Πλησιάζει η ημέρα της «κρίσης» για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Πλησιάζει η ημέρα της «κρίσης» για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Επιταχύνονται οι εξελίξεις μετά την διαφαινόμενη ψήφιση τρίτου μνημονίου εντός της εβδομάδας η οποία θα επιφέρει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόωρες εκλογές πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο - Το ερώτημα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν

Πλησιάζει η ημέρα της «κρίσης» για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Η ημέρα της κρίσης πλησιάζει για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία που θα έλθει στην βουλή εντός της εβδομάδος προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. 

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το κλίμα που διαχέεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται και από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου πρώτα από το Ρόυτερς και χθες από την γερμανική FAS που αναφέρουν ότι μέχρι την Πέμπτη η συμφωνία θα έχει έλθει στην ελληνική βουλή ώστε την Παρασκευή να εγκριθεί από το Eurogroup προκειμένου μέχρι τις 20 Αυγούστου να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση ώστε να πληρωθεί η δόση στην ΕΚΤ. Φυσικά όσο η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να διατηρεί επιφυλάξεις το αρνητικό σενάριο να παραταθεί η διαδικασία για μετά τις 18 Αυγούστου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο του δανείου γέφυρα. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί θα έχει δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει σαν προσάρτημα και το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα τα οποία συμφωνήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου μα το κουαρτέτο. 

Κλείσιμο


Μνημόνιο και εκλογές 




Η κατάθεση του νομοσχεδίου με το τρίτο μνημόνιο θα δώσει το έναυσμα για το τελειωτικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις προς τις αναπόφευκτες εκλογές. Στην ψηφοφορία στην Βουλή θα φανεί ο συνολικός και τελικός αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών. Τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα και το παράρτημα με το μνημόνιο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών που θα συνταχθούν με την Αριστερή Πλατφόρμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι περί τους 35 όσοι καταψήφισαν στην τελευταία δύσκολη ψηφοφορία στην Βουλή. Ωστόσο ανάλογα με το “βάρος” των προαπαιτούμενων και των μελλοντικών δεσμεύσεων της χώρας και σε συνδυασμό με τις εκλογές, μπορεί να εκτιναχθούν μέχρι και τους 50 βουλευτές. 

Με δεδομένο ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός αμέσως μετά να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών ειδικά εάν η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές. Στον σχεδιασμό αυτό συνηγορεί ότι δεν θα έχουν φανεί ακόμη οι συνέπειες της υλοποίησης του μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να θέσει επιτακτικά το βασικό διακύβευμα: εφόσον όλα τα φιλοευρωπαικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ -μετά την διάσπαση-, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, συμφωνούν στο μνημόνιο που θα έχουν εν τω μεταξύ ψηφίσει ας αποφασίσει η κοινωνία ποιά πολιτική δύναμη ή ποιός συνδυασμός είναι ο πλέον κατάλληλος για να το εφαρμόσει στην διάρκεια της τριετίας. 

Στις εκλογές αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης λέγοντας ότι "Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης δήωλσε ότι “αν και κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές μπορεί να προκύψουν εξ αντικειμένου ή να επιβληθούν εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία στην κυβέρνηση”. Παρομοίως και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της κυβέρνησης ώστε να μην μπορεί να ψηφίζει μόνη της νόμους ανοίγει ζήτημα εκλογών. Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει ότι “οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά". Ενώ όμως ο κ. Τσίπρας εξετάζει το ημερολόγιο σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από την ψήφιση και εφαρμογή του μνημονίου ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει ότι “η κυβέρνηση δεν θα γλυτώσει την κατακραυγή προσφεύγοντας άρον άρον και ένοχα σε εκλογές εξπρές μέσα στον Σεπτέμβιο αντιγράφοντας κακόγουστα τις πιο νοσηρές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.



Θέατρο του παραλόγου 



Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζεται ένα θέατρο του παραλόγου. Ενώ τόσο στις επίσημες δηλώσεις όσο και πολύ περισσότερο στις κατ ιδίαν συνομιλίες όλοι μιλούν για διάσπαση του κόμματος μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και στην συνέχεια για εκλογές, παράλληλα εξελίσσονται οι διαδικασίες του Εκτάκτου συνεδρίου το οποίο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας περιέγραψε σε συνέντευξύ του στο “Κεφάλαιο ως ανούσιο και εκβιαστικό. Είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και των συγκαλυμένων σχεδιασμών ότι συνήλθε η Επιτροπή Θέσεων του Συνεδρίου στην οποία μετέχουν στελέχη όλων των τάσεων ενώ ορίστηκε και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου επίσης από όλες τις τάσεις. 

Την ίδια ώρα όμως ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Αυγή ανεβάζει τους τόνους της κριτικής στρέφοντας για πρώτη φορά τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Αφού λέει ότι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο θα πράξουν πολύ σωστά και ότι η κίνησή τους δεν θα είναι εχθρική προς την Αριστερά τον λαό και τον τόπο, προσθέτει ότι “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο τόπος δεν έχει κανένα μέλλον εφαρμόζοντας ένα τρίτο μνημόνιο”. Η αντίδραση ήλθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε σε tweet : "φαίνεται ότι "ερρίφθη ο κύβος" για δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα ας γίνει τουλάχιστον "ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά".

Εν τέλει στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από πολιτικές διαφωνίες και καταστατικά προσχήματα οι δύο βασικές πτέρυγες προετοιμάζουν την διάσπαση που θα χρεώσουν στον άλλο κατά τρόπο που να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ίδιους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης