Fed: Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Fed: Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Σύμφωνα με τη Fed ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,2% (από 2,1% που εκτιμούσε τον Μάρτιο), θα υποχωρήσει ελαφρά στο 2,1% το 2018 και θα φθάσει στο 1,9% το 2019

Fed: Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
Στη δεύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ για το 2017 προχώρησε η Fed, κίνηση την οποία είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. Η αύξηση ήταν κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ να κυμαίνεται από 1% έως και 1,25%.

Παράλληλα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τόσο τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα πώλησης των κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, όσο και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη Fed ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,2% (από 2,1% που εκτιμούσε τον Μάρτιο), θα υποχωρήσει ελαφρά στο 2,1% (καμία αλλαγή σε σύγκριση με τον Μάρτιο) το 2018 και θα φθάσει στο 1,9% (καμία αλλαγή σε σύγκριση με τον Μάρτιο) το 2019.

Θετική η εκτίμηση για την ανεργία, με πρόβλεψη διαμόρφωσης στο 4,3% φέτος και υποχώρησή της στο 4,2% το 2018, επίπεδο στο οποίο θα παραμείνει και το 2019.

Ταυτόχρονα η τράπεζα -κάτι το οποίο ανέμεναν με αγωνία οι αγορές- προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής της (σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017) για τον πληθωρισμό για φέτος, καθώς τον τοποθετεί, πλέον, στο 1,6% (από 1,9%) και αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο επίπεδο-στόχο που έχει θέσει, δηλαδή στο 2%, το 2018 και θα παραμείνει σε αυτό και το 2019.

Πρόγραμμα πώλησης ομολόγων

Αναφορικά με το πρόγραμμα πώλησης ομολόγων, με απώτερο στόχο τη μείωση του ισολογισμού της τράπεζας ο οποίος ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 4,5 τρισ. δολάρια, η Fed δεν έδωσε στη δημοσιότητα την ακριβή έναρξη ημερομηνίας του, αλλά αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αυτές οι πωλήσεις.

Αρχικά θα υπάρχουν πωλήσεις ομολόγων ύψους έξι δισ. δολαρίων ανά τρίμηνο σε 12μηνη βάση, ενώ αυτό το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά έως ότου φτάσει στα 30 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Η πώληση ομολόγων προερχόμενων από αμερικανικές υπηρεσίες και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια θα ξεκινήσει από τα τέσσερα δισ. δολάρια μηνιαίως έως φθάσει στα 20 δισ. δολάρια ανά μήνα.

Οι πωλήσεις θα συνεχιστούν έως ότου ο ισολογισμός της τράπεζας υποχωρήσει μεταξύ δύο και 2,5 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης