Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς

Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης

Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς
Ένα πρωτοποριακό οφθαλμικό εμφύτευμα που βοηθά στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης στα τυφλά άτομα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του εφετινού 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς. Πρόκειται για το εμφύτευμα Argus II, που έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια σε όλο τον κόσμο.
 
«Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε "φυσιολογική όραση", αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί "επανασυνδέονται" με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (ΕΕΥΑ), κ. Στράτος Γκοτζαρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το εφετινό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Athens Hilton.
 
Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής. Η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γκοτζαρίδη, και όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Έλληνες ταλαιπωρούνται από τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, κυρίως τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (είτε είναι υγράς μορφής είτε είναι ξηράς μορφής). Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω, και για την εμφάνισή τους ενοχοποιούνται διατροφικοί παράγοντες (διαβήτης), κοινωνικοί (κάπνισμα, αθληση, έκθεση στον ήλιο, κλπ) και η κληρονομικότητα. 
 
Τι θα συζητηθεί στο Συνέδριο
 
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Η αντιμετώπιση των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς με νέα φάρμακα αλλά και με επεμβάσεις οι οποίες χάρη στα νέα χειρουργικά μηχανήματα βελτιώνουν τις δυνατότητες των χειρουργών και προσφέρουν πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από Έλληνες και ξένους επιστήμονες.
 
Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί την μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ό,τι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επίσης, ενθαρρύνει τους νέους οφθαλμιάτρους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό ώστε να ετοιμάσουν ενδιαφέρουσες εργασίες και να τις παρουσιάσουν στο Συνέδριο, θεσπίζοντας βραβεία στις καλύτερες εργασίες, που ισοδυναμούν με κάλυψη όλων των εξόδων των συγγραφέων τους, για παρακολούθηση των αντίστοιχων Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων. 
 
Κοινωνική προσφορά από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς
Η επιστημονική εταιρία συμπαρίσταται εμπράκτως στους ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις που καταλήγουν να έχουν πολύ χαμηλή όραση, φροντίζοντας να εξασφαλίζει στα μέλη της -για τους ασθενείς τους- παροχής βοηθητικού υλικού για αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής τους ζωής και για την αναπλήρωση τομέων της ζωής που πλήττονται από την πάθησή τους.
 
Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά της εταιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αφορά στη συμφωνία για απόκτηση των δικαιωμάτων γνωστών λογοτεχνικών έργων και εν συνεχεία την ηχογράφησή τους προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα και να μοιρασθούν σε ιατρούς-μέλη της ΕΕΥΑ και στους τελικούς αποδέκτες τους, δηλαδή σε άτομα με περιορισμένη όραση ή/και τυφλοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης