Χρέος και ΦΠΑ σε νησιά οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ

Χρέος και ΦΠΑ σε νησιά οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ

Τι είπε στην επίσημη δήλωσή του - Τι ισχυρίζεται ο ίδιος ότι είπε ενώπιον των βουλευτών του

Χρέος και ΦΠΑ σε νησιά οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ
Τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων λέγοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία που δεν συνδέεται με την οριστική ρύθμιση του χρέους και αυξάνει τον ΦΠΑ στα νησιά».

Πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί κλίμα έντονου προβληματισμού και περισυλλογής για τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

Κλείσιμο
Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Καμμένος κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου με τα 21 σημεία της συμφωνίας είπε «εμείς δεν θέλουμε τα non paper. Δεν συζητάμε με non paper αλλά με τελικά και επίσημα κείμενα».

Επιπροσθέτως, αρκετοί βουλευτές φέρονται να ζήτησαν από τον πρόεδρο του κόμματος να μην θέσει κομματική πειθαρχία εάν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στους ΑΝΕΛ φαίνεται να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να φέρει αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Ηδη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές οι ΑΝΕΛ δια του εισηγητή τους Νίκου Μαυραγάννη ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν 4 άρθρα και κάλεσαν την υπουργό να προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές. Ωστόσο η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν εισάκουσε το αίτημά τους. Εκτός αυτού, ο κ. Καμμένος σημείωσε με νόημα ότι είναι "“unfair” η ενέργεια της υπουργού να φέρει σε αυτή την κρισιμη φάση   ένα νομοσχέδιο που ρηγματώνει την σχέση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παραπάνω δήλωση έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης προς τους δημοσιογράφους και είναι κατά τι διαφοροποιημένη από την επίσημη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ. 

Σε αυτήν ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που έχουν μπει από την κυβέρνηση και τους ΑΝΕΛ είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το χρέος, παραλείποντας να αναφέρει το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, για το οποίο παρουσιαζόταν κάθετος ακόμη και αν έτσι έριχνε την κυβέρνηση.   

Η «παράλειψη» δημιούργησε αρκετά ερωτήματα για το αν ήταν ακούσια ή ο κ. Καμμένος εστιάζει περισσότερο στο χρέος και ρίχνει «νερό στο κρασί του» στα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση των βουλευτών του κόμματος που υποστήριζαν σε κάθε τόνο πριν την συνεδρίαση ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί αναντίρρητα «κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικά ο κ. Καμμένος ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του: «Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συζητήσαμε, συνεκτιμήσαμε, την κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό.
 
Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους.
 
Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση.
 
Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης