Ελληνικό: Μία τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Ελληνικό: Μία τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Συμφέροντα βλέπει ο δήμος πίσω από τις αιτιάσεις - Παντελής η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο λούνα παρκ, λέει μάρτυρας αστυνομικός - Για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορούνται οι συλληφθέντες που θα απολογηθούν την Παρασκευή - Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου του Ελληνικού το μεσημέρι

Ελληνικό: Μία τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
H τραγωδία στο Ελληνικό με το νεκρό αγοράκι, που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Θα αρκούσε έστω και ένας από τους υπευθύνους να είχε κάνει τη δουλειά του... Θα μπορούσε ο δήμος να έχει ελέγξει αν υπάρχει άδεια... Θα μπορούσαν οι ελεγκτές να κάνουν αυτοψίες σε αυτούς τους χώρους, όχι μόνο μετά το κακό, όπως συνέβη χθες... Θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και να είχαν δέσει τον φουσκωτό κύλινδρο... Τίποτε όμως από αυτά δεν έγινε, με αποτέλεσμα ένας 13χρονος να έχει χαθεί, μία 9χρονη να νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα και μία οικογένεια να έχει βυθιστεί για πάντα στο πένθος.

Καταπέλτης για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο λούνα παρκ του Ελληνικού όπου το μεσημέρι της Κυριακής βρήκε μοιραίο θάνατο το 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε σοβαρά η εννιάχρονη αδελφή του, ήταν η κατάθεση αξιωματικού της ΕΛΑΣ που πήγε στον τόπο της τραγωδίας. «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας», ήταν όσα είπε ο αστυνομικός στην συγκλονιστική του κατάθεση με βάση την οποία η ανακρίτρια κατηγορεί τους συλληφθέντες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

«Στοχευμένη επίθεση» εναντίον του καταγγέλλει ο Δήμος Ελληνικού

Και ενώ το πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο από την απίστευτη τραγωδία, ο... εξαφανισμένος  δήμαρχος του Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, καλεί στη μία και μισή το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, στο δημαρχείο.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ με μια ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου και με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο 24ωρων ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης τοποθετήθηκε χθες, Τρίτη, για το τραγικό συμβάν στο λούνα παρκ. Η δημοτική αρχή του Ελληνικού-Αργυρούπολης επιχειρεί να εκτρέψει τη συζήτηση κατηγορώντας ορισμένα μέσα ή δημοσιογράφους.

Ο Δήμος επιχείρησε με την ανακοίνωσή του την Τρίτη το μεσημέρι να εξηγήσει τους λόγους της... σιωπής, επικαλούμενος την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ελληνικού κάνει λόγο για σφοδρή και στοχευμένη επίθεση σε βάρος του, που εξυπηρετεί άλλους στόχους και συμφέροντα.

«Ως δημοτική αρχή εκφράζουμε τη λύπη μας για το τραγικό συμβάν, όχι περιφερόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά με το να είμαστε δίπλα στην οικογένεια και να συμπαραστεκόμαστε με συγκεκριμένες πράξεις στο μέτρο των δυνάμεων μας», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του δήμου Ελληνικού.

«Ήδη διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός και για τις ευθύνες, όπου υπάρχουν, σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα-παρκ, την πιστοποίηση της ασφάλειας των παιχνιδιών του και τους σχετικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα δηλώσεις για απόδοση ευθυνών. Όχι γιατί κρυβόμαστε, αλλά γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι εύλογα τα ερωτήματα που διατυπώνονται από πολίτες και μέσα ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η σφοδρή και στοχευμένη επίθεση που γίνεται σε βάρος μας από ορισμένα μέσα, δημοσιογράφους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ήδη από τη Δευτέρα ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης με μια απρόσωπη ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου παραδέχθηκε ότι το λούνα παρκ του θανάτου λειτουργούσε χωρίς άδεια από το Νοέμβριο του 2013.

Για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορούνται οι συλληφθέντες

Εν τω μεταξύ κακουργηματικού βαθμού έγιναν οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες για το τραγικό δυστύχημα.

Οι δικαστικές αρχές μετέτρεψαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα στους τέσσερις κατηγορουμένους από πλημμελήματα, σε κακουργήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση. Έτσι, η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής οι τέσσερις κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης