Απερχόμενος πρόεδρος ΟΔΔΗΧ: Τα ελληνικά επιτόκια είναι στα επίπεδα του 2006

Απερχόμενος πρόεδρος ΟΔΔΗΧ: Τα ελληνικά επιτόκια είναι στα επίπεδα του 2006

Ο εκμοντερνισμός της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί πέρα και έξω από τα προγράμματα, τονίζει ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και πρόσωπο - «κλειδί» για το χρέος από το 2012

Απερχόμενος πρόεδρος ΟΔΔΗΧ: Τα ελληνικά επιτόκια είναι στα επίπεδα του 2006
Η δυνατότητα της πειστικής επιστροφής στις αγορές –και μόνο αυτή- σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος, επισημαίνει ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος (στη φωτογραφία κάνει χειραψία με την Κριστίν Λαγκάρντ).

Παράλληλα αποσαφηνίζει οτι τα προγράμματα αποτελούν «έκτακτες και ετεροβαρείς παρεμβάσεις» και δεν μπορούν να επεκτείνονται επ' αόριστον με το πρόσχημα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. 

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σημειώνει ότι  η 
Ευρωζώνη
δημιουργεί εσωτερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που δεν είχε το 2010 και τα προγράμματα δεν είναι επιθυμητά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αντίστοιχα, συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος, οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και πρέπει να συνεχιστούν πέρα και έξω από τα προγράμματα. Ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ προειδοποιεί παράλληλα ότι η Ευρωζώνη του 2018 αποτελεί ένα πολύ πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον από αυτήν του 2014.

Ο κ. Παπαδόπουλος επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ απο τον Αντώνη Σαμάρα το 2012, όπως θύμισε και από το βήμα της Βουλής ο
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Κλείσιμο
, και παρέμεινε στην ίδια θεση μέχρι το τέλος του 2017. Πιστώνεται με όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλαδος την περίοδο των Μνημονίων, Απρίλιος και Ιούνιος 2014 και Ιούλιος 2017, και με την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων του PSI (swap) που θεωρείται μια απο τις μεγαλύτερες συναλλαγές που επιχείρησε χώρα της Ευρωζώνης. 

Με δεδομένο ότι το περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμπιέσει τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο κ. Παπαδόπουλος προβλέπει ότι τα ελληνικά επιτόκια θα πέσουν κι άλλο το 2018 και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βελτιωθεί. Σ'αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνει την κυβέρνηση να διεκπεραιώσει ομαλά τις αξιολογήσεις του προγράμματος ώστε να εκμεταλλευτεί αυτό το περιβάλλον, όσο διαρκεί, και να προβεί εγκαίρως σε μακροχρόνιες εκδόσεις που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer), όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

«Ενα τέτοιο πειστικό αποθεματικό σε χαμηλό κόστος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τους επενδυτές, εάν και εφόσον το κλίμα στις αγορές χαλάσει», συμπληρώνει ο Στέλιος Παπαδόπουλος. 

Βλέποντας «φως στο βάθος του τούνελ» εκτιμά ότι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής δεν θα αφορά μόνο στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και εργαλεία αλληλεγγύης που θα καθοριστούν στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης ή και μετά το πρόγραμμα και αναφέρει ως παράδειγμα την χρηματοδότηση του cash buffer από τα εναπομείναντα κεφάλαια του προγράμματος (ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο σε άλλες χώρες του προγράμματος) καθώς και την εξειδίκευση και εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και τα μακροπρόθεσμων μέτρων χρέους. 

«Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο παρέμειναν σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκών κανόνων. Άλλωστε οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης. Η εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης για την Ελλάδα, όπως αυτά της αντιμετώπισης του χρέους, απαιτούν τη δημιουργία ενός τεχνικού πλαισίου εφαρμογής τους που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε πρώτο το ΘΕΜΑ από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ο Στέλιος Παπαδόπουλος μετακινείται τον Ιανουάριο σε υψηλόβαθμη θέση στην JP Morgan στο Λονδίνο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης