ΗΠΑ: Συμφωνία για αεροπορική σύνδεση με την Κούβα με 110 πτήσεις ημερησίως

ΗΠΑ: Συμφωνία για αεροπορική σύνδεση με την Κούβα με 110 πτήσεις ημερησίως

Οι δύο χώρες υπογράφουν σήμερα μία συμφωνία που επιτρέπει την επανέξαρνη των εμπορικών πτήσεων, αποκαθιστώντας τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας μετά από 50 χρόνια

ΗΠΑ: Συμφωνία για αεροπορική σύνδεση με την Κούβα με 110 πτήσεις ημερησίως
Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα υπογραφεί και μία νέα, ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, με την οποία αποκαθίσταται η αεροπορική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Μόλις πέσουν οι υπογραφές, οι Αμερικανικές αρχές θα καλέσουν αμέσως της αεροπορικές εταιρίες της χώρας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να ξεκινήσουν της πτήσεις προς την Κούβα, με τα δρομολόγια να καθοριστούν άμαεσα μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι όροι της συμφωνίας θα επιτρέπουν τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών από οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ σε κάθε πόλη της Κούβας και αντίστροφα. Μάλιστα όπως υπολογίζεται από τους υπεύθυνους των αεροπορικών εταιριών των ΗΠΑ, η έναρξη των πτήσεων θα μπορούσε να γίνει και μέχρι τον Δεκέμβριο, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ένα χρόνο από την έναρξη της νέας εποχής των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Κλείσιμο
Πάντως πέρα από την έγκριση της λειτουργίας των αεροπορικών εταιριών χρειάζεται να γίνουν πολλά και σε επίπεδο κανονισμών, καθώς ακόμα δεν έχει αρθεί το εμπάργκο για τους αμερικανούς ταξιδιώτες προς την Κούβα, το οποίο ισχύει από το 1960 που ήρθε ο Κάστρο στην εξουσία. Οι εμπορικές πολιτικές πτήσεις μεταξύ Κουβας και ΗΠΑ είχαν σταματήσει εδώ και 53 χρόνια, και μόνο κάποιες πτήσεις τσάρτερ άρχισαν να γίνονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, κάτω όμως από ένα ειδικό καθεστώς με αυστηρές προδιαγραφές στην αδειοδότηση.

Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα υπάρχουν τουλάχιστον 20 καθημερινές πτήσεις προς την Αβάνα, ενώ σε μεταγενέστερη φάση θα υπάρξουν πτήσεις και σε άλλες πόλεις της Κούβας που έχουν τα αεροδρόμια και τις υποδομές για να ανταπεξέλθουν. Απότην άλλη και η εταιρία Cubana θα μπορεί να κάνει πτήσεις στις ΗΠΑ, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται. Πάντως, όπως αναφέρουν οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο έλεγχος και η έγκριση των εταιριών και των σχεδίων πτήσης θα πάρει αρκετούς μήνες, και δεν προβλέπεται η πρώτη πτήση να γίνει πριν το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης