Ελβετία: Με το ''όχι'' στους μετανάστες μένει χωρίς κεφάλαια και... ποδοσφαιριστές

Ελβετία: Με το ''όχι'' στους μετανάστες μένει χωρίς κεφάλαια και... ποδοσφαιριστές

Σε περίπτωση που ισχύσει  το μέτρο για τον περιορισμό του αριθμού των ξένων που θα μπορούν να εισέρχονται και να διαμένουν στη χώρα, στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει καν εθνική ομάδα

Ελβετία: Με το ''όχι'' στους μετανάστες μένει χωρίς κεφάλαια και... ποδοσφαιριστές
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Ελβετία, έστω και οριακά με ποσοστό 50,3%, έβαλε φρένο στην ελεύθερη κυκλοφορία και την μαζική μετανάστευση των ατόμων στη χώρα.

Ως εκ τούτου, περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα σε ελβετικό έδαφος. Η εφαρμογή του μέτρου ελέγχου της εισροής μεταναστών προβλέπει τον καθορισμό ανώτατου αριθμού μεταναστών ετησίως, καθώς και την εισαγωγή ποσόστωσης για την εγκατάσταση και εργασία των αλλοδαπών στην Ελβετία.

Κλείσιμο
Φυσικά αυτήν η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε η οποία στηρίζει τις σχέσεις της με την Ελβετία στις επτά συμφωνίες που υπεγράφησαν  και εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα το 2000. Οι συμφωνίες αυτές καλύπτουν την ελεύθερη κυκλοφορία –που αμφισβητείται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής–, αλλά και την αφαίρεση των εμπορικών φραγμών, την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές, τη γεωργία, τις μεταφορές, την έρευνα και τις υποτροφίες Erasmus. Αν καταγγελθεί μία από αυτές τις συμφωνίες, ολόκληρο το οικοδόμημα καταρρέει.

Η θέση που έχει πάρει η Ευρωπαική Ένωση είναι σαφής και ξεκάθαρη: απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις των Ελβετών αλλά απόλυτος σεβασμός και σε όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Βρυξελλών και Βέρνης.

Μάλιστα, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η Κομισιόν διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για μια συμφωνία παραγωγής ηλετρικού ρεύματος, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι ''η προώθηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, θα πρέπει να επανεξεταστεί σε ευρύτερο πλαίσιο των των διμερών σχέσεων''

Το νέο μέτρο αφορά, βεβαίως, και τους περίπου 300.000 Γερμανούς που ζουν και εργάζονται στη γειτονική τους χώρα. Την ίδια ώρα, η παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ελβετική αγορά εργασίας, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Ελβετία είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να βρει τους εργαζόμενους που χρειάζεται αποκλειστικά εντός των συνόρων. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των κατασκευών.


Τι θα συμβεί στο ποδόσφαιρο


Φυσικά οι παρενέργειές της ''κοπής'' των μεταναστών, θα επηρεάσει σημαντικά και το ελβετικό ποδόσφαιρο το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνοδο, όχι εξαιτίας των γηγενών παικτών, αλλά εκείνων που προέρχονται από ξένα κράτη και έχουν πάρει την ελβετική υπηκοότητα.

Από την βασική ενδεκάδα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελβετίας, ελβετική καταγωγή έχουν μόλις τρεις παίκτες, ενώ από την 23αδα που ήταν στην αποστολή στον τελευταίο αγώνα της, μόλις 8 έχουν γεννηθεί στην Ελβετία.

Για να πάμε και στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας, στις 3 επαγγελματικές κατηγορίες που διαθέτει η ελβετική λίγκα, υπάρχουν 48 ομάδες στις οποίες αγωνίζονται συνολικά 1000 παίκτες. Από αυτους, οι 480, ποσοστό σχεδόν κοντά στο 50%,  είτε έχουν γεννηθεί εκτός Ελβετίας, είτε έχουν καταγωγή απο οποιαδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη.

Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του συγκεκριμένου μέτρου όσον αφορά και τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, για το αν θα απαγορεύει σε κάποιον να αγωνίζεται σε σύλλογο της χώρας, ακόμα και αν κάποιο αναγκαστούν να φύγουν από αυτούς, αναζητώντας νέες πολιτείες.

Σε περίπτωση λοιπόν που ισχύσει τελικά το μέτρο για την περιόριση του αριθμού των μεταναστών που θα μπορούν να εισέρχονται και να διαμένουν στη χώρα, στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει καν εθνική ομάδα της Ελβετίας...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης