Διορία έως 30/11 για διορθώσεις που θα μειώσουν τις επόμενες δόσεις ΕΝΦΙΑ

Διορία έως 30/11 για διορθώσεις που θα μειώσουν τις επόμενες δόσεις ΕΝΦΙΑ

​Ξεκίνησε η υποβολή τροποποιητικών Ε9 με «μισό» πρόστιμο

Διορία έως 30/11 για διορθώσεις που θα μειώσουν τις επόμενες δόσεις ΕΝΦΙΑ
Άνοιξε το απόγευμα η εφαρμογή Υποβολής Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9 στο Taxisnet. Όσοι πλήρωσαν μεν έως σήμερα τον ΕΝΦΙΑ (ολόκληρο ή την α΄δόση) αλλά διαπιστώνουν πως υπολογίστηκε με βάση λανθασμένα στοιχεία που είχαν περιλάβει στο Ε9 του 2016, μπορούν πλέον:

- Να διορθώσουν τα λάθη (πχ όροφος, επιφάνεια, χρήση ακινήτου) τα οποία επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ. Μετά την διόρθωση αυτή, η εφορία θα επαναυπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ. Οι επόμενες δόσεις θα αλλάξουν, καθώς θα αφαιρεθεί και η πρώτη καταβολή από το νέο οφειλόμενο ποσό που θα προκύψει.

Κλείσιμο
- Να γλιτώσουν 50 ευρώ από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων αυτών, αν την υποβάλουν από σήμερα και έως και τις 30-11-2016. Αν προλάβουν, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ.

- Να πληρώσουν μισό πρόστιμο και για κάθε προηγούμενο έτος στο οποίο διόρθωσαν το ίδιο λάθος, όπως έκαναν με την αλλαγή στο Ε9 του 2016. Αν δηλαδή και στο παρελθόν είχαν αναγράψει λάθος πχ το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή δεν είχαν γράψει την ηλικία του επικαρπωτή, πρέπει να κάνουν τις διορθώσεις για τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να υπολογιστεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ. Ασχέτως αν προκύπτει ελάφρυνση ή επιβάρυνση από τη διόρθωση αυτή, εκτός από τη νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και πρόστιμο για την κάθε χρονιά που είχε λάθος και διορθώνεται τώρα. Όσοι σπεύσουν έως 30/11/2016 θα πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από 1/12/2016 θα ισχύει πλέον η γνωστή «ταρίφα» των 100 ευρώ για κάθε έτος που διορθώνουν.

Καθώς από τις διορθώσεις αυτές θα προκύψουν εκ νέου θέματα συμψηφισμού επιστροφών και οφειλών φόρου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται εντός του επόμενου διμήνου να αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται, ενώ μετά θα προχωρήσει και το σχέδιο των αυτόματων ηλεκτρονικών συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διευκολυνθούν σημαντικά οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται σήμερα σε ουρές στις ΔΟΥ προκειμένου να επιτύχουν συμψηφισμό, κυρίως των οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης