Το καινούργιο πρόγραμμα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Το καινούργιο πρόγραμμα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας, παρουσίασαν το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης για την περίοδο Οκτωβρίου 2016-Απριλίου 2017

Το καινούργιο πρόγραμμα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων
Η έκθεση «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού», υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον ίδιο, που προέρχονται από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου (η έκθεση ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 7 Ιανουαρίου 2017), περιλαμβάνεται στο εντυπωσιακό πρόγραμμα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων για την περίοδο Οκτωβρίου 2016-Απριλίου 2017. Το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης της πρωτεύουσας περιλαμβάνει επίσης διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν στο κτίριο του Μεταξουργείου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Χρήστος Τεντόμας.

Κλείσιμο


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Πινακοθήκη της Αθήνας, με τις εκθέσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της Αθήνας. Ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου, στοχασμού και δημιουργικής έκφρασης πάνω σε θέματα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης, αλλά και σε ζητήματα του καιρού μας. Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, και μέσα από τις συγκεκριμένες επιλογές του φετινού προγράμματος - από το φθινόπωρο έως τον Απρίλη - αλλά και από την πολιτική που ακολουθείται, η Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων είναι προσιτή και ανοικτή σε όλες και όλους: Φιλότεχνους και καλλιτέχνες, στα παιδιά και τους νέους, κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης.

»Είναι μια Πινακοθήκη που φιλοδοξεί -και θα το πετύχει- να γίνει σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης, που δικτυώνεται και συνεργάζεται με πανεπιστήμια κι άλλους πολιτιστικούς φορείς εντός και εκτός συνόρων. Στοχεύοντας παράλληλα να αποκτήσει την ακτινοβολία και τη σημασία που αρμόζει στην Πινακοθήκη μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με τη μοναδική ιστορία της Αθήνας και τη θετική προοπτική του σήμερα».



Ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, που έχει στην εποπτεία του την Πινακοθήκη, σημείωσε: «Η Πινακοθήκη μας διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή σπουδαίων έργων μεγάλων καλλιτεχνών. Ο ρόλος της, με τη βοήθεια του κ. Ντένη Ζαχαρόπουλου, με τον οποίο έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε τον τελευταίο χρόνο αναβαθμίζεται, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διασύνδεσης με αξιόλογες πινακοθήκες και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Αναβάθμιση της Συλλογής της Πινακοθήκης με τη δημιουργία νέων και σύγχρονων χώρων και υποδομής για την αποθήκευση και συντήρηση των έργων, όπως και της τεκμηρίωσης και φωτογράφισής τους. Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε πολλά επίπεδα προκειμένου όλη αυτή η διεργασία να είναι και σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός για τους φοιτητές, που πρέπει να γνωρίσουν τα έργα στην υλικότητα και ιστορικότητά τους κι όχι μόνον από φωτογραφίες.

Θα ανακοινωθεί επίσης η ημερομηνία της νέας παρουσίασης της Μόνιμης Συλλογής, ένα μέρος της οποίας θα παραμείνει άμεσα προσβάσιμο στην Πινακοθήκη (κτίρια Μεταξουργείου), όπως και σιγά σιγά θα παρουσιάζονται μικρές μονογραφίες γύρω από έργα ιστορικών καλλιτεχνών των οποίων έργα δωρίζονται στη συλλογή, προκειμένου να συμπληρώσουν κενά και να εμπλουτίσουν το εύρος και την σημασία της (Καλλιγάς, Βεντούρας, Συννέφας, Μαλέας, κλπ). Επιλεγμένα αριστουργήματα της Μόνιμης Συλλογής θα παρουσιάζονται από τις 25 Οκτωβρίου 2016 (κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου).

2. Εκθεση «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης - Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική» στο κτίριο Μεταξουργείου (Γερμανικού & Μυλλέρου). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες. Επιμέλεια έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος. Διάρκεια: 14 Οκτωβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2016

3. Πρόγραμμα “City Circles”, Πλατεία Αυδή, Design Academie Eindhoven (Ολλανδία). Θέμα του ερευνητικού προγράμματος είναι η περιοχή της Πλατείας Αυδή, με χαρτογράφηση της περιοχής και εκπόνηση μελετών και προτάσεων σχετικά με το βιομηχανικό και αστικό σχεδιασμό της πόλης και τη σχέση με τη ζωή των κατοίκων. Συμμετέχουν 15 προπτυχιακοί φοιτητές από το εξωτερικό, με την παρουσία 2-4 σημαντικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών από την Ολλανδία (2 - 19 Οκτωβρίου, 9 - 27 Ιανουαρίου 2017 και άλλες δύο φορές στο εαρινό εξάμηνο). Συμμετέχουν 17 προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας (Καθηγήτρια Δήμητρα Κατσώτα).

4. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας, υπό τους Καθηγητές αρχιτέκτονες-πολεοδόμους Γ. Πανέτσο και Γ. Αίσωπο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη. Δώδεκα φοιτητές θα εγκατασταθούν στη βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης (κτίριο Μεταξουργείου) για να εργαστούν όλο το χρόνο, στο θέμα του μεταπτυχιακού «Μεσογειακές προοπτικές της πόλης – Αθήνα».

5. Έκθεση φωτογραφίας «Ανιχνεύσεις, φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής» (“Retracings, photographic archives: Archives of Life”), σε συνεργασία με την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Πινακοθήκη, κτίριο Πειραιώς. Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου-Barbaut, Gabriella Uhl. Διάρκεια: 19 Οκτωβρίου 2016– 8 Ιανουαρίου 2017

6. Έκθεση «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού» από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου. Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη. Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2016 - 8 Ιανουαρίου 2017.
 
7. Έκθεση Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος «1950 – 1974, Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», Πινακοθήκη, κτίρια Μεταξουργείου. Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα εργασίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Διάρκεια: 24 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

8. Εργαστήριο με 50 συμμετέχοντες μέλη του ICOM με θέμα «Τα μουσεία πόλεως και η μετανάστευση», σε συνεργασία με την επιτροπή CAMOC του ICOM, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου (είναι το τρίτο εργαστήριο του CAMOC μετά αυτών στο Βερολίνο και τη Γλασκώβη). Διάρκεια: 6 – 8 Φεβρουαρίου 2017.

9. Έκθεση «Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος (the future is invented with fragments of the past)» στην Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου (Γερμανικού & Μυλλέρου). Επιμέλεια έκθεσης: Hans Ulrich Obrist, με τη συνεργασία του Peter Pakesh, διευθυντού του Ινστιτούτου Maria Lassnig της Βιέννης και την υποστήριξη της Αυστριακής Δημοκρατίας. Διάρκεια: 31 Μαρτίου-16 Ιουλίου 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης