Φόρος τιμής σε Μάρλον Μπράντο και Φιντέλ Κάστρο

Φόρος τιμής σε Μάρλον Μπράντο και Φιντέλ Κάστρο

Πώς κύλησε η ζωή στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες

Φόρος τιμής σε Μάρλον Μπράντο και Φιντέλ Κάστρο
Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στη Θεσσαλονίκη, ακόμα μία γεμάτη εβδομάδα πέρασε στη συμπρωτεύουσα. Με πολύ σινεμά, κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, θέατρο, μουσική και αθλητισμό. Λίγο απ΄όλα δηλαδή. Και έναν σεισμό, που μας ταρακούνησε για τα καλά.

Ξεκινάμε με το “Like crazy” του Πάολο Βίρτζι. Μία ταινία που ακροβατεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Πρόκειται για μία μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας - μίας κοινωνίας που βρίσκεται στα όρια της τρέλας. Μέσα σε αυτή, καλλιεργείται μία βαθιά φιλία μεταξύ δύο γυναικών, συγκινητική και τρυφερή. Και αυτή είναι η απάντηση στη νόσο της εποχής μας, την κατάθλιψη. Μοναδικές ερμηνείες από τη Βαλέρια Μπρούνι Ταντέσκι και τη Μικαέλα Ραμαζότι. Ιταλική φινέτσα σε ένα ανθρωποκεντρικό έργο που προκαλεί επιφανειακά γέλιο, αλλά στο βάθος και με μία δεύτερη ματιά προκαλεί περισυλλογή και προβληματισμό. Οι παγιδευμένες στο συμφέρον ανθρώπινες σχέσεις οδηγούν σε αποξένωση. Ή εμείς θα δώσουμε τη λύση ή κανείς.

Κλείσιμο
Στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και τη θρυλική αίθουσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Τορνές, είχαμε το αφιέρωμα σε έναν εξαιρετικό ηθοποιό. Ο τίτλος του, “Marlon Brando: Reflection in a wild eye”. Ό,τι και να πει κανείς για τον «Νονό» ή για το «Τανγκό στο Παρίσι», είναι λίγο. Όσοι παρακολουθήσαμε το αφιέρωμα είχαμε την τύχη πέρα από τις προβολές να ακούσουμε τους Τέλλο Φίλη, Θωμά Λιναρά και Σωτήρη Ζήκο να προλογίζουν τις ταινίες και να συζητούν με τον κόσμο για το σινεμά του τότε, που έχει αντίκτυπο ακόμα και στο σήμερα. Ακολουθεί αντίστοιχο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς, από την πρώτη έως τις 4 Δεκεμβρίου. 

Από την αναφορά μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά τον θάνατο του Επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Του τελευταίου μεγάλου ηγέτη στον κόσμο. Στα 90 του χρόνια απεβίωσε και πλέον το δεδομένο είναι πως η Ιστορία δεν πρόκειται να τον ξεχάσει. Ζητούμενο παραμένει η επόμενη μέρα στη Κούβα. Στην τελευταία του τοποθέτηση ο Φιντέλ είχε πει: «Θα πεθάνω, αλλά κρατήστε τις ιδέες μου ζωντανές». Θα γίνει άραγε πραγματικότητα το πρόσταγμά του;

Στα θεατρικά δρώμενα, είδαμε το «9:05» («Εννέα και πέντε») του Παντελή Βούλγαρη, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέρα Ιωάννου και Ρίτα Αντωνοπούλου. Κάπου εδώ το θέατρο συναντά τη μουσική και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δηλώνει δυναμικά παρών στη σύμπραξη και το ταξίδι. Για τρίτη χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, στο εξωτερικό. Όσοι πιστοί προσέλθετε, αξίζει τον κόπο. Και πάμε στην 14η Γιορτή της Τζαζ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες (24-27 Νοεμβρίου), δεκάδες δημιουργοί, σε δύο σκηνές, μάγεψαν το κοινό, που έχει ανάγκη τέτοιου είδους ακούσματα σε μία δύσκολη εποχή.

Και από τα πολιτιστικά δρώμενα, στην αδυσώπητη καθημερινότητα. H Black Friday για πρώτη χρονιά στην Ελλάδα. Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι να ζήσεις αξιοπρεπώς, το πρόβλημα δεν είναι φυσικά αυτή η μέρα, αλλά πώς αυτή αντιμετωπίζεται από την πλατιά μάζα του κόσμου. Η ανάγκη εκτόνωσης και ο υλικός ευδαιμονισμός είναι πολύ καλά κατασταλτικά της κατάθλιψης, ικανοποιώντας τη μανία. Τι γίνεται όμως την επόμενη μέρα; Φυσικά, αναπάντητα ερωτήματα. Κοντά σε αυτά και η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Χωρίς λεωφορεία η πόλη το σαββατοκύριακο και πιθανότατα από Πέμπτη και πάλι ξανά. Σε μία Θεσσαλονίκη που δεν έχει άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς και είναι έτοιμη να παραλύσει εκ νέου.

Βρεθήκαμε και στο τρίτο παζάρι μπύρας, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Ηοppy Pub στη Νικηφόρου Φωκά, αντικριστά με τον Λευκό Πύργο. Μεγάλη ποικιλία, τιμές ελάχιστα πάνω από το κόστος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος αγκάλιασε το event κι από νωρίς το μεσημέρι, παρά το ψιλόβροχο, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Στα αθλητικά δρώμενα, δεσπόζει σαφώς το μεγάλο διπλό του ΠΑΟΚ στη Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα, με 3-2. Αυτή η επιτυχία ήρθε να ακολουθήσει σπουδαία βράδια στην Ευρώπη, όπως αυτά στο Λονδίνο, με Άρσεναλ και Τότεναμ, στην Πόλη με τη Φενερμπαχτσέ, αλλά και στο Ντόρτμουντ, πέρυσι απέναντι στην τοπική ομάδα. Αυτή ήταν η εβδομάδα που πέρασε στη Νύφη του Θερμαικού, Ραντεβού την επόμενη Τρίτη, ως τότε να περνάτε καλά και να προσέχετε την κακοκαιρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης