Στο τραπέζι για πρώτη φορά και το Ιράν για το «Συριακό»

Στο τραπέζι για πρώτη φορά και το Ιράν για το «Συριακό»

Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για συνομιλίες «εμβρυικού σταδίου» ενώ ακόμη και η παραμονή όλων στο τραπέζι μέχρι το τέλος θα είναι μία μικρή επιτυχία - Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ξεκαθάρισε πως, σκοπός των συνομιλιών είναι να εξεταστεί κατά πόσο Ρωσία και Ιράν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα 

Στο τραπέζι για πρώτη φορά και το Ιράν για το «Συριακό»
Έναν μήνα κλείνουν σήμερα οι ρωσικές επιδρομές που πραγματοποιούνται στη Συρία προς υποστήριξη του Μπασάρ αλ  Άσαντ την ώρα που στη Βιέννη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν καλεί σε ευελιξία τους ξένους παράγοντες που συμμετέχουν στις συνομιλίες με στόχο την έξοδο από τη "συριακή κόλαση". Για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμμετέχει το Ιράν. 

Η Τεχεράνη εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική σε ότι αφορά την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Κλείσιμο
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αιγύπτου , Λιβάνου, Ρωσίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας όπως  η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε,  κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ιράν με στόχο την αναζήτηση κοινού εδάφους για το συριακό.

Την ίδια ώρα δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για συνομιλίες «εμβρυικού σταδίου» ενώ ακόμη και η παραμονή όλων στο τραπέζι μέχρι το τέλος θα είναι μία μικρή επιτυχία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίσει θέσεις τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ γεγονός που απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο αποχώρησης του Σύρου προέδρου από κάποιο σενάριο μεταβατικής διεξόδου, σημείο στο οποίο επιμένουν οι χώρες που αντιτίθενται στο συριακό καθεστώς. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ξεκαθάρισε πως, σκοπός των συνομιλιών είναι να εξεταστεί κατά πόσο Ρωσία και Ιράν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να πείσουν τον Άσαντ πως πρέπει να φύγει κατά τη διάρκεια περιόδου πολιτικής μετάβασης. 

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Άσαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία. Αντιθέτως το Ιράν, κρατά πιο ήπιους τόνους στην υποστήριξή του στον Άσαντ. "Το Ιράν δεν επιμένει να μείνει αιωνίως στην εξουσία ο Άσαντ", δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμίρ Αμποντολαζιάν, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του Ριάντ υποστηρίζει πάντως ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να δεχτεί την αποχώρηση του Μπασάρ αλ ΑΣαντ από την εξουσία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης