Εθνικό: Νέο επεισόδιο στην κόντρα Χατζάκη-Μαυρίκιου

Εθνικό: Νέο επεισόδιο στην κόντρα Χατζάκη-Μαυρίκιου

Η απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στον Δημήτρη Μαυρίκιο, η κόντρα με τον οποίο οδήγησε στην απόχωρηση του σκηνοθέτη και μεταφραστή της «Θείας Κωμωδίας» από το Εθνικό θέατρο και στην ματαίωση της φιλόδοξης παράστασης «Κόλαση»

Εθνικό: Νέο επεισόδιο στην κόντρα Χατζάκη-Μαυρίκιου
Σε καλλιτεχνική κόντρα εξελίσσεται η διαφωνία του σκηνοθέτη και μεταφραστή της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, Δημήτρη Μαυρίκιου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Σωτήρη Χατζάκη. Ο Δημήτρης Μαυρίκιος αποχώρησε από το Εθνικό θέατρο,  κατηγορώντας τον Σωτήρη Χατζάκη ότι δεν τήρησε καμία από τις αρχικές δεσμεύσεις του: οι μειώσεις των προσωπικών του απολαβών , οι αδρές μειώσεις στον ήδη συμφωνημένο προϋπολογισμό της παράστασης  και μία πρεμιέρα που συνεχώς μετατίθετο - η «Κόλαση» ήταν να παιχτεί αρχικά τον Μάρτιο του 2014 και στο τέλος είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2015- ήταν οι λόγοι που όπως υποστήριξε τον οδήγησαν στο να κλείσει την πόρτα του Εθνικού.

«Νομίζω ότι ήταν μία κακή στιγμή» σχολιάζει ο Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξη του στο 'Εθνος της Κυριακής τονίζοντας ότι η θέση του δεν του επιτρέπει να αντιδικεί με καλλιτέχνες. «Εκ της θέσεώς του και της αρμοδιότητάς του ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν μπορεί να αντιδικεί με καλλιτέχνες. Αυτός τους προσκαλεί, αυτός οφείλει να είναι η ενοποιός ουσία της καλλιτεχνικής κοινότητας» είπε ο Σωτήρης Χατζάκης και συνέχισε: «Το Εθνικό είναι ανοιχτό, η εκτίμηση και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που δεν απεδέχθησαν την πρόταση είναι δεδομένα... Είμαστε εδώ, οι εντάσεις είναι για να μεταβάλλονται σε ηρεμία και η αρνητικότητα σε θετικότητα. Οφείλω να κρατώ το Εθνικό ανοιχτό για όλους. Πιστεύω ότι ο χρόνος επουλώνει. Και στην πατρίδα μου, την Κρήτη, λέμε ?έλα μωρέ να συγχωρεθούμε?. Καλά να είμαστε, και θα τη βρούμε την ευκαιρία!».

Κλείσιμο
΄Οταν του ζητήθηκε να πει τους λόγους που οδήγησαν στο «ναυάγιο» της «Θείας Κωμωδίας», κορυφαίας παραγωγής, τριετούς πνοής, για το Εθνικό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού απάντησε: «Επιβεβαιώθηκε πριν από κάποιες ημέρες η περικοπή της τάξης του 10% στην τακτική επιχορήγηση του Εθνικού Θεάτρου, που ανέρχεται σε, περίπου, 700.000 ευρώ (ο προϋπολογισμός έχει πέσει στα 6.300.000 ευρώ). Συν 270.000 ευρώ η μαύρη τρύπα από το οικονομικό αποτέλεσμα των τριών καλοκαιρινών παραγωγών, έχουμε 970.000 ευρώ μείον στα ταμεία. Σε αυτές τις 970.000 ευρώ εάν προστεθούν οι 140.000 ευρώ που κόστιζε η παραγωγή της «Θείας Κωμωδίας» -εκτός των συντελεστών, ηθοποιών- όλο αυτό αθροίζει ένα ποσό πολύ πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Αν οποιοσδήποτε οργανισμός, φορέας, επιχείρηση είχε υποστεί κάτι τέτοιο, θα έκανε το αυτονόητο: θα αναζητούσε λύσεις οικονομίας. Εκανα ραντεβού με χορηγούς και έναν επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού. Αλλωστε η «Θεία Κωμωδία» που ήταν
δική μου ιδέα και πρόταση -δεν ευθύνεται ο σκηνοθέτης σε αυτό-, ήταν η πιο ακριβή παραγωγή μας. Κατάφερα να μετατεθεί η πρεμιέρα τον Μάιο και να αποτελέσει εναρκτήριο έργο για τον επόμενο χειμώνα.Δυστυχώς ο σκηνοθέτης δεν το αποδέχθηκε. Δεν το σχολιάζω. Απλά λέω ότι όλοι πρέπει να έχουμε μία πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας. Δεν μας συγχωρείται η απώλεια συνείδησης της πραγματικότητας σήμερα.»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης