Αστρονομικά ποσά διατίθενται στην παγκόσμια αγορά της τέχνης

Αστρονομικά ποσά διατίθενται στην παγκόσμια αγορά της τέχνης

Οι πλούσιοι του κόσμου «επενδύουν» σε έργα τέχνης που μόνο αυξάνουν την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου

Αστρονομικά ποσά διατίθενται στην παγκόσμια αγορά της τέχνης

Μετά το φιάσκο του 2008, που για ένα-δύο χρόνια είχε παγώσει την παγκόσμια αγορά τέχνης, τα πράγματα για τους γκαλερίστες του κόσμου παραμένουν πια «business as usual». Οι σταθερές τιμές της τελευταίας πενταετίας όμως, έχουν τον τελευταίο χρόνο αυξητική πορεία.

H αγορά της τέχνης γνωρίζει μια δεύτερη άνοιξη όπως αυτή της δεκαετίας του '90. 179 εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσε ο πίνακας του Πικάσο «Οι γυναίκες του Αλγερίου» τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία που έκανε ο οίκος Christie´s στη Νέα Υόρκη. Προς το παρόν ο υπέροχος πίνακας από την ώριμη περίοδο του Πικάσο, είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε ποτέ. Μέχρι φυσικά το επόμενο ρεκόρ. Το δεύτερο ακριβότερο έργο είναι πίνακας του Αμαντέο Μοντιλιάνι «Ξαπλωμένο Γυμνό» ο οποίος δημοπρατήθηκε για 170 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby's.
Κλείσιμο

Έργα των σημαντικότερων ζωγράφων του 20ου αιώνα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της τέχνης, τα οποία μόλις μερικά χρόνια πριν πωλούνταν μερικά εκτατομμύρια δολάρια τώρα ξεπερνούν τις εκατοντάδες και η αγορά τέχνης περιμένει με αγωνία πότε θα σπάσει το φράγμα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά βεβαίως είναι τα νούμερα που γίνονται γνωστά, καθώς οι ιδιωτικές συναλλαγές μεταξύ συλλεκτών δεν βγαίνουν ποτέ στο φως - όπως η υποτιθέμενη αγορά του «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν από την οικογένεια Εμπειρίκου από αγοραστή στο Κατάρ για 200 εκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Artnet του εγκυρότερου site παρακολούθησης τιμών και πορείας ενός εικαστικού «Πρόκειται για έναν αγώνα για το ποιος θα αποκτήσει τα περισσότερα τρόπαια. Υπάρχει πάρα πολύ ρευστό στον κόσμο, σε πάρα πολλά χέρια, σε πολλές γωνιές του κόσμου». Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις όλων αυτών που ξέρουν τις αγορές καλά, τα μεγάλα deals γίνονται πια από Ρώσους, Άραβες και Ασιάτες πελάτες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης