Ο Μεφιστοφελής του Μιχαήλ Μαρμαρινού είναι… μάγος και δούλος

Ο Μεφιστοφελής του Μιχαήλ Μαρμαρινού είναι… μάγος και δούλος

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση-μαραθώνιος τεσσάρων ωρών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό

Ο Μεφιστοφελής του Μιχαήλ Μαρμαρινού είναι… μάγος και δούλος
Μπαίνοντας στην αίθουσα για να παρακολουθήσεις την παράσταση Φάουστ του Μιχαήλ Μαρμαρινού που ανεβαίνει από τις 15 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συναντάς ήδη τους ηθοποιούς επί σκηνής. Περιμένουν ή καλύτερα καραδοκούν, να καταλαγιάσει το σούσουρο και να επικρατήσει απόλυτη ησυχία, έτσι ακριβώς όπως πιθανώς να έκανε ο Διάβολος, πριν την εμφάνιση του.

Είναι μια αφήγηση σύγχρονη αλλά με κλασικές αναφορές αυτή του Μιχαήλ Μαρμαρινού, με μια εξαιρετική απόδοση του κειμένου του κλασσικού αυτού έργου. Τέσσερις ώρες επί σκηνής, παρακολουθούμε τον οκταμελή θίασο σε μια εντυπωσιακά καλοστημένη και σαν γερμανικό ρολόι συγχρονισμένη παράσταση που απαιτεί εγρήγορση και προσπάθεια από τον θεατή, μια προσπάθεια όμως που στο τέλος τον ανταμείβει.

Κλείσιμο
Το κείμενο του έργου σε έμμετρη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, αγγίζει με απόλυτα βατή γλώσσα τον μέσο Έλληνα, με αναφορές σε ελληνικά ιδιώματα και μια ρίμα… διαβολικά πετυχημένη. Ο Μεφιστοφελής είναι ένας μάγος με αναφορές σε μαντζούνια, βότανα και παροιμίες που προσφέρει δουλικά αλλά παραδόξως αξιοπρεπώς, τα ποθητά του κόσμου στον Φάουστ, σε αντάλλαγμα την ψυχή του.

Υπάρχουν πάρα πολλές στιγμές μέσα στην παράσταση που σε καθηλώνουν, άλλες που σε κάνουν να γελάς και άλλες προστάζουν μια μυσταγωγική, ευλαβική σχεδόν παρακολούθηση από τον θεατή.

Η χρήση μικροκάμερας, βιντεοπροβολών, κεριών και άλλων αντικειμένων προσθέτουν και αυτές στον πλούτο της. Τα ρούχα που αλλάζουν και χρησιμοποιούνται σαν "παράσημα" από τους ηθοποιούς, εφήμερα και πολύ παραστατικά, είναι επίσης ένα συν σε αυτή την παρουσίαση.

Αλλά η επιτυχία του έργου κρύβεται στην τρομερά δυναμική παρουσία της Θεοδώρας Τζήμου, που είναι αν μη τι άλλο μαγική επί σκηνής, η οποία μαζί με τον υπόλοιπο θίασο μοιράζεται τον ρόλο του Μεφιστοφελή, αλλά και στον πραγματικά υπέροχο Ακύλλα Καραζήση ως Φάουστ.

Ο Νικόλας Χανακούλας ως Βάγκνερ μαθητής του Φάουστ ξεχωρίζει επίσης για την συμμετρική του παλινδρόμηση μεταξύ αστείου, δουλικού και κυνικού.

Είναι μια παράσταση που αξίζει τις τέσσερις ώρες που θα της αφιερώσετε.

Ως τις 2 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης