Στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ηλεκτρισμό και αυτοκίνητα

Στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ηλεκτρισμό και αυτοκίνητα

Η έκθεση «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη ζωή στις Κυκλάδες κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960

Στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ηλεκτρισμό και αυτοκίνητα
Η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» έχει ήδη εγκαινιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3.200 έως 2.000 πΧ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Στο πλαίσιό της, εγκαινιάστηκε επίσης την περασμένη Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, και η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο  «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου».

Ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Οι πρώτες φωτογραφίες του από την Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα ενός ταξιδιού που έκανε σε ηλικία μόλις 20 ετών στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ σπούδαζε στο Πρίνστον. Επέστρεψε στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά, το 1955, αλλά και το 1957, ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο. Το 1957, μάλιστα, τράβηξε μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών των ελληνικών νησιών, έπειτα από παραγγελία της National Geographic Society.

Κλείσιμο


Οι φωτογραφίες της Ελλάδας μέσα από τον φακό του ΜακΚέιμπ έχουν παρουσιαστεί στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο, καθώς και σε εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Σαντορίνη, το Μονοδένδρι, τον Πόρο, την Κέρκυρα και την Πάτμο. Το 2008, στο πλαίσιο του Mois de la Photo παρουσίασε μία επιλογή φωτογραφιών με θέμα την Ελλάδα στην Galerie Sit Down, στο Παρίσι. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα με τίτλο «Ελλάδα: Τα χρόνια της αθωότητας (1954 – 1965)», από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η έκθεση του γνωστού φωτογράφου, περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα, αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει πτυχές της ζωής στο Αιγαίο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.  Τότε που η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία. Οι υποδομές που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι το ’60, δεν φαίνεται να διέφεραν πολύ σε σχέση με αυτές από το αρχαίο παρελθόν. Οι 40 φωτογραφίες αυτής της ενότητας καλύπτουν τέσσερα θέματα: γιορτές, γυναικείες ασχολίες, ανδρικές ασχολίες και εργασία στη θάλασσα.



Η δεύτερη ενότητα, με 33 φωτογραφίες, παρουσιάζει παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Οι περισσότερες είναι βγαλμένες το 1954 και το 1955, όταν οι χώροι αυτοί ελάχιστα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις περιγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Τα πιο πολλά από τα σημεία αυτά  έχουν μακρά ιστορία, κάποια ως θρησκευτικοί χώροι, άλλα ως εμπορικά κέντρα και άλλα για τη στρατηγική τους σημασία.

Info
«Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου»
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 19 Μαρτίου 2017
Τηλ.: (+30) 210 722 8321-3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης