Μενδώνη για Αμφιπολη: Μοναδικό μνημείο, αλλά χρειάζεται υπομονή

Μενδώνη για Αμφιπολη: Μοναδικό μνημείο, αλλά χρειάζεται υπομονή

«Μένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς», τόνισε, σχολιάζοντας «ακόμη δεν έχουν μπει μέσα στον τρίτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι» - «Ενα τέτοιο μνημείο θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα για πολλά-πολλά χρόνια», υπογράμμισε η γγ του υπ. Πολιτισμού


Μενδώνη για Αμφιπολη: Μοναδικό μνημείο, αλλά χρειάζεται υπομονή
Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, επανέλαβε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη τόνισε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε γνωρίσει κανένα άλλο με τα χαρακτηριστικά του». Η περίμετρος του τύμβου, ο λόφος και το ύψος του λόφου, οι λέοντες, η είσοδος, οι σφίγγες, οι αγαλματικές μορφές των Καρυάτιδων και ο τοίχος σφράγισης με την άμμο που δείχνουν την πρόθεση του κατασκευαστή να εμποδίσει τους τυμβωρύχους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον τύμβο Καστά να ξεχωρίζει, υπογράμμισε. 

Κλείσιμο
Όσον αφορά στην χρονολογία του ταφικού μνημείου, η κυρία Μενδώνη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, σημείωσε πως «μένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς». Οπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι «ένα τέτοιο μνημείο θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα για πολλά-πολλά χρόνια». Σχετικά με τον τρίτο θάλαμο, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σχολίασε ότι «ακόμη δεν έχουν μπει μέσα οι αρχαιολόγοι» και συνέστησε «υπομονή, επιμονή και αυτοέλεγχο».

Αναφορικά, τέλος, με τα περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των ανασκαφών, η κυρία Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι όλα έχουν γίνει από δημόσιες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, αν και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση των έργων στην Αμφίπολη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης