Ελληνες φοιτητές ταξίδεψαν στη Silicon Valley με μια... ιδέα στις αποσκευές

Ελληνες φοιτητές ταξίδεψαν στη Silicon Valley με μια... ιδέα στις αποσκευές

Δημιούργησαν μία εφαρμογή προγραμματισμού που αριθμεί 14.000 χρήστες παγκοσμίως και θα μπορούσε να έχει πελάτες 20.000.000 προγραμματιστές

Παπαρήγα: "Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνη"
Ελληνες φοιτητές ταξίδεψαν στη Silicon Valley με μια... ιδέα στις αποσκευές
Πέντε φοιτητές από την Ελλάδα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με μια ιδέα στις αποσκευές τους. Αν και αρχικά το ταξίδι μοιάζει με αποτυχία, οι νέοι καταφέρνουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους, να αλλάξουν την επιχειρηματική τους στόχευση και τελικά να δημιουργήσουν μία διαδικτυακή εφαρμογή προγραμματισμού, πολλά υποσχόμενη.

Πρόκειται για την ιστορία της παρέας 22χρονων φοιτητών, που το 2012 ταξίδεψε στη Silicon Valley με μια καλή ιδέα στις αποσκευές της και με αρχικό στόχο να βρει κεφάλαιο για την επιχείρησή της. Το αποτέλεσμα; Φαινομενικά τουλάχιστον, μια πλήρης αποτυχία. 
Στην πράξη, όμως, η επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο λειτούργησε σαν σχολείο για τους νεαρούς φοιτητές-επιχειρηματίες.

Κλείσιμο
Σήμερα, η ιδέα τους, που απέδωσε μια διαδικτυακή εφαρμογή προγραμματισμού βασισμένη σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (Cloud based IDE-Integrated Development Environment), με το όνομα "sourceLair", αριθμεί 14.000 χρήστες παγκοσμίως, κυρίως από ΗΠΑ και Κίνα.

Δυνητικοί πελάτες 20.000.000 προγραμματιστές

Οι δυνητικοί πελάτες τους είναι οι 20 εκατ. προγραμματιστές παγκοσμίως και το όπλο τους η ευκολία που τους προσφέρουν τον προγραμματισμό. Το SourceLair υποστηρίζει πολλές γλώσσες και στόχος του είναι να προσφέρει στον προγραμματιστή κάθε πιθανό χαρακτηριστικό, που μπορεί να χρειαστεί στη δουλειά του.

Το «καταφύγιο του κώδικα», όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί το «sourceLair», παρουσιάστηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των εκδηλώσεων των Ημερών Καινοτομίας, που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντώνης Καλιπέτης λέει: «Φαινομενικά, το ταξίδι μας ήταν πλήρης αποτυχία. Ο βασικός μας σκοπός -αρχικά- ήταν να “σηκώσουμε” κεφάλαιο για την επιχείρησή μας. Αντ’ αυτού, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που μας δόθηκε, πήραμε χρήσιμες συμβουλές τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για να αλλάξουμε ριζικά την επιχειρησιακή μας στόχευση».

«Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει καλή φήμη σχετικά με την εγχώρια τεχνολογία και τα προϊόντα που αναπτύσσονται, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Έλληνες της διασποράς. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες με σημαντικές θέσεις σε εταιρείες του εξωτερικού και υπάρχει - ακόμα - καλή φήμη για το επίπεδο σπουδών των πανεπιστημίων μας. Η επιφύλαξη που υπήρχε προς εμάς, δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ολόκληρη. Ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικός και αν δεν υπάρχουν σχέδια για μετάβαση εκεί, δύσκολα πείθονται να συνεργαστούν μαζί σου», διευκρινίζει ο Αντώνης Καλιπέτης.

Οι νεαροί ιδρυτές της sourceLair Ltd, ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο. Αλήθεια, τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο; «Το ελληνικό πανεπιστήμιο διατηρεί το κύρος του, αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, ως ένας σύνδεσμος με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο 22χρονος.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα μείνει στην Ελλάδα ή θα φύγει, ο 22χρονος τονίζει: «έχουμε άμεσα σχέδια να φύγουμε, χωρίς να το αποκλείουμε όμως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπάμε την Ελλάδα και σίγουρα θα περνάμε μέρος του χρόνου μας εδώ. Τι θα ήθελα να δω να αλλάζει; Να μην καταλήγουν όλα στην πολιτική, να προάγουμε την ομαδικότητα, τη συνεργασία και το “openness” -να είμαστε ανοικτοί- και τέλος, να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και όχι μόνο τι να αποκομίσουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης