Κεφαλονιά: Σημαντικές ζημιές σε αρχαιότητες από το σεισμό

Κεφαλονιά: Σημαντικές ζημιές σε αρχαιότητες από το σεισμό

Πολλά αγγεία στο Μουσείο Αργοστολίου έσπασαν -Κατέρρευσε τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου στα Περατάτα - Ρωγμές σε βυζαντινά μνημεία - Κανένα πρόβλημα στο ιστορικό μνημείο της γέφυρας Δεβοσέτου (De Bosset) στο Αργοστόλι που κατασκευάστηκε το 1813

Κεφαλονιά: Σημαντικές ζημιές σε αρχαιότητες από το σεισμό
Εκτός από τις πολύ σημαντικές ζημιές σε δημόσια κτίρια, κατοικίες και στο οδικό δίκτυο στην Κεφαλονιά, ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ της Κυριακής προκάλεσε βαριές ζημιές σε αρχαιολογικά ευρήματα που φυλάσσονται στο Μουσείο του Αργοστολίου αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με την καταγραφή και τη μελέτη των ζημιών από το υπουργείο Πολιτισμού η εικόνα έχει ως εξής:

Κλείσιμο
•    Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Αναμένεται σχετική έκθεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.



•    Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ήδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.

•    Έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.

•    Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

•    Η ιστορική γέφυρα Δεβοσέτου (De Bosset) που κατασκευάστηκε το 1813 και στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.





•    Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

•    Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μέχρι την Παρασκευή να έχει σταλεί αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων γενικότερα.

•    Με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες μας, έχει προγραμματισθεί η μετάβασή της κυρίας Μενδώνη την ερχόμενη εβδομάδα στην Κεφαλονιά, μαζί με ειδικευμένο κατά περίπτωση προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
        
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και η γγ Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Παράλληλα, κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης