«Σκληρό ροκ» από το Ποτάμι προς την κυβέρνηση

«Σκληρό ροκ» από το Ποτάμι προς την κυβέρνηση

«Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  

«Σκληρό ροκ» από το Ποτάμι προς την κυβέρνηση
Κλείνει όπως φαίνεται το θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι και πλέον στη Στεβαστουπόλεως κοιτούν 
πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για το κίνημα, μετά τη «σφαλιάρα» των εκλογών, βρίσκοντας διέξοδο μέσω της «σκληρής» αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς η θολή στάση των τελευταίων μηνών έβλαψε την πολιτική εικόνα του κόμματος.

«Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  με τη συμμετοχή του πολιτικού σχεδιασμού, των πρώην βουλευτών και πληθώρας στελεχών.
Κλείσιμο


Εξετάστηκαν οι οργανωτικές αδυναμίες, ενώ έγινε αυτοκριτική για τη στάση του κόμματος το τελευταίο επτάμηνο και αποφασίστηκε η συγκρουσιακή πολιτική με τον παλαιοκομματισμό. Επίσης, τα μέτρα του μνημονίου θα ψηφίζονται κατά περίπτωση και ύστερα από εξέταση αν είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών. 


Δείγμα της στάσης που θα κρατήσει το Ποτάμι είναι το ειρωνικό σχόλιο του πρόεδρου του Ποταμιού για το θέμα του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του. «Τι θέλουν και οι ομοφυλόφιλοι», αναρωτιέται με έντονη δόση ειρωνείας ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την υπόθεση Καμμένου με ένα δικό του κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του κόμματος στο facebook. Ο κύριος Θεοδωράκης σχολιάζει την «αμφιβολία» που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ενημερώθηκε για το ζήτημα, καταλήγοντας: «Τώρα είναι η ώρα να κυβερνήσουν "οι αξιότεροι και οι εντιμότεροι", όπως είπε ο κ. Τσίπρας αγκαλιάζοντας το βράδυ της Κυριακής τον κ. Καμμένο».


Η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και έγινε μία πρώτη αποτίμηση  της ήττας, με τα περισσότερα στελέχη να υπογραμμίζουν  την έλλειψη οργάνωσης, κυρίως στην περιφέρεια, ενώ κανείς δεν  έθεσε θέμα ηγεσίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής του κόμματος  ανέφερε ότι  “δεν αισθάνομαι αδύναμος”, ωστόσο στο συνέδριο του Δεκεμβρίου  θα ζητήσει την επαναβεβαίωση μέσω ψηφοφορίας. 


Σχετικά με τις συνεργασίες και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί και ξεκαθάρισε ότι  δε θα γίνει συμπλήρωμα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε όμως όσους «πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια και ομαδικές φωτογραφίες να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν». Πηγές από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν ότι Ποτάμι αρνείται να μπει σε μία  συζήτηση για σενάρια συγχώνευσης με τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αρκετά στελέχη, τα οποία τάσσονται σταθερά υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, απορρίπτουν όμως κάθε συνεργασία με το «ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη». 


Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια στελέχη ανέφεραν ότι η ήττα ήταν μεγάλη αλλά όχι ανεπανόρθωτη και πρέπει να δοθεί βάρος στην οργάνωση του κόμματος και στην αποκρυστάλλωση των θέσεων του Ποταμιού. Κάποιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα πολύ στενό κύκλο γύρω από τον επικεφαλής. 


Κατά το άνοιγμα της πολύωρης συζήτησης ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «ήττα δεν είναι το 4%. Για κάποιους άλλους μάλιστα θα ήταν και επιτυχία. Ήττα ήταν που δεν κυριαρχήσαμε στον χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε. Ήττα είναι που δεν μας επέλεξαν οι άνεργοι. Που απείχαν οι νέοι μας. Ήττα είναι που δεν ενθουσιάσαμε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας. Ήττα είναι που δεν μας ψήφισαν καθόλου οι αγρότες και δεν μας άκουσε η περιφέρεια. Ήττα είναι που κάποιοι «παλιοί» έφυγαν και πήγαν -προσωρινά έστω- στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές. Και όλα αυτά θα ήταν ήττα ακόμη κι αν παίρναμε 6%».Ο επικεφαλής του κόμματος παραδέχθηκε ότι το Ποτάμι έχασε τους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “απείχαν οι νέοι μας -όλοι αυτοί που στην αρχή είχαν «ταυτιστεί» με το σακίδιο”. 


Ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι δεν θα μείνει στους παραδοσιακούς τρόπους οργάνωσης, αφού, όπως τόνισε, θέλει κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο. Προωθεί τις τοπικές οργανώσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, με τοπικές Ιντερνετικές Κοινότητες που θα διεξάγουν πραγματικό διάλογο αλλά και θα συγκρούονται για τις αξίες μας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης