Νέα βιβλία: Πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο των μεγάλων;

Νέα βιβλία: Πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο των μεγάλων;

Οι καλύτεροι εκδοτικοί οίκοι προτείνουν

Νέα βιβλία: Πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο των μεγάλων;
Νέα βιβλία: Πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο των μεγάλων;
Λώρη Κέζα, υπόθεση Laurus, Διόπτρα
Η παιδική ματιά στον άγριο κόσμο των μεγάλων αποκαλύπτει αλήθειες ανείπωτες: για μεγαλοεργολάβους και ρατσιστές με απωθημένα, για ανθρώπους που υπηρετούν το χρήμα και διαθέτουν μισή καρδιά. Γι'αυτό κι η Λώρη Κέζα δανείζεται το βλέμμα της μικρής Ρόζας για να γράψει ένα αλληγορικό βιβλίο- “Υπόθεση Laurus” από εκδόσεις 'Διόπτρα'- για την ομορφιά ενός νησιού όπως η Τήνος και το μένος των ανθρώπων που την καταστρέφουν και την αγνοούν (από το μαγαζί με τις τοπικές λιχουδιές έως τους περιστεριώνες της). Θυμίζοντας μια Τιμ Μπάρτον των Κυκλάδων η συγγραφέας μιλάει “με τους γέροντες και μαζεύει τοπικές ιστορίες με φαντάσματα”, διακρίνει τους ανθρώπους “από την αύρα τους, από ένα φως που λέει ότι βλέπει γύρω από το σώμα τους” και γράφει με ψυχή και με καρδιά.


Κλείσιμο
Μισέλ Φάις, Aegypius Monachus, Πατάκης

Η ειρωνεία ήταν πάντα ο κρυμμένος κώδικας που ξεκλείδωνε το γοητευτικό σύμπαν του Μισέλ Φάις-από τον τίτλο μέχρι την τελευταία σελίδα. Με το λεπτεπίλεπτο χιούμορ, τον ασπαίροντα ερωτισμό και την πολύφερνη ιδιόλεκτο κατάφερε να συστήσει ένα δικό του σύμπαν που απλωνόταν έως τα πέρατα της γραφής. Μέσω της γραφής άλλωστε πάντα πίστευε ότι θα νικηθούν οι προκαταλήψεις, θα αρθούν τα κολλήματα, θα βασιλεύσει αντί της οίησης η δόξα. Σε αυτό το κεκοσμημένο σύμπαν που έχει βαλθεί να νικήσει την κατηγοριοποίηση και τις προκαταλήψεις ο γνωστός επιστρέφει με αυτό το μικρό πάντα όσο πρέπει αλληγορικό “aegypius monachus”.

Αύγουστος Κορτώ, Το βιβλίο της Κατερίνας, Πατάκης

Πιθανόν ο Αύγουστος Κορτώ να προετοιμαζόταν χρόνια για να γράψει αυτό το βιβλίο-το “Βιβλίο της Κατερίνας” (από Πατάκη), σάμπως όλες οι προηγούμενες απόπειρες να ήταν ασκήσεις για να αντιμετωπίσει τη λευκή σελίδα που τον καλούσε να αφηγηθεί την πιο έντονη και δραματική ιστορία της ζωής του-αυτή της μητέρας του. Κάνοντας σμπαράλια όλες τις φροϊδικές θεωρίες, αναποδογυρίζοντας ψυχαναλυτικά ντιβάνια και βγάζοντας στη φόρα τους σκελετούς από τα ντουλάπια ο Κορτώ γίνεται η μητέρα του, αποκτώντας τη φωνή της και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο για όσα εκείνη δεν πρόλαβε ή δεν θα μπορούσε ποτέ να εξηγήσει. Το σπαρακτικό αυτό αφήγημα δεν γίνεται μόνο το κατεξοχήν βιβλίο αγάπης του γιου προς την αυτόχειρα μητέρα του αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές της ψυχικής ασθένειας αλλά και μια καλοστημένη σάγκα για μια άλλη Ελλάδα και για ανθρώπους που δεν ένιωσαν άνετα στις συμβάσεις της. Υπέροχο και βαθύτατα ανθρώπινο-ο πιο συγκινητικός και όμορφος Κορτώ που έχουμε δει ως τώρα.


Σίσσυ Μαντά, Πλατς, Μπαρτζουλιάνος

Η συγγραφέας Σίσσυ Μαντά καταφέρνει να ακροβατήσει όμορφα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μεταφορά, το πραγματικό γεγονός και το παιχνίδι καταθέτοντας ένα βιβλίο που διαβάζεται εξίσου από μικρούς και από μεγάλους. Από ένα “πλατς”, καταιγιστικό, ηχηρό και απρόσμενο ξεπετάγεται μια ολόκληρη ύπαρξη που έχει βαλθεί να αποδείξει πόσο ευέλικτη και ευαίσθητη είναι απέναντι στη βούληση των ανθρώπων. “Ένα μεγάλο πλατς, σα χυμένο γάλα, με κάπως ακανόνιστο σχήμα και περίγραμμα που άλλαζε διαρκώς όταν κινούταν λευκό και κάπως διάφανο κατά τόπουςείχε δυο λαμπερά μάτια, που μου φάνηκε ότι με παρατηρούσαν κοροιδευτικά” γράφει η συγγραφέας απευθυνόμενη στα παιδιά αλλά με σκοπό να παρακινήσει τους μεγάλους. Αυτό το “πλατς” είναι που πρέπει να διαφυλάξουμε οι άνθρωποι με το σεβασμό και την ευαισθησία που αναλογεί στους έχοντες οικολογική συνείδηση, φαντασία και ευαισθησία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης