Θ. Βαλτινός: ένα ηχογραφημένο μυθιστόρημα!

Θ. Βαλτινός: ένα ηχογραφημένο μυθιστόρημα!

Ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο αποκλειστικά με ήχους και συζητήσεις, που άλλοτε σκηνοθετήθηκαν κι άλλοτε καταγράφηκαν τυχαία, είναι η νέα, τολμηρή κατάθεση του ακαδημαϊκού μας Θανάση Βαλτινού

Θ. Βαλτινός: ένα ηχογραφημένο μυθιστόρημα!
Ο Θανάσης Βαλτινός, ήδη από το “Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη” και τα “Στοιχεία για την δεκαετία του εξήντα”, μας έχει συνηθίσει στους λογοτεχνικούς πειραματισμούς και στη χρήση τεκμηρίων, αλλότριων αφηγήσεων και προφορικών μαρτυριών. Αυτή τη φορά όμως η πρότασή του ξεπερνά τα όρια της λευκής σελίδας, την αγωνία της γραφής, και “δένει” με το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου του.

“Το Ημερολόγιο της Αλοννήσου”, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις της “Εστίας”, είναι ένα ελάχιστα γνωστό έργο του Θανάση Βαλτινού, “υβριδικό” θα λέγαμε, αν και αυτός ο όρος δεν καλύπτει πλήρως το φιλόδοξο και πρωτότυπο εγχείρημα του πάντα ανήσυχου συγγραφέα μας. Ουσιαστικά πρόκειται για μυθιστόρημα αποτυπωμένο σε ψηφιακό δίσκο, που κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, στο τέλος του 2009, σύμφωνα με τεκμήρια που απόκεινται στο Αρχείο του πεζογράφου. Η ύπαρξή του ανακοινώνεται σε μία συνέντευξη του Βαλτινού στην Αμάντα Μιχαλοπούλου το 1994, όπου δηλώνει ότι από το 1991 επεξεργαζόταν ένα αρκετά φιλόδοξο βιβλίο, ένα ηχογραφημένο μυθιστόρημα, «φτιαγμένο αποκλειστικά με ήχους και συζητήσεις, που άλλοτε σκηνοθετήθηκαν, και άλλοτε καταγράφηκαν κρυφά ή τυχαία».

Κλείσιμο
Η πρώτη έκδοση του ψηφιακού μυθιστορήματος “Ημερολόγιο της Αλοννήσου”, περιλάμβανε συσκευασμένα σε πλαστική θήκη έναν ψηφιακό δίσκο μαζί με συνοδευτικό φυλλάδιο το οποίο περιείχε τρία μέρη: 

Α. Το δοκίμιο «Ουροβόρος όφις», όπου ο συγγραφέας προτείνει την επαναφορά της λογοτεχνίας στις αρχέγονες προφορικές καταβολές της. 

Β. Το διήγημα «Κάσια Φράγκου. Μικρό ιστορικό», όπου παρουσιάζεται, εν είδει “βιογραφικού σημειώματος”, ο σύντομος βίος μιας παράξενης και μοναχικής κοπέλας, η οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια.

Γ. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του ψηφιακού δίσκου, όπου κυρίως επιχειρείται μία ανασύσταση σκηνών του καθημερινού βίου της Κάσσιας, με την ηχογραφημένη θεατροποίηση της ερωτικής ερημίας που βιώνει (το όνομά της με δύο «σ» πλέον, από το Κασσιανή, όπως πληροφορούμαστε στο τέλος του προηγούμενου διηγήματος). Εδώ προστέθηκαν μία σειρά από κρυφές ή τυχαίες μαγνητοφωνήσεις (διάλογοι), στις οποίες ακούγεται η φωνή του ίδιου του Θ. Βαλτινού, όπως και άλλα τεκμήρια και ντοκουμέντα μιας εποχής (ποικίλες εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, φωνή εφημεριδοπώλη που ανακοινώνει τις δίκες των πρωταιτίων της Χούντας των Συνταγματαρχών). Η παρούσα έκδοση, του 2017, που διατηρεί την ψηφιακή μορφή, κυκλοφορεί με επίμετρο και φιλολογική επιμέλεια του Κωστή Δανόπουλου. 

ΣΗΜ: Ο πεζογράφος και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους Τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, Μήδεια. Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών· το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος· το 2002 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης. Τα βιβλία του κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις της Εστίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης