Για πρώτη φορά κλείνει η ψαλίδα

Για πρώτη φορά κλείνει η ψαλίδα

Μέσα σε δύο ημέρες έπεσε στο 3,6% η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - Πόλωση μέχρι θανάτου από την Κουμουνδούρου, που διαβλέπει αυτοδυναμία

Για πρώτη φορά κλείνει η ψαλίδα
Σε αντιστροφή της τάσης διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν οι τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κλείνει την ψαλίδα, καλύπτοντας ένα μέρος της απόστασης που τη χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, διατηρεί ένα ευκρινές προβάδισμα της τάξης του 3,6% στην πρόθεση ψήφου.

Κλείσιμο



Η εξέλιξη αυτή, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Alco, είναι συμβατή με τα ευρήματα της έρευνας που δείχνουν ισχυροποίηση της πλειοψηφικής τάσης στην κοινωνία κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, την ίδια ώρα που το πρόσωπο του προτεινόμενου υποψηφίου δεν θεωρείται από την κοινή γνώμη ως η επιλογή που εντέλει θα αποτρέψει τις κάλπες.



Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό των πολιτών που αξιολογεί θετικά την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με το 58% να υποστηρίζει την άποψη ότι «σωστά έπραξε ο Αντώνης Σαμαράς», έναντι του 23% που πιστεύει ότι «ήταν μια λανθασμένη πρωτοβουλία».
Με τις πρόσφατες κινήσεις του, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνεται στο 37% (από 34% στην αμέσως προηγουμένη έρευνα της Alco) το ποσοστό όσων τον θεωρούν «περισσότερο αξιόπιστο πρωθυπουργό» συγκριτικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 25% (από το 28% πριν από λίγες ημέρες). Επίσης το 36% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο νυν πρωθυπουργός μπορεί να κλείσει καλύτερα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, έναντι του 22% που διατυπώνει αντίστοιχη εκτίμηση για τον κ. Τσίπρα.



«Οχι» σε πρόωρες εκλογές
Στο 54% αυξήθηκε το ποσοστό των υπέρμαχων για ανάδειξη προέδρου από την τρέχουσα βουλή


Πώς μειώθηκε η διαφορά

Σε κάθε περίπτωση, το πολωτικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στο πολιτικό σκηνικό και εντάθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει να επιδρά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, με αποτέλεσμα αφενός να ευνοείται η Νέα Δημοκρατία, που αυξάνει τη συσπείρωσή της, αφετέρου να (συμ)πιέζονται οι μικρότεροι σχηματισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, που συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,6%, παραμένει σταθερά πρώτος, αλλά για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 οπότε στις διαχρονικές έρευνες της Alco πέρασε μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει μια ελαφρά υποχώρηση, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συσπείρωση που παρουσιάζει η μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη περιορίζει στο 3,6% τη μεταξύ τους διαφορά που στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση είχε φτάσει το 4,8%. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά η Νέα Δημοκρατία προηγείται ελαφρώς στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.   
    
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alco, το κλείσιμο της ψαλίδας επήλθε ως αποτέλεσμα της ανόδου, κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, της συσπείρωσης των οπαδών της Ν.Δ., που έφτασε στο 76%, αλλά και της μείωσης της ροής παλαιών ψηφοφόρων της που κατευθύνονταν απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι από 9% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, περιορίστηκαν στο 7,4%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση με 5,6% (+0,2%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5% (+0,3%), το ΚΚΕ με 4,4% (+0,1%), το Ποτάμι με 4,1% (-0,2%), οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,9% (-0,4%), τα οποία φαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή που παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 25%, αφού ένας στους τέσσερις παλαιούς ψηφοφόρους κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχο ποσοστό κινείται προς τη Ν.Δ.



Πόσους βουλευτές θα έχει κάθε κόμμα  

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ότι κυμαίνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30,3%, για τη Ν.Δ. στο 26,3%, για τη Χ.Α. στο 6,1%, για το ΠΑΣΟΚ στο 5,5%, για το ΚΚΕ στο 4,8%, για το Ποτάμι στο 4,5% και για τους ΑΝ.ΕΛ. στο 3,2%, ενώ στο 6,3% υπολογίζονται όσοι επιλέγουν άλλο κόμμα και στο 13% το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η επόμενη Βουλή θα είναι, όπως και η τωρινή, επτακομματική, με τη συμμετοχή του Ποταμιού αντί της ΔΗΜ.ΑΡ., η δύναμη της οποίας κινείται σε ποσοστά που δεν της δίνουν ελπίδες να προσεγγίσει το 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα βρεθεί πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά, με τις σημερινές επιδόσεις του, μάλλον δεν θα την κατακτήσει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιθανότατα, θα εκλέξει 146 βουλευτές, η Ν.Δ. 82, η Χ.Α. 18, το ΠΑΣΟΚ 17, το ΚΚΕ 14, όσες και το Ποτάμι, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ., εφόσον υπερβούν το 3%, θα κατακτήσουν 9 έδρες.       

Υπέρ της εκλογής προέδρου
 
Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι η ολοένα αυξανόμενη βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, το ποσοστό υπέρ των πρόωρων εκλογών, το οποίο στην προηγούμενη έρευνα της Alco (που έγινε το διάστημα 7 με 9 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι») ήταν στο 40%, στην έρευνα για το «ΘΕΜΑ» που ακολούθησε (9 έως 12 Δεκεμβρίου και ενώ είχε ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου) υποχώρησε στο 37%. Αντιστοίχως, οι θιασώτες της άποψης για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την τρέχουσα σύνθεση της Βουλής αυξήθηκαν από το 50% στο 54%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου τετραμήνου. Πιο ένθερμοι οπαδοί της προεδρικής εκλογής είναι όσοι στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ψήφισαν τη Ν.Δ. (90%), το ΠΑΣΟΚ (68%) και τη ΔΗΜ.ΑΡ. (62%). Αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων υπάρχουν ευδιάκριτες διαφοροποιήσεις από τις επίσημες κομματικές γραμμές που φτάνουν στο 41% για όσους ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, στο 25% για όσους επέλεξαν τους ΑΝ.ΕΛ., στο 24% το ΚΚΕ και στο 20% τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή Δήμα πάντως, δείχνει να διχάζει την κοινή γνώμη, καθώς ισοψηφούν στο 36% οι συμμετέχοντες στην έρευνα που απαντούν στο ερώτημα αν είναι σωστή ή λάθος η υπόδειξή του ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό της τάξης του 28% δεν απαντά. Η διστακτικότητα αυτή της κοινής γνώμης εξηγεί, ίσως, και τη δυσπιστία των πολιτών ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι 180 απαιτούμενες ψήφοι βουλευτών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου, καθώς η πλειονότητα των πολιτών, σε ποσοστό 53%, εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, έναντι του 31% που πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης