Πολιτικές προσωπικότητες του πλανήτη αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ

Πολιτικές προσωπικότητες του πλανήτη αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ

Ανακοινώσεις εξέδωσαν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και Μπιλ Κλίντον - Με αναρτήσεις στο Τουίτερ σχολίασαν τον Κολ, Γερμανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί

Πολιτικές προσωπικότητες του πλανήτη αποχαιρετούν τον Χέλμουτ Κολ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Κλείσιμο


H ίδια η ουσία της Ευρώπης
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν "η ίδια η ουσία της Ευρώπης" επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

"Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ" έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κλίντον: Οραματιστής ηγέτης
Λυπημένος για το θάνατο του φίλου του δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Κλίντον ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο «ηγούνταν αυτός ο οραματιστής προετοίμασε τη Γερμανία αλλά και όλη την Ευρώπη για τον 21ο αιώνα».



«Πάνω απ' όλα σπουδαίος Ευρωπαίος»
Με μία λιτή ανακοίνωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τοποθετήθηκε μέσω του λογαριασμού του υπουργείου στο Τουίτερ, λέγοντας ότι ο πρώην καγκελάριος Κόλ ήταν «ένας σπουδαίος πολιτικός και πάνω απ' όλα ένας σπουδαίος Ευρωπαίος».


Στόλτενμπεργκ για Κολ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανήρτησε ένα τουίτ στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο αποκαλεί τον Χέλμουτ Κολ «ενσάρκωση μιας ενωμένης Γερμανίας σε μια ενωμένη Ευρώπη». 

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε, αυτός στάθηκε στο ύψος της περίστασης» και συμπλήρωσε αποκαλώντας τον «αληθινό Ευρωπαίο»



Μανφρεντ Βέμπερ για Κολ
Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αλλά και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε μέσω τουίτ, την άποψη ότι «ένα κομμάτι της γερμανικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας έφυγε», με αφορμή το θάνατο του Χέλμουτ Κολ.



Γαλλία: «Χάνουμε ένα πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο» δήλωσε ο Μακρόν
Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.

«Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο»

 Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», αποτίοντας φόρο τιμής στον Χέλμουτ Κολ.

"Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρώπη", ανέφερε με tweet του ο Ζάιμπερτ.

Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: Ο Χέλμουτ Κολ ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα»

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα» που έδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία», δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.
«Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι του στην γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος του.
Ο Χέλμουτ Κολ επέδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία» και «προειδοποίησε την Δύση ενάντια σε οποιασδήποτε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα», τόνισε.
Στις 16 Ιουλίου 1990 ο Κολ, καγκελάριος τότε της Δυτικής Γερμανίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσώφ για την ένταξη μιας ενωμένης, κυρίαρχης κι ελεύθερης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.
Κατά την διάρκεια αυτών των «σπουδαίων γεγονότων», ο Χέλμουτ Κολ κατάφερε «να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά την διάχυτη δυσπιστία επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη», ενώ παράλληλα «υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσώφ.
Ο γ.γ Γκουτέρες διατυπώνει τη λύπη του για την απώλεια ενός "προσωπικού φίλου"

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ συγκλονισμένος» από την ανακοίνωση του θανάτου του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ που «υπήρξε προσωπικός φίλος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς.
«Όλος ο κόσμος γνώριζε τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επανένωση της Γερμανίας» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, «όπως επίσης την ιστορική κατεύθυνση που έδωσε στην Ευρώπη ολοκληρώνοντας τόσο καλά αυτήν την επανένωση» υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς ενώπιον δημοσιογράφων.
Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε κατόπιν, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη του σήμερα αποτελεί προϊόν του οράματός του και της επιμονής του, παρά τα τεράστια εμπόδια».
Ο Γκουτέρες «απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κολ, στη γερμανική κυβέρνηση και στους Γερμανούς πολίτες» καταλήγει το κείμενο.
Ο Γκουτέρες διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας το διάστημα 1995-2001.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης