Κίνα: Δεν θέλουμε οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά...

Κίνα: Δεν θέλουμε οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά...

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας ώστε να ενταχθούμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», λέει το Πεκίνο – «Θα βρούμε τις λύσεις...», απαντά η Γερμανίδα καγκελάριος

Κίνα: Δεν θέλουμε οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά...
Η παγκόσμια οικονομική κρίση διαμόρφωσε ένα δύσβατο τοπίο για όλες τις οικονομίες, ανατρέποντας συμφωνίες και προγραμματισμούς δεκαετιών. Οι μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά της Ευρώπης δεν ήταν μία τυχαία κίνηση. Η ΕΕ αναθεωρεί τις πολιτικές της, μεταβιβάζοντας το βάρος στους λαούς, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Η κρίση, όμως, δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, εξαιτίας του οποίου δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ο μεγάλος «παίκτης» στην παγκόσμια οικονομία, είναι η Κίνα. Το Πεκίνο έχει επεκταθεί σε όλες τις αγορές, προκαλώντας συνθήκες «ασφυξίας» στις τοπικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα είναι να διεξάγεται ένας παρασκηνιακός «εμπορικός πόλεμος», τον οποίο παραδέχθηκε επισήμως η Κίνα, κάνοντας λόγο ωστόσο ότι δεν είναι αυτή η επιθυμία της πανίσχυρης ασιατικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ υποδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε κυρίως για την ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε θετική άποψη, αλλά ξεκαθάρισε πως επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός στην Ευρώπη για τις κινήσεις της Κίνας και την επέκτασή της σε επίπεδο εμπορίου και πως πρέπει να ξεπεραστούν οι προβληματισμοί, για να ανοίξουν οι πύλες του Οργανισμού.

Κλείσιμο
Στο σημείο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι αν η Κίνα δεν πετύχει το στόχο της, θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κίνα δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη».  «Η Κίνα έχει ήδη καλύψει τις υποχρεώσεις της για να ενταχθεί στον Οργανισμό. Πλέον, απομένει και από τις άλλες πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευτεί», πρόσθεσε και τόνισε ότι «ένας οικονομικός πόλεμος δεν θα ωφελούσε κανέναν».

Η Μέρκελ, κατά το ένατο ταξίδι της στο Πεκίνο ως καγκελάριος, δήλωσε πως «Δεν είναι χρήσιμο να προσεγγίζουμε με συναισθηματισμούς το όλο θέμα. Είμαι σίγουρη πως θα βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται, ώστε να κάνουμε πράξη συμφωνίες που έκλεισαν πριν από 15 χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης