Μεταξύ ρήξης με τους δανειστές και εσωκομματικής σύγκρουσης ο Τσίπρας

Μεταξύ ρήξης με τους δανειστές και εσωκομματικής σύγκρουσης ο Τσίπρας

Η διαφαινόμενη συμφωνία δύσκολα θα περάσει από τα κομματικά όργανα - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εκλογές και κομματική πειθαρχία στο τραπέζι 

Μεταξύ ρήξης με τους δανειστές και εσωκομματικής σύγκρουσης ο Τσίπρας
Μεταξύ της ρήξης με τους δανειστές και ενός επώδυνου συμβιβασμού που θα προκαλέσει ρήξη στο εσωτερικό του κόμματός του, κινείται ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Από τις Βρυξέλλες όπου η κυβερνητική αποστολή με τους κ.κ. Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκε με τον Πιέρ Μοσχοβισί διαρρέει αισιοδοξία ότι την Τετάρτη κατά την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα υπάρξει συμφωνία. Και μόνο η παρουσία όμως της κυβερνητικής αποστολής με εντολή για αναζήτηση σύγκλισης είναι υποχώρηση από την θέση του πρωθυπουργού ότι “η μόνη πρόταση είναι η ελληνική και αναμένουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των Θεσμών”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι ούτε περνάει από το μυαλό της και είπε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζονται τετραετίας. 

Κλείσιμο
Αντιθέτως πολλά είναι τα στελέχη και οι βουλευτές που θεωρούν ότι οι εκλογές έχουν αυξημένη πιθανότητα. Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι εφόσον η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ρήξης θα πρέπει να προσφύγει στην λαική ετυμηγόρία. Οι εκλογές όμως προκύπτουν και από την αντίθετη κατεύθυνση αν προκύψει η συμφωνία αλλά δεν ψηφιστεί στην Βουλή κατά τρόπο που να μην αμφισβητείται η δεδηλωμένη. Για την περίπτωση αυτή η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κ. Σακελλαρίδης αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ωστόσο επί της ουσίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κινούμενος στην γραμμή του κ. Παππά. Ειπε ο κ. Σακελλαρίδης: «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη βουλή. Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη βουλή. Δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε διαγραφές, από την στιγμή δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση”. Διευκρίνησε πάντως ότι «δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ η κομματική πειθαρχία».  Η επιβολή κομματικής πειθαρχίας βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα αφού σε αυτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές μπορεί να διαγραφούν αλλά δεν υπάρχει τρόπος να παραδώσουν την έδρα τους. Για να επιβληθεί κομματική πειθαρχία με ποινή διαγραφής των βουλευτών, θα πρέπει η σχετική απόφαση να ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κάτι που φαίνεται απίθανο εώς αδύνατο αφού άλλωστε απαιτεί πλειοψηφία 2/3. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ομοψυχία που προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του πακέτου Γιούνκερ ήδη παρουσιάζει ρήγματα και δεν προβλέπεται να διαρκέσει πέραν της συμφωνίας εφόσον υπάρξει με τους δανειστές. Ήδη η Αριστερή Πλατφόρμα ανεβάζει τους τόνους με άρθρο στο Iskra στο οποίο αφού καταγγέλλει με σκληρό τρόπο τους πιστωτές για τα “ιταμά τους τελεσίγραφα” αναφέρει: Οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα περιέχει μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα προβλέπει τη βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αύξηση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να ορθοποδήσει η οικονομία της. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρει ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης αντιπροσωπεύουν έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις τους όσον αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Εμφανίζεται δε βέβαιος ότι  «αν υπογραφεί συμφωνία με όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές, ή Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των Μνημονίων».

Την προσφυγή στις κάλπες προκρίνει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης εφόσον οι εταίροι επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. 

Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος πάλι κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην καταθέσει ένα σκληρό πακέτο στην Βουλή ενώ ανέφερε ότι με το«και για μας θα είναι δυσχερές να πάμε σε εκλογές με το mail Τσακαλώτου, με τις 47 σελίδες, διότι περίερχει πολλά ζητήματα που είναι μακριά από τις προγραμματικές δηλώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης