Ροζ Πάνθηρες: Πώς εξαρθρώθηκε η «πολυεθνική» των ληστών

Ροζ Πάνθηρες: Πώς εξαρθρώθηκε η «πολυεθνική» των ληστών

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο από τη δράση τους - Το modus operandi και το... polish key


Ροζ Πάνθηρες: Πώς εξαρθρώθηκε η «πολυεθνική» των ληστών
Στα «χέρια» της Αστυνομίας βρίσκονται τρεις Σέρβοι υπήκοοι,  μέλη της περιβόητης συμμορίας Σέρβων, «Ροζ Πάνθηρες», που θεωρείται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των διωκτικών Αρχών διεθνώς, για κλοπές τεράστιας αξίας, κοσμημάτων και έργων τέχνης.

Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας είπε ότι έπειτα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση η οποία έχει διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική, με λεία που ξεπερνάει τα 550.000 ευρώ, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων.



Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Κλείσιμο



Ωστόσο, στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τα οποία αναζητούνται, καθώς επίσης και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής διακριβωθεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δράστες ενεργούσαν από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και διέπρατταν διαρρήξεις κυρίως σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα ένδυσης, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.



Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο τρόπος και η μεθοδολογία των μελών της εγκληματικής ομάδας, έχει τα χαρακτηριστικά του διεθνούς κυκλώματος «Ροζ Πάνθηρες», που περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα το στάδιο της προπαρασκευής, της διάπραξης και της διαφυγής των δραστών.



Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις διαρρήξεις οι δράστες εντόπιζαν περιφερειακά καταστήματα, στα οποία είχαν πρόσβαση από την πλευρά του πεζοδρομίου και δεν παρεμποδίζονταν από προστατευτικά κολωνάκια κτλ.


 
Για τι μετάβασή και τη μετακίνησή τους έκλεβαν παλιά αυτοκίνητα τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας.

Μάλιστα, τα αυτοκίνητα αφαιρούσαν εύκολα χρησιμοποιώντας ένα «polish key», το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εγκατέλειπαν στη μίζα των οχημάτων ή το έπαιρναν μαζί τους για να το επαναχρησιμοποιήσουνμ ενώ χρησιμοποιούσαν και κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες.

Οι δράστες διέπρατταν συνήθως τις ληστείες τις πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους, είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.



 Όταν έμπαιναν στα καταστήματα -αφού είχαν καταφέρει να  προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας- αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης και διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης.
 
Πάντως, αξιοσημείωτα είναι τα μέτρα ασφάλειας που έπαιρναν προκειμένου να αποφύγουν τη  σύλληψη τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι «Ροζ Πάνθηρες» χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.

Σημειώνεται ότι μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχουν κάνει οι «Ροζ Πάνθηρες» ήταν αυτή στο ιστορικό ξενοδοχείο Carlton στις Κάννες, κατά την οποία έκλεψαν κοσμήματα αξίας 103 εκατομμυρίων ευρώ.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης