ΗΠΑ: Εξετάζουν το αίτημα Αφγανιστάν για επιβράδυνση της απόσυρσης στρατευμάτων

ΗΠΑ: Εξετάζουν το αίτημα Αφγανιστάν για επιβράδυνση της απόσυρσης στρατευμάτων

«Ο πρόεδρος Γάνι έχει ζητήσει να υπάρξει ορισμένη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μείωσης του αριθμού των στρατιωτών και κλεισίματος βάσεων τα επόμενα δύο χρόνια και εξετάζουμε το αίτημα», ανέφερε αξιωματούχος

ΗΠΑ: Εξετάζουν το αίτημα Αφγανιστάν για επιβράδυνση της απόσυρσης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το αίτημα το οποίο υπέβαλε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα του, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο πρόεδρος Γάνι έχει ζητήσει να υπάρξει ορισμένη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μείωσης του αριθμού των στρατιωτών και κλεισίματος βάσεων τα επόμενα δύο χρόνια και εξετάζουμε το αίτημα», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός.

Κλείσιμο
Ο Γάνι θα επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να συναντηθεί με τον Ομπάμα.

Τον περασμένο μήνα ο Αφγανός πρόεδρος είχε μιλήσει δημόσια για τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει στο μισό τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι επιχειρούν στη χώρα του το 2015 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2016. Είχε τονίσει: «οι προθεσμίες δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως δόγματα».

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που επιχειρούσε στο Αφγανιστάν τερμάτισε τη μάχιμη αποστολή του, έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, στα τέλη του 2014. Περίπου 13.000 ξένοι στρατιωτικοί, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, παραμένουν στη χώρα αυτή για να εκπαιδεύουν τους Αφγανούς στρατιωτικούς.

Οι αφγανικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν. Το 2014 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αναζητούν τρόπους να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, ο διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έχει υποβάλει συστάσεις για την εκπαίδευση, την εμπλοκή των ξένων σε συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, είπε ακόμη ο προαναφερθείς, μη κατονομαζόμενος ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αναπροσαρμόσει δύο φορές τους σχεδιασμούς του να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ σε περίπου 5.000 ως τα τέλη αυτού του έτους αλλά και τη μείωση του μεγέθους της αμερικανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν στο «φυσιολογικό» περί τα τέλη του 2016.

Ο Άστον Κάρτερ, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Ομπάμα για να ηγηθεί του υπουργείου Αμύνης, είπε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης