, σάρωσε στις δημοτικές εκλογές αποδεικνύοντας πως ακόμα και στην κοσμοπολίτικη Μύκονο ιστορία γράφουν οι παρέες.

Οι Μυκονιάτες υποδέχθηκαν με βεγγαλικά, επευφημίες, χειροκροτήματα και τραγούδια τον μόλις 32 ετών νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, που αναλαμβάνει την τύχη του δήμου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρώτος σε σταυρούς κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου θα είναι ένας από τους αντιδημάρχους. Ο δεύτερος, κ. Νίκος Γκέλος, και αυτός πιθανός αντιδήμαρχος. Οι τρεις τους, εκ των ιδρυτών της δημοτικής παράταξης που νίκησε στις εκλογές, είναι βέροι Μυκονιάτες που τους ενώνουν η στενή φιλία, τα πρώιμα ξεφαντώματα των μετεφηβικών τους χρόνων και η κοινή άποψη για τη συμμετοχή στα κοινά του τόπου τους. Για τους δημότες η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των νέων αυτών συμπολιτών τους σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τον δήμο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από ένα οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
 
Κλείσιμο
Οταν πριν από έναν χρόνο ο νεαρός δικηγόρος Κωνσταντίνος Κουκάς αποφάσιζε να κατέβει στις δημοτικές εκλογές επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Δράσης» και να έρθει αντιμέτωπος με έναν άλλον υποψήφιο, τον κ. Ανδρέα Φιορεντίνο, διοικητικό στέλεχος του ΕΟΤ και στενό συνεργάτη της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, πολλοί ήταν οι συντοπίτες του που χαρακτήρισαν την υποψηφιότητά του κίνηση υψηλού ρίσκου, αν όχι τρελή την επιδίωξή του να διεκδικήσει τη δημαρχία. «Μα, πού πας να τα βάλεις με τα θηρία;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που βαρέθηκε να ακούει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Νηφάλιος αλλά και αποφασισμένος, δεν ενοχλήθηκε από τις προστατευτικές για την καριέρα του ενστάσεις των συμπολιτών του.



Κωνσταντίνος Κουκάς (κέντρο) και Μίλτος Ατζαμόγλου σε νυχτερινή έξοδο με τη φίλη τους Ελίνα Γερμανού

Ο κ. Κουκάς μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε να προτάξει την προσωπική του πορεία του τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στα δημόσια πράγματα. Στα 28 του χρόνια αναδείχθηκε πρώτος περιφερειακός σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την πρακτική του ως νέος δικηγόρος την έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θήτευσε σύμβουλος σε δύο υπουργεία, το Εσωτερικών και το Δημόσιας Τάξης. Από πλευράς πανεπιστημιακών τίτλων έχει να επιδείξει τα δύο πτυχία του (Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών από το ίδιο πανεπιστήμιο) καθώς και το μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από τη Νομική Αθηνών. Τα συγκεκριμένα προσόντα αναμφίβολα συμβαδίζουν και με τις φιλοδοξίες του. Τα τελευταία επτά χρόνια ασκεί μάχιμη δικηγορία, διατηρώντας δικηγορικό γραφείο στη Μύκονο. Διαμένει σε μια γκαρσονιέρα που ανήκει στην οικογένειά του και η οποία βρίσκεται κάτω από τον επαγγελματικό του χώρο, ενώ κυκλοφορεί με ένα Fiat Panda γαλάζιου χρώματος, δανεικό από τον θείο του που έχει γραφείο με ενοικιαζόμενα Ι.Χ. Η απλή καθημερινότητά του δεν σκιάζει την αγάπη του για τη διασκέδαση και το ενδιαφέρον του για γνωριμία νέων τόπων, τα οποία διοχετεύει στα ταξίδια του σε εξωτικούς προορισμούς. Το Χονγκ Κονγκ, οι Φιλιππίνες, το Μπαλί και η Σιγκαπούρη συγκαταλέγονται στη λίστα με τα μέρη που έχει επισκεφτεί.
Ο κ. Κουκάς γνώριζε από την αρχή πως δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον στόχο του να κατακτήσει τον δημαρχιακό θώκο του νησιού του δίχως την απόλυτη στήριξη των δικών του ανθρώπων, με τους οποίους μεγάλωσε μαζί, μοιράστηκε τις χαρές μιας ανέμελης εφηβικής ζωής, τις ανησυχίες του αλλά και τις δύσκολες στιγμές. Αναπόφευκτα, στράφηκε στους φίλους του για να διεκδικήσουν από κοινού τα ηνία του Δήμου Μυκόνου, που διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά, την παγκόσμια αναγνώριση και την αρχοντιά των κατοίκων του. Ο νεαρός και δραστήριος επιχειρηματίας Μιλτιάδης Ατζαμόγλου ήταν ένα από τα πρόσωπα στα οποία προσέτρεξε για βοήθεια ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος. Ο Μίλτος, όπως τον αποκαλούν στη Μύκονο, είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος με σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και το Μάρκετινγκ στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Γουεστμίνστερ αντίστοιχα. Σήμερα ασχολείται με τις δικές του τουριστικές επιχειρήσεις -φέρεται να είναι ιδιοκτήτης επτά καταστημάτων με τουριστικά είδη- ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην οικογενειακή επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο που ίδρυσαν η γιαγιά του Μαρουλώ Γαλούνη και ο παππούς του Μάρκος Παπουτσάς.
 
Με τον συνομήλικό του Κωνσταντίνο Κουκά γνωρίζονται από τα χρόνια του γυμνασίου. Από εκείνη την εποχή μάλιστα αμφότεροι είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά. Μάλιστα η λέξη «πρόεδρος» ηχούσε αδιακρίτως στα αυτιά τους, καθώς στο λύκειο πρόεδρος του 15μελούς ήταν ο Κουκάς και της τάξης τους ο Ατζαμόγλου. Μετά το τέλος των σπουδών τους ταυτίστηκαν όσον αφορά στην αγάπη τους για τα μακρινά ταξίδια και παρέα με φίλους γύρισαν μαζί σχεδόν τη μισή Ασία. «Από τα μαθητικά τους χρόνια ήξεραν πώς να τα μοιράζουν ώστε να μη μένει κανείς δυσαρεστημένος», λένε στο «ΘΕΜΑ» πρώην συμμαθητές τους και προσθέτουν: «Πάντα ο ένας πρόσεχε και εμπιστευόταν τον άλλον. Οχι μόνο στο σχολείο αλλά και μετά από αυτό. Οι δυο τους έκαναν μαζί σχεδόν τα πάντα».

Με αίσθηση αλληλεγγύης, λοιπόν, συνειδητοποίηση των ευθυνών και ολοένα αυξανόμενο ενθουσιασμό, ο Μίλτος κατέβηκε φουριόζος στον προεκλογικό αγώνα του παλιού του συμμαθητή και, κυρίως, στενού του φίλου με το σύνθημα «Είστε η φωνή μου. Είμαι ο άνθρωπός σας. Το μέλλον μας εσείς». Λέγεται ότι στην εκλογή του έπαιξε σημαντικό ρόλο η στήριξη που έλαβε από τον θείο του Δαμιανό Παπουτσή, έναν ψαρά που ως πρώην δημοτικός σύμβουλος ασκεί επιρροή στην τοπική κοινωνία. Στήριξη φέρεται να του παρείχε και ένας εκ των παλαιοτέρων δημοτικών συμβούλων, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέκος Βαμβακούρης.
 


Σε τρελά κέφια πριν και μετά την εκλογική τους επικράτηση

Ο 32χρονος Ατζαμόγλου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μύκονο, στην οποία μετατέθηκε αμέσως μετά τη βασική του εκπαίδευση του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στην Τρίπολη. Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτελούσε χρέη ταχυδρόμου. Σύμφωνα με τους ντόπιους, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, όπως άλλωστε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του νησιού. Επί της ουσίας, η νίκη του συνδυασμού τους οφείλεται στην επιλογή των κατοίκων της Μυκόνου να δώσουν τόπο στα νιάτα, εκλέγοντας με 221 ψήφους διαφορά φρέσκους, γλωσσομαθείς, κοσμοπολίτες και επαγγελματικά δοκιμασμένους συμπολίτες τους με φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά.

 Το τρίτο μέλος της παρέας είναι ο κ. Νίκος Γκέλος. Είναι διευθυντής τραπεζικού καταστήματος και τις προσεχείς μέρες κατά πάσα πιθανότητα θα παραιτηθεί από τη θέση του προκειμένου να αναλάβει κι αυτός με τη σειρά του καθήκοντα αντιδημάρχου. Ο κ. Γκέλος, ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, εξέπληξε τους Μυκονιάτες με τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του τη νύχτα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μέσω των μυκονιάτικων ενημερωτικών sites, αρχικά διακρίνεται πίσω από τον νέο δήμαρχο με υψωμένες τις γροθιές του, ενώ αμέσως μετά πανηγυρίζει σε πρώτο πλάνο κραυγάζοντας τόσο δυνατά ώστε εκπλήσσει ακόμα και τον αρχηγό της παράταξής του.  Στη Μύκονο κυκλοφορεί η φήμη πως ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας να εκλεγεί ο κ. Γκέλος ανέλαβε η μητέρα του, η κυρία Πετρούλα Γκέλου. Η κυρία Γκέλου διατηρεί κατάστημα με παιδικά ρούχα, γνωρίζει σχεδόν όλο το νησί και, όπως ακούγεται χαρακτηριστικά, «είχε καημό να δει τον γιο της δήμαρχο»!



Ο νέος δήμαρχος (δεξιά) με τον κολλητό του, τον οποίο προορίζει για αντιδήμαρχο, και την κοινή τους φίλη Πόπη Κουσαθανά

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που κατέβαλε ήταν το γεγονός ότι την ημέρα των εκλογών δεν έφυγε στιγμή από την πόρτα του δημοτικού σχολείου στο οποίο ψήφιζε εξηγώντας αναλυτικά σε κάθε Μυκονιάτη που έσπευδε στην κάλπη το όραμα του γιου της για το νησί.
Το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι «κολλητοί», Κωνσταντίνος Κουκάς και Μιλτιάδης Ατζαμόγλου γιόρτασαν τη νίκη τους στο μπαρ «Αγκυρα», το οποίο ανήκει σε έναν άλλον νεαρό υποψήφιο με τον συνδυασμό τους, τον κ. Δημήτρη Κοντιζά. Η αδερφή του τελευταίου μάλιστα, Ελένη Κοντιζά, είναι ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Μύκονος news» και του ραδιοφωνικού σταθμού Μύκονος FM, που στήριξαν με πάθος τους υποψηφίους της «Πρωτοβουλία Δράσης». Το ξέφρενο γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με το κέφι να δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου. Αποτέλεσμα ήταν το επόμενο μεσημέρι η παρέα να βρεθεί στο γνωστό «Nammos», με το πάρτι να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι το βράδυ. Οι πανηγυρισμοί ολοκληρώθηκαν την Τρίτη με ολοήμερη εξόρμηση της παρέας που θα αναλάβει τη δημοτική αρχή με φουσκωτά στην Πάρο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ένα καυτό καλοκαίρι έχει μόλις ξεκινήσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Μυκόνου εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής από τον Σεπτέμβριο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα συνήθως κουραστικά και βαρετά δημοτικά συμβούλια θα αρχίσουν πλέον να αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον, με τον ενθουσιασμό και την όρεξη για δημιουργική δουλειά που θα μεταφέρουν εκεί ο νέος πρώτος πολίτης του νησιού και η δυναμική παρέα των δημοτικών συμβούλων του.



Ο τρίτος της παρέας και υποψήφιος αντιδήμαρχος Νίκος Γκέλος είναι διευθυντής τράπεζας στη Μύκονο 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης