Ξανά πίσω στην «αγκαλιά» της Λαγκάρντ ο Τσίπρας

Ξανά πίσω στην «αγκαλιά» της Λαγκάρντ ο Τσίπρας

Έδωσαν ραντεβού στο Νταβός, λέει το Bloomberg - Νέα στροφή από Αθήνα: Μέχρι χθες ζητούσε απομάκρυνση ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τωρα επιδιώκει στήριξη στο θέμα του χρέους- Αιφνιδιαστική παρουσία Τόμσεν στο ραντεβού Σόιμπλε-Τσακαλώτου - Πώς "πακετάρουν" εκ νέου το συνταξιοδιτικό με την αξιολόγηση

Ξανά πίσω στην «αγκαλιά» της Λαγκάρντ ο Τσίπρας
Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ
, Κριστίν Λαγκάρντ
Κλείσιμο
ενδέχεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας
, με αντικείμενο συζήτησης τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.

Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή. Σκοπός της ενδεχόμενης συνάντησης θα είναι η εξεύρεση ενός τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, ούτε ώστε να ικανοποιηθεί ο σαφής όρος που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παραμονή του στο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέρος της ατζέντας θα αποτελέσουν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η συνάντηση, σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα πρωθυπουργού ορίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντρέα Αντριάνο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.


Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί στην Ελλάδα: Μην παίζετε με το ΔΝΤ


Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο γάλλος πολιτικός για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έχει ξεκινήσει πλέον η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Το καλοκαίρι μιλούσαμε ακόμη για Grexit, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική», όπως λέει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά». Παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνον τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος». Διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο κοινοτικός επίτροπος. Ο ίδιος τονίζει την ίδια ώρα ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία». Διαβάστε περισσότερα



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης