«Βγαίνουμε Αθήνα»: Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης

«Βγαίνουμε Αθήνα»: Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

«Βγαίνουμε Αθήνα»: Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης
Xορός
«Νηπιαγωγείο» στο Μπανγκλαντές

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία παρουσιάζει το νέο της έργο «Νηπιαγωγείο», που στοχεύει στην αφύπνιση διαχρονικών ερωτημάτων σε ό,τι αφορά την πάλη του Εαυτού με το Εγώ του, του Υποκειμένου με τον 'Αλλον, να προβληματίσει σε σχέση με τους τραυματισμένους ενήλικες που τραυματίζουν με τη σειρά τους, τους ανήλικους της επόμενης γενιάς, την πιθανή αντιστοιχία «ανηλικίωσης» στις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις και ομάδες, αλλά και στην πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής της κρίσης και των πρεκάριων. Στο Μπαγκλαντές (Χαλκοκονδύλη 35, Ομόνοια). Τηλ.: 6944686991. Ώρα: 21:15. Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά.

ΕΚΘΕΣΗ
Έκθεση «Ιστορίες ανδρείας» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Κλείσιμο
Η έκθεση «Ιστορίες Ανδρείας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, επιχειρεί μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν με συναυλία από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Τηλ: 212 2540000. Ώρα εγκαινίων: 18:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/2
ΘΕΑΤΡΟ
«Globe to Globe Hamlet» στο Μέγαρο Μουσικής

Στις 23 Απριλίου 2014 (450ή επέτειο από τη γέννηση του Γουίλιαμ Σαίξπηρ), το Shakespeare's Globe ξεκίνησε μια διετή παγκόσμια περιοδεία του 'Αμλετ. Στο πλαίσιο αυτής της χωρίς προηγούμενο θεατρικής περιπέτειας, η παράσταση «Globe to Globe Hamlet», σκηνοθετημένη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου Globe του Λονδίνου Dominic Dromgoole, έρχεται στην Αθήνα. Πρόκειται για μια νέα, πρωτότυπη εκδοχή της κλασικής σαιξπηρικής τραγωδίας. Το Shakespeare's Globe αναβιώνει την Ελισαβετιανή περιοδεία χρησιμοποιώντας ένα απλό σκηνικό εμπνευσμένο από το παρελθόν, μέσα στο οποίο οι ταξιδιώτες-ηθοποιοί αναπαριστούν όλη τη ζωντάνια του παλαιού θεάτρου. Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη). Tηλ.: 210 7282333. Ώρα: 15:00 & 20:30. Εισιτ.: 7-30 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Dome event forum στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Στο πλαίσιο του Dome event (τη διεθνή διοργάνωση της plays2place productions που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με σκοπό να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή), υλοποιείται το 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα. Στο DOME Forum, 30 επιλεγμένες οργανώσεις και άτυπα δίκτυα πολιτών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με ενεργή δράση στο προσφυγικό ζήτημα, θα παραβρεθούν με σκοπό να διασυνδεθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ενημερώσουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους. Στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/2
ΤΑΙΝΙΕΣ
Προβολή αδημοσιεύτων ταινιών μικρού μήκος για τον Φώτη Κόντογλου στο Μουσείο Μπενάκη

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «Φώτης Κόντογλου. Από τον 'Λόγο' στην 'Έκφρασι'. Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ' τό χέρι τοῦ συγγραφέα» που πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (έως 05/03/2016). Μεταξύ των αδημοσίευτων ταινιών μικρού μήκους, θα προβληθεί και η ταινία «Φως Ιλαρόν, ο Πάνος Βαλσαμάκης θυμάται και αφηγήται» σε σκηνοθεσία Θανάση Νέτα. Στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας). Τηλ.: 210 3671000. Ώρα:12:30. Είσοδος ελεύθερη (οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

ΜΟΥΣΙΚΗ
Toubanaki & the Buzz Bastardz στο FAUST

Η πολυσχιδής vocalist και δυναμική performer Αγγελική Τουμπανάκη μαζί με τους δεξιοτέχνες και ξεχωριστούς Buzz Bastardz κινούνται με ευελιξία και γνώση ανάμεσα στη παράδοση και σε σύγχρονες φόρμες, αποτελώντας μια από τις πιο δυναμικές μουσικές προτάσεις της world jazz σκηνής στη Ελλάδα. Η κυκλοφορία του δίσκου "Toubanaki & the Buzz Bastardz" τον περασμένο Μάρτη με πρωτότυπες συνθέσεις και ευρηματικές διασκευές σε εφτά διαφορετικές γλώσσες, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και θεωρήθηκε ως ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Στο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, Μοναστηράκι). Τηλ.: 210 3234095. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 5 ευρώ, χωρίς ποτό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/2
ΔΙΑΛΕΞΗ
Ομιλία στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Στα πλαίσια των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Ομηρικά έπη και ο Ζωγράφος του Διπύλου. Η επιδεικτική κατανάλωση" της κεραμεικής στη διάρκεια του 8ου αι. π. Χ». Ομιλήτρια θα είναι η Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Μνημείων και Αρχαίων Έργων. Στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1). Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Γέρμα» του Φ.Γ. Λόρκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η «Γέρμα», ένα από τα τρία θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, και κορυφαίο έργο του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, ανεβαίνει με τη μορφή μιας συμφωνικής σκηνικής μπαλάντας, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Χατζηελευθερίου, μετάφραση του Περουλή Σακελλαρίδη και δραματουργική επεξεργασία των Εδουάρδου Γεωργίου και Αναστασίας Διαμαντοπούλου. Συμπράττει ως σολίστ η Έλλη Πασπαλά και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και Ιωάννα Αγγελίδη. Ερμηνεύει η συμφωνική ορχήστρα Underground Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη. Μια ιδιαίτερη πολυσυλλεκτική μουσική παράσταση με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-18 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 1/3
ΗΜΕΡΙΔΑ
Ημερίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος με θέμα «Ο ρόλος της ψηφιοποίησης των σχολικών βιβλίων και των προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική μας κληρονομιά». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης («Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για τη Δημιουργία Δημόσιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Παλαιών Σχολικών Εγχειριδίων») που εκπονήθηκε από το ΙΕΠ. Στο εν λόγω πρόγραμμα ψηφιοποιήθηκαν σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, προγράμματα σπουδών και πρακτικά εκπαιδευτικών φορέων. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που ψηφιοποιήθηκε ανήκε στο πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «καθολικό διάδοχο» του οποίου αποτελεί το ΙΕΠ, ενώ επιπλέον υλικό αναζητήθηκε σε άλλες βιβλιοθήκες και ιδρύματα. Στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 187, Παλαιό Φάληρο). Τηλ: 210 9469600. Ώρες: 9:30-14:00.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Αθήνα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων βρίσκεται για τρίτη φορά στην πόλη της Αθήνας. Η διοργάνωση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιούν το σημαντικότερο γεγονός στον χώρο της σύγχρονης χαρακτικής στη Ελλάδα. Το φεστιβάλ εγκαινιάζεται με την έκθεση «100 χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα», φόρος τιμής σ' έναν καλλιτέχνη που θεωρείται ο καλύτερος χαράκτης της ισπανόφωνης Αμερικής. Επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος. Στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη (Λεωνιδίου & Μυλλέρου Μεταξουργείο). Τηλ.: 210 3231841. Ώρα: 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/3
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Εδώ είναι του Ρασούλη» στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Μανώλης Ρασούλης, ένας σπουδαίος δημιουργός, μας χάρισε τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από τις μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής και που με τον στίχο τους άλλαξε η πορεία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα. Φίλοι, συνεργάτες, αλλά και καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητα του Μανώλη Ρασούλη, θα τον φέρουν ξανά κοντά μας μέσα από μια παράσταση γεμάτη από τα τραγούδια του, μαζί με ένα μοναδικό οπτικό υλικό-ντοκιμαντέρ. Ερμηνεύουν οι Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 7,5 - 50 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
«Γύρω από τη φωτιά» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Κάθε κοινότητα, σε κάθε εποχή, είχε τους δικούς της αποδιοπομπαίους τράγους, ιστορικούς ή επινοημένους, πάντοτε παρόντες στην πολιτισμική αφήγηση. Ζωγραφική και λογοτεχνία, μουσική και θέατρο ενώνονται σ' έναν χορό γύρω από τη φωτιά του ίδιου ερωτήματος: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ιστορική μας τάση για παραγωγή εξιλαστήριων θυμάτων; Αντλώντας, μεταξύ άλλων, από τους στοχασμούς του Ρ. Ζιράρ, η ομάδα των καλλιτεχνών εμψυχώνει ένα εικαστικό δρώμενο, θέτοντας το ερώτημα σε όρους σύγχρονης ανθρώπινης συμβίωσης: Τι μπορεί τελικά να σημαίνει κατήγορος και τι κατηγορούμενος στη μεταμοντέρνα ιερά εξέταση, εκείνη που ορίζει σήμερα την ενοχή, τα θύματα και τις κοινωνικές πυρές τους; Συντελεστές: Κωνσταντίνος Κωστούρος (ζωγραφική, εγκατάσταση, γενική επιμέλεια), Δημήτρης Τανούδης (αφηγηματικός μονόλογος), 'Ακης Μπογιατζής (ήχος, μουσική), Κωνσταντίνος Κωστούρος, Μαριλίζα Χρονέα, Τάσος Ράπτης (σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία), Μάρθα Πασακοπούλου (επιμέλεια κίνησης),

   Μαριλίζα Χρονέα, Τάσος Ράπτης (Performance). Στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). Τηλ.: 210 3611206. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 3/3
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Τσικνοπέμπτη στην αίθουσα «Etal Club»


Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη προσκαλεί τα μέλη του, τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα λαϊκών οργάνων και τραγουδιού, καθώς και τους φίλους τους σ' ένα παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι. Τον τόνο θα δώσει η κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μ' ένα γιορταστικό ρεπερτόριο απ' όλη την Ελλάδα, καθώς και με τ' απαραίτητα σατιρικά και «αθυρόστομα» τραγούδια της ελληνικής Αποκριάς. Από κοντά και η ορχήστρα των μαθητών του Συλλόγου και εκλεκτοί καλεσμένοι-έκπληξη. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να έρθουν μασκαρεμένοι και να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό για την πιο πρωτότυπη μεταμφίεση. Στο «Etal Club» (Λεωφ. Βουλιαγμένης 120, Αργυρούπολη). Τηλ.: 6972715275. Εισιτ.: 20 ευρώ.

Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης
Το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό για μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Την βραδιά αυτή θα συνοδεύσει το νεοσύστατο μουσικό σύνολο που αποτελείται από τρεις γνωστούς μουσικούς της Αθηναϊκής τζαζ σκηνής, την Ελισάβετ Μητσού στην κιθάρα, τον Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο και τον Χάρη Πανταζή στο κοντραμπάσο. Στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Τηλ.: 210 9000915. Ώρες: 20:00-00:00.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Switch on. Γυρίζουμε τους διακόπτες και φωτίζουμε την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
 Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων καλεί όλους στο φωτισμό της, στα εγκαίνια του Παρατηρητηρίου, του ψηλότερου κτιρίου της με την πανοραμική θέα και πληροφορίες για την πόλη, στο παιχνίδι SKYWALK, ένα μοναδικό χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά και εφήβους, στη γνωριμία με τις αίθουσές της και με τις νέες δυνατότητές τους, καθώς και σε μια μοναδική διασκέδαση με αγαπημένες μπάντες και djs. Ο Δήμαρχος της Αθήνας θα πραγματοποιήσει το συμβολικό Switch On ξεκινώντας από τον Πύργο και καταλήγοντας στο Αεριοφυλάκιο 3. Ώρες: 18:00-22:00. Στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Τηλ.: 210 3475518. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης