Κίνα: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο... κάτω από μούμια!

Κίνα: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο... κάτω από μούμια!

Έχουμε ακούσει ότι στην αρχαιότητα έθαβαν τις μούμιες με τα πολύτιμα κοσμήματά τους, ειδικά αν επρόκειτο για μούμιες βασιλέων ή μέλη βασιλικών οικογενειών, όμως το θαμμένο και ανέπαφο τυρί που βρέθηκε σε τάφο μούμιας στην έρημο της Κίνας, ξεπερνά κάθε φαντασία

 Κίνα: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο... κάτω από μούμια!
Στην έρημο Τακλαμακάν στα βάθη της Κίνας κατά τη διάρκεια ανασκαφών οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα σπάνιο εύρημα. Σε τάφο μούμιας, της όμορφης Xiaohe, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο που χρονολογείται από το 1615 π.χ και βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι επιστήμονες βρήκαν κομμάτια τυριού στο λαιμό και στο στήθος της γυναίκας και πιστεύουν ότι οι συγγενείς  έθαβαν τους νεκρούς τους με τρόφιμα "για να έχουν κάτι να φάνε όταν νιώσουν πείνα στον Κάτω Κόσμο"!

Κλείσιμο
Τις πρώτες ανασκαφές στην έρημο Τακλαμακάν έκανε ο Σουηδός αρχαιολόγος Folke Bergman το 1934 και  ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε  τους τάφους με τις μούμιες, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 2002 μέχρι το 2006 από το Ινστιτούτο Κειμηλείων και Αρχαιολογίας, και οι αρχαιολόγοι είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τα σπάνια ευρήματα αλλά και να προβληματιστούν για την καλή κατάσταση τους στο πέρασμα των αιώνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζεστό και ξηρό κλίμα της ερήμου, η στεγνή άμμος και η άγονη γη, προσφέρουν τις άριστες συνθήκες για μουμιοποίηση αλλά και για την συντήρηση του τυριού. Αρχαιολόγοι πήραν από δέκα τάφους της περιοχής οργανικά ευρήματα και τα ανέλυσαν στο εργαστήριο επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται πράγματι για τυρί το οποίο κατασκευάστηκε με την ίδια μέθοδο που κατασκευάζεται το κεφίρ, το ιστορικό γαλακτομικό προιόν των λαών του Καυκάσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης