ΣτΕ: Αποζημίωση 753.470 €, σε πατέρα που έχασε το παιδί του σε τροχαίο

ΣτΕ: Αποζημίωση 753.470 €, σε πατέρα που έχασε το παιδί του σε τροχαίο

Η απόφαση επικυρώθηκε 16 χρόνια μετά - Η μοτοσυκλέτα, στην οποία ο 19χρονος ήταν συνεπιβάτης, προσέκρουσε σε μπάζα - Η υπαιτιότητα ήταν του εργολάβου

ΣτΕ: Αποζημίωση 753.470 €, σε πατέρα που έχασε το παιδί του σε τροχαίο
Αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 753.470 ευρώ, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πατέρα ο οποίος έχασε το 19χρόνο παιδί του όταν η μοτοσικλέτα  που οδηγούσε ο φίλος του προσέκρουσε σε μπάζα που είχε εγκατάλειψη εργολάβος, λόγω έργων, πάνω στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί σοβαρά και να βρει το θάνατο ο συνεπιβαίνων.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 1997, δύο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυχτα, ο Ε.Μ. οδηγούσε το μηχανάκι του στο οποίο επέβαινε και ο 19χρόνος φίλος του στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου με κατεύθυνση τη Σούδα. Το μηχανάκι προσέκρουσε σε μπάζα ασφαλτοτάπητα που προερχόντουσαν από εργασίες ηλεκτροφωτισμού, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Λόγω της ανατροπής ο οδηγός υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με συνέπεια να εμφανίσει σπαστική τετραπληγία, εξαιτίας της οποίας έμεινε ανάπηρος κατά ποσοστό 80%, ενώ ο συνεπιβάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Κλείσιμο
Από τα Ποινικά δικαστήρια ο εργολάβος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και ενός μηνός, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός αθωώθηκε.

Ο πατέρας του 19χρόνου, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων ζήτησε από το Ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει ως αποζημίωση και ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των 2.224.648 ευρώ ή διαφορετικά το ποσό των 491.943 ευρώ εφάπαξ και τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας του παιδιού του (εάν ζούσε).

Τα Διοικητικά Δικαστήρια των  Χανιών έκριναν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός οφείλεται αποκλειστικά σε κοινή υπαιτιότητα του εργολάβου του έργου, του επιβλέποντα μηχανικού και των βοηθών του (δεν υπήρχε σήμανση για τα έργα και δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας) και ο βαρύτατος τραυματισμός του Ε.Μ. οφείλεται σε υπαιτιότητα των τελευταίων και σε συνυπαιτιότητα του τραυματισθέντα, κατά ποσοστό 80% και 20%. Η συνυπαιτιότητα του Ε.Μ. οφείλεται στο ότι δεν φορούσε κράνος, όπως είχε υποχρέωση σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Τα δικαστήρια της Κρήτης επιδίκασαν στον άτυχο πατέρα το ποσό των 606.479 ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη και το ποσό των 146.735 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης.

Τελικά, το χρηματικό αυτό ποσό το επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης που είχε επιδικάσει την επίμαχη αποζημίωση.

Έτσι, υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό αυτό το Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς είναι υπεύθυνο ως προς τις αστικές ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους εξαιτίας της εκτελέσεως δημοσίων έργων, έστω και αν η εκτέλεση των έργων έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο.

Μάλιστα, η ευθύνη του Δημοσίου είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από πιθανές άλλες ευθύνες του αναδόχου του έργου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης