Γερμανία: Ποια είναι η Μάικε Κολ Ρίχτερ, η «δεσμοφύλακας του Κολ»

Γερμανία: Ποια είναι η Μάικε Κολ Ρίχτερ, η «δεσμοφύλακας του Κολ»

Η δεύτερη σύζυγος του εκλιπόντα ιστορικού ηγέτη της Γερμανίας τα έβαλε και με τη Μέρκελ -Παντρεύτηκε τον Κολ στο παρεκκλήσι της κλινικής όπου νοσηλευόταν ο πρώην καγκελάριος το 2008 - Τι γράφει γι' αυτήν ο γερμανικός Τύπος

Γερμανία: Ποια είναι η Μάικε Κολ Ρίχτερ, η «δεσμοφύλακας του Κολ»
Στα… δάχτυλα έπαιζε τον εκλιπόντα ιστορικό ηγέτη της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ η κατά 35 χρόνια νεότερη σύζυγός του Μάικε Ρίχτερ. Η γυναίκα που βρισκόταν στο πλευρό του «αρχιτέκτονα» της γερμανικής επανένωσης του είχε βάλει «χαλινάρια» εκμεταλλευόμενη την δυσμενή κατάσταση της υγείας του. 

Το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" αποκαλύπτει ότι ακόμη και μετά το θάνατο του Κολ, η Μάικε Ρίχτερ κάνει άνω κάτω τη Γερμανία. Η "δεσμοφύλακας του Κολ" τα βάζει ακόμα και με τη Μέρκελ. 

Κλείσιμο
Η Ρίχτερ απαίτησε να μην εκφωνήσει η καγκελάριος της Γερμανίας λόγο στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Κολ που θα γίνει στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου. Αντί της Μέρκελ πρότεινε τον Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας με το επιχείρημα ότι είναι προτιμότερο να μιλήσουν προσκεκλημένοι από άλλα κράτη. Ο Ορμπάν, όπως η ίδια τόνισε, ήταν ένας από τους τελευταίους αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Κολ.

Η απαίτηση της Μάικε συνδέεται με τη ρήξη ανάμεσα στον πατέρα της επανένωσης της Γερμανίας και τη Μέρκελ. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος είχε πολιτικό μέντορα τον Κολ καθώς αυτός την ανέδειξε στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εκείνη συγκρούστηκε μαζί του το 2000 εξαιτίας του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Ήταν ένα σκάνδαλο που έπληξε το κύρος του Κολ, οδήγησε στην αποπομπή του από την ηγεσία του CDU και δίχασε τους Χριστιανοδημοκράτες καθώς πολλά στελέχη είχαν σπεύσει να αδειάσουν τον πρώην αρχηγό και να τον απομονώσουν.
Η δεσμοφύλακας του Κολ
Μπορεί να τον χάιδευε στοργικά στο μάγουλο και να του φίλαγε τρυφερά το μέτωπο κατά τις δημόσιες εμφανίσεις τους,στην πραγματικότητα όμως η Ρίχτερ ήταν για τον γερμανικό Τύπο ο «δεσμοφύλακας» του συζύγου της».

Για τις «κακές γλώσσες», η Ρίχτερ ήταν ο «τρίτος άνθρωπος» στο γάμο του Χέλμουτ Κολ με την Ανελόρε, πρώτη σύζυγό του. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Χέρμπερτ Σβάιν που υπογράφει ένα βιβλίο γεμάτο αποκαλύψεις για την ζωή του Γερμανού  πολιτικού, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είχε αναπτυχθεί μεταξύ τους κρυφό ειδύλλιο από την εποχή που συνεργάζονταν στην καγκελαρία.  

Η Μάικε, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζωή του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού σε σημείο που το γερμανικό περιοδικό να αναρωτιέται για το βαθμό αυτονομίας του πρώην Γερμανού καγκελάριου. Ο ίδιος πάντως έσταζε μέλι για την σύζυγό του. Πώς άλλωστε να κακίσει μία γυναίκα που ήταν συνεχώς στο προσκεφάλι του όταν αυτός ανάρρωνε από τον τραυματισμό που υπέστη από πτώση στις αρχές του 2008; Το δεύτερο γάμο του Κολ είχε αποκαλύψει πρώτη η σκανδαλοθηρική γερμανική εφημερίδα “Bild”, γράφοντας στο πρωτοσέλιδό της ότι, από το κρεβάτι του πόνου, ο «αρχιτέκτονας» της γερμανικής επανένωσης είχε ενημερώσει την οικογένειά του ότι πρόκειται να ενωθεί με τα ιερά δεσμά με την κατά πολλά χρόνια μικρότερή του Ρίχτερ το ταχύτερο δυνατό. 

Η οικογενειακή ζωή του Κολ βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ. Η εκλιπούσα σύζυγος του, Ανελόρε, αυτοκτόνησε το 2001, πάσχοντας από μια σπάνια ασθένεια που την είχε κάνει αλλεργική στο φως. Η αυτοκτονία της είχε δώσει λαβή σε σχόλια για τον τρόπο που ο πρώην καγκελάριος την αντιμετώπιζε. Μάλιστα, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Βουλής,  Βόλφγκανγκ Τίρσε, είχε κατηγορήσει  τον Κολ ότι παραμελούσε την Ανελόρε. Το 2008, επτά χρόνια μετά την αυτοκτονία της συζύγου του, ο μακροβιότερος ηγέτης στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας, νυμφεύτηκε την αγαπημένη του Ρίχτερ. Η γαμήλια τελετή έγινε στις 8 Μαϊου σε κλινική της Χαϊδελβέργης, όπου ανάρρωνε ο Κολ έπειτα από ατύχημα που είχε μέσα στο σπίτι του. Στην τελετή παραβρέθηκαν μόνο στενοί συγγενείς του ζευγαριού. 

Τον Απρίλιο του 2005, ο Κολ- διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998 -παραδέχτηκε ότι συζεί με την Ρίχτερ, δημοσιοποιώντας  τέσσερα χρόνια μετά την αυτοκτονία της συζύγου του Κολ, Ανελόρε, τη σχέση τους.Η γνωριμία τους έγινε στην καγκελαρία της Βόνης το 1994. 


Ποια είναι η γυναίκα που εκνευρίζει τη Μέρκελ και κάνει άνω κάτω τη Γερμανία  
Η Μάικε Ρίχτερ γεννήθηκε στο 1964 στην πόλη Ζίγκεν της Γερμανίας και σπούδασε οικονομικά στο Μόναχο. Είναι η τρίτη από τις τέσσερις κόρες υπαλλήλου της εταιρείας ενέργειας RWE . Ως φοιτήτρια έγινε μέλος του οργάνωσης νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Στα τέλη της δεκαετίας του’  70 έκανε την πρακτική της ως  δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα της Ζίγκεν . Αργότερα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο περιοδικό "Business Week" και στη συνέχεια προσέφερε τις οικονομικές της γνώσεις στην καγκελαρία . 

Στις 8 Μαΐου του 2008 παντρεύεται τον Κολ στο παρεκκλήσι της κλινικής στη Χαιδελμβέργη όπου νοσηλευόταν ο πρώην καγκελάριος. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Γερμανός πρώην μεγιστάνας των ΜΜΕ Λίο Κιρχ. Ο γάμος τους δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τους δύο γιους που έχει αποκτήσει ο Κολ με την Ανελόρε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης