Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: άλλο λογιστικές διαφορές, άλλο φοροδιαφυγή

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: άλλο λογιστικές διαφορές, άλλο φοροδιαφυγή

Πέφτουν μηνύσεις για φοροαπόκρυψη 100.000 ευρώ και άνω ανά χρήση

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: άλλο λογιστικές διαφορές, άλλο φοροδιαφυγή
Διευκρινίσεις για το πότε υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από την εφορία δίνει νέα εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, προς τα δικαστικά τμήματα και τα ελεγκτικά τμήματα των ΔΟΥ, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερβολών στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε βάρος των ελεγχομένων.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο ΠΟΛ 1209/2017, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα υποβάλλεται από την ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπου προκύπτει πλασματική μείωση του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος ανά χρήση άνω των 100.000 ευρώ, εγγγράφοντας στα βιβλία ανύπαρκτες ή εικονικές επαγγελματικές δαπάνες.

Κλείσιμο
Διευκρινίζεται με έμφαση όμως ότι εφόσον η μείωση του οφειλόμενου φόρου οφείλεται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές που δεν συνδέονται με απόκρυψη εισοδήματος, τότε δεν θα υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τον Οκτώβριο φέτος είχαν υποβληθεί 1.590 μηνηυτήριες αναφορές, έναντι 4.600 που είχαν υποβληθεί κατά το 2016 και 17.500 που είχαν υποβληθεί το 2015

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε απάντηση ερωτήσεων που είχαν ανακύψει στην εφαρμογή του μέτρου και διευκρινίζει τα εξής:

- Με βάση την ΠΟΛ.1142/15.9.2016 και με αφορμή σχετικά ερωτήματα, έχει γίνει δεκτό ότι φοροδιαφυγή στο εισόδημα συντρέχει όταν λαμβάνει χώρα απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτωνμ και όχι απλή συνδρομή λογιστικών διαφορών, ασύνδετη με τέτοια απόκρυψη.

- Συνεπώς για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς θα εξετάζεται κάθε φορά εάν ο προσδιοριζόμενος από τον έλεγχο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα και υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ (περ. α της παρ. 3 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ.), οφείλεται σε απλές (συνήθεις) λογιστικές διαφορές, μη συνδεόμενες κατά τα ως άνω αναφερόμενα με την απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτων.

- Περαιτέρω, όταν οι λογιστικές διαφορές οφείλονται σε διόρθωση κερδών που λαμβάνει χώρα κατ' εφαρμογή των κανόνων περί ενδοομιλικών τιμολογήσεων, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και δεν υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά. 

- Ευνόητο είναι, όπως αναφέρεται, ότι για τις λοιπές περιπτώσεις, δηλαδή διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε λογιστικές διαφορές συνδεόμενες με απόκρυψη (π.χ. ανύπαρκτες δαπάνες, εικονικά κ.λπ στοιχεία) έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις (άρθ. 55 Α, 66 και επ. του Κ.Φ.Δ.)» δηλαδή υποχρεωτικά υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά.

Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης