Τρίτη και φαρμακερή στην κόντρα Στρατούλη – Ρωμανιά

Τρίτη και φαρμακερή στην κόντρα Στρατούλη – Ρωμανιά

Για τρίτη φορά σε 40 ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαψεύδει ή «μαζεύει» τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα - Μετά τα ζητήματα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις «σφιχτές» συντάξεις ήρθε η σειρά των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων

Τρίτη και φαρμακερή στην κόντρα Στρατούλη – Ρωμανιά
Είναι η τρίτη φορά μέσα στη 40ήμερη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Δημήτρης Στρατούλης «τρέχει» να διαψεύσει ή να «στρογγυλέψει» τις δηλώσεις «βόμβα» του γενικού γραμματέα κ. Γιώργου Ρωμανιά.

Η αρχή έγινε με την πρόταση του κ. Ρωμανιά να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να αντικατασταθούν από ένα «καπέλο» στον φόρο εισοδήματος. Ο κ. Στρατούλης έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του γενικού γραμματέα οι οποίες δεν υπάρχει καμία σκέψη να ενταχθούν στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Κλείσιμο
Εν συνεχεία ο «ασυγκράτητος » γενικός γραμματέας δήλωσε ότι τον Μάρτιο τα πράγματα με τις συντάξεις θα είναι «λίγο σφικτά», αλλά θα βρεθεί λύση. Ο κ. Στρατούλης πάλι έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι συντάξεις είναι εγγυημένες μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Την τρίτη και «φαρμακερή» ο κ. Ρωμανιάς ισχυρίστηκε πως οι αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων, βάσει των οποίων υπολογίστηκαν και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων ήταν λανθασμένες, «νοθευμένες» όπως τόνισε χαρακτηριστικά καθώς περιορίζονταν στην καταγραφή των εσόδων των Ταμείων και επ' ουδενί δεν είχαν υπολογίσει την περιουσία των ταμείων. 

Ο κ. Στρατούλης αυτή τη φορά δεν τον διέψευσε, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία του σοβαρή και επεσήμανε ότι θα γίνουν έλεγχοι και αν προκύψουν ευθύνες, θα αποδοθούν. 

Το βέβαιο είναι οι συνεχείς καταγγελίες «βόμβα», που διορθώνονται ή ανασκευάζονται με πρωταγωνιστές το δίδυμο του Υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων μόνο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν στην νεόκοπη κυβέρνηση καθώς δίνουν τροφή για αντιπολιτευτικά σχόλια και προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.

«Κάποιος να «μαζέψει» άμεσα το γενικό γραμματέα, ζητά το ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ δια του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση τονίζει ότι τα επιχειρήματα του «αχτύπητου διδύμου» Στρατούλη – Ρωμανιά είναι αστεία και στερούνται υπευθυνότητας. 

 Στελέχη που γνωρίζουν επί πολλές δεκαετίες των κ. Ρωμανιά εξαίρουν τις γνώσεις του στο ασφαλιστικό αλλά δεν αφήνουν ασχολίαστη την «αδυναμία» του στα παράθυρα των πρωινών εκπομπών. «Ζυμωμένος» με τη λογική Αυτιά και Παπαδάκη για την είδηση που «πουλάει» , ο κ. Ρωμανιάς συχνά «πέφτει θύμα» της βαθιάς επιστημονικής του γνώσης σε συνδυασμό με την επιθυμία του να «κάνει αίσθηση». Ετσι δε συγκρατείται και μπερδεύει τις προτάσεις που θα μπορούσαν να ακουστούν μεταξύ επιστημόνων σε κλειστό κύκλο με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. 

Πιο μετρημένος και πολιτικά έμπειρος ,ο κ. Στρατούλης δεν «προλαβαίνει να μαζεύει» τις δηλώσεις Ρωμανιά , χρησιμοποιώντας όμως και εκείνος σε καθημερινή βάση τα τηλεοπτικά στούντιο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Η αλήθεια είναι ο τομέας των κοινωνικών ασφαλίσεων άπτεται της καθημερινότητας του πολίτη η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τις πρωινές εκπομπές . Είναι σαφές ότι οι πρωινοί εκπομπάρχες καλούν πιο συχνά τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους υπουργούς δικαιοσύνης και εξωτερικών, πιέζοντας για δηλώσεις «βόμβα».

Επί της ουσίας , η τελευταία αναφορά του κ. Ρωμανιά στις λάθος αναλογιστικές μελέτες δεν διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Στρατούλη. 

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση , οι αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή, με βάση κοινή μεθοδολογία, προϋποθέσεις και κανόνες, που παρέχονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του συμπλήρωσε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν υπό την εποπτεία του διεθνούς γραφείου εργασίας (ILO) που είναι αναγνωρισμένος και αξιόπιστος οργανισμός. 

Ειδικοί στην ασφάλιση εξηγούν ότι οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν στην βιωσιμότητα των ταμείων σε βάθος χρόνου( πχ για τα επόμενα 50 χρόνια) λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο τα έσοδα αλλά και την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων.

Αν η μελέτη αφορά τις χρηματοροές και το λογιστικό έλλειμμα , λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από εισφορές και η κινητή περιουσία. Η ακίνητη δεν λαμβάνεται υπόψη εκτός αν το ταμείο σχεδιάζει να εκποιήσει κάποια ακίνητα.

Δηλαδή η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Επιπλέον οι περικοπές των συντάξεων επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, ανεξάρτητα από τις μελέτες, ήταν οριζόντιες η κλιμακωτές και αφορούσαν τις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ. 

Οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια στα ταμεία θα παίξουν ( η θα έπαιζαν )βασικό ρόλο στα μέτρα που θα «υπαγορεύσουν» προσεχώς οι δανειστές για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης