Γιατί οι Ολλανδοί είναι αγανακτισμένοι με την Ελλάδα

Γιατί οι Ολλανδοί είναι αγανακτισμένοι με την Ελλάδα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει μέλος του κλαμπ, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι» λέει Ολλανδός δημοσιογράφος στο protothema.gr - Υπερισχύει η αίσθηση ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ανεύθυνοι και δεν ολοκληρώνουν τις δεσμεύσεις τους - Οι απλοί Ολλανδοί ζητούν Grexit παρότι γνωρίζουν ότι μία τέτοια δύσκολη απόφαση θα οδηγούσε στο απόλυτο χάος

Γιατί οι Ολλανδοί είναι αγανακτισμένοι με την Ελλάδα
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει μέλος του κλαμπ, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι», υποστηρίζει Ολλανδός δημοσιογράφος σε ομάδα εκπροσώπων του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Χάγη με πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ελληνικό ζήτημα προσθέτει πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος ενώ, όπως διευκρινίζει, η κατάσταση είχε περιθώριο να βελτιωθεί.

Κλείσιμο
Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να μην θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες, αλλά παράλληλα επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό ωστόσο που επισημαίνει ο δημοσιογράφος είναι πως οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει, έχουν αποδώσει στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Δεν είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και να φέρουν θετικό αποτέλεσμα, τονίζει αν και αναγνωρίζει πως θα είναι σκληρές.

Γιατί, όμως, η Ελλάδα δείχνει να έχει… δυσανεξία στις μεταρρυθμίσεις; Γιατί το πρόγραμμα λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζει να μην λειτουργεί στην περίπτωση της Ελλάδας; Σύμφωνα με Ολλανδό τεχνοκράτη η απάντηση βρίσκεται στην φυσιογνωμία του ελληνικού κράτους, αλλά και στην αυστηρότητα του ίδιου του προγράμματος.

Όπως εξηγεί, το πελατειακό κράτος και η γραφειοκρατία αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή οποιασδήποτε βελτιωτικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, το συνεχές αδιέξοδο στις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους εκτός από χάσιμο χρόνου, οδηγεί σε σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης στους ελληνικούς θεσμούς ότι θα καταφέρουν να βρουν μία λύση.

Βέβαια, ο Ολλανδός τεχνοκράτης επισημαίνει πως η ακαμψία του προγράμματος, που παρομοιάζει με «ζουρλομανδύα», αποτελεί ένα από τα αίτια της αποτυχίας, διευκρινίζοντας ότι το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση επίλυση είναι το ζήτημα του δημοσίου χρέους.

«Αν δεν επιλύσετε το θέμα του χρέους, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί», τονίζει και συμπληρώνει πως η ελληνική κρίση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά καθαρά οικονομικό.

Όσο για τις φωνές που θέλουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ολλανδός τεχνοκράτης αποκαλύπτει πως το Grexit έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο διευκρινίζει πως η γεωπολιτική παράμετρος θα αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο. Εντούτοις, η καίρια θέση της χώρας ίσως να αποτελεί άλλοθι για τους κυβερνώντες, οι οποίοι πιστεύοντας ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ, επιμένουν να λένε «όχι» στις μεταρρυθμίσεις.

Πώς, όμως, αντιλαμβάνονται την κατάσταση οι Ευρωπαίοι; Συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σκληρές διαπραγματεύσεις ή εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς θέλει να παίξει ένα αντιευρωπαϊκό παιχνίδι ευελπιστώντας ότι οι εταίροι θα είναι εκείνοι που θα κάνουν πίσω;
Το κλίμα που επικρατεί σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης αποτυπώνεται με μία μόνο λέξη: «αγανάκτηση». Οι σημερινοί «αγανακτισμένοι» δεν είναι όσοι κάποτε συγκεντρώνονταν σε κεντρικές πλατείες πόλεων της Ευρώπης του Νότου, αλλά εκείνοι που νιώθουν κουρασμένοι ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα».

Η παντελής έλλειψη προόδου, το «πάγωμα» αποφάσεων που είχαν αρχικά ληφθεί και η αμετακίνητη στάση της ελληνικής πλευράς προκαλούν δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους πολίτες. Παρότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει συστηματικά πως είναι εργατικοί, ακόμα υπερισχύει η αίσθηση ότι είναι τεμπέληδες, ανεύθυνοι και δεν ολοκληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, εξηγεί ο τεχνοκράτης.

Ο απλός λαός της Ολλανδίας για παράδειγμα ζητά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, συνεχίζει, παρότι μία τέτοια δύσκολη απόφαση θα οδηγούσε στο απόλυτο χάος και θα πυροδοτούσε πολλαπλές και ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες χώρες.

Όσοι ασχολούνται εντατικά πάντως με το ζήτημα επιμένουν πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να μπει σε μία ρότα που θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης