Times: «Bots» και τρολ του ρωσικού Twitter επηρέασαν το δημοψήφισμα για το Brexit

Times: «Bots» και τρολ του ρωσικού Twitter επηρέασαν το δημοψήφισμα για το Brexit

σχεδόν 45,000 μηνύματα για το Brexit αναρτήθηκαν μέσα σε 48 ώρες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016

Times: «Bots» και τρολ του ρωσικού Twitter επηρέασαν το δημοψήφισμα για το Brexit
Ανησυχίες για ρωσικό «δάκτυλο» πίσω από το δημοψήφισμα για το Brexit εκφράζει το Λονδίνο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των βρετανικών Times, το οποίο κάνει λόγο για «επιστράτευση» ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter που ενθάρρυναν την επιλογή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδόν 45,000 μηνύματα για το Brexit αναρτήθηκαν μέσα σε 48 ώρες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016.

Όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά των ερευνητών των πανεπιστημίων Σουόνσι και Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί που προέρχονταν από τη Ρωσία και οι οποίοι προηγουμένως επικεντρώνονταν σε ζητήματα όπως η ουκρανική κρίση, έστρεψαν την προσοχή τους στο Brexit τις ημέρες του δημοψηφίσματος. 

Μάλιστα, η ρωσική δραστηριότητα στο Twitter έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 23 Ιουνίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, και την επόμενη ημέρα, οπότε και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. 

Πολλά από τα μηνύματα αυτά προέρχονταν από ρομπότ λογισμικού (bots), δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «ανεβάζουν» κατά συρροήν tweets καθημερινά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα μηνύματα αυτά φέρονται να διαβάστηκαν εκατομμύρια φορές από πολλούς χρήστες. 
Κλείσιμο

Όπως γράφουν οι Times πολλά από τα tweets ενθάρρυναν του Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που θεωρείτο επιδίωξη της Μόσχας, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα πάλι μηνύματα ενθάρρυναν υπέρ της παραμονής, με το δημοσίευμα να ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως ρωσική πρόθεση να διχάσει τον βρετανικό λαό. 

Ο συντηρητικός βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέφερε ότι «αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι στιγμής για παρέμβαση των υποστηριζομένων από τη Ρωσία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο δημοψήφισμα για το Brexit».

Το δημοσίευμα ακολουθεί τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για την εξωτερική πολιτική, έκανε ειδική μνεία στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Μόσχα με σκοπό να σπείρει τη διχόνοια στη Δύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης