Ένας εικαστικός διάλογος για τον Καποδίστρια

Ένας εικαστικός διάλογος για τον Καποδίστρια

Σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 20.00, εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια προς τιμήν του πρώτου Κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους

Ένας εικαστικός διάλογος για τον Καποδίστρια
Η ημερομηνία ήταν 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου) 1831 όταν έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, δολοφονημένος από τα χέρια του αδελφού και του γιου του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έτσι, με τον πλέον τραγικό τρόπο, τελείωσε η ιστορία του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος από γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας έφτασε μέχρι και τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, για να έλθει στη συνέχεια στο λιλιπούτειο νεοϊδρυθέν κράτος προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του.

Κλείσιμο


Σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μία ομαδική εικαστική έκθεση προς τιμήν του. Η Περίπτωση Καποδίστρια, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό. Στο πλαίσιό της, ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.

Η Περίπτωση Καποδίστρια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του Fistiki Fest 2015 (29 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου 2015) στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και στη συνέχεια, εμπλουτισμένη με νέες συμμετοχές, φιλοξενήθηκε στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού σε διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας (6 Αυγούστου - 2 Οκτωβρίου 2016).



Σήμερα παρουσιάζεται στην τελική της μορφή στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο που περιλαμβάνει τα εικαστικά έργα και μια επιλογή από τα κειμήλια του Ιωάννη Καποδίστρια που ανήκουν στο Μουσείο. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα όπως οι προσωπογραφίες του και τα σχεδιάσματα της εποχής, το γραφείο του Κυβερνήτη, το πρώτο κάθισμά του στο Ναύπλιο, καθώς και το ιστορικό κάθισμα που είχε φέρει από τη Ρωσία, προσωπικά του αντικείμενα, ρολόγια, δακτυλίδια και ταμπακιέρες καθώς και τα δώρα του στους γάμους του Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλαινας και τέλος επίσημες σφραγίδες και άλλα μικροαντικείμενα, όπως η πλεκτή μεταξωτή ζώνη με τα ελληνικά χρώματα που φιλοτέχνησε και δώρισε στον Καποδίστρια η γυναίκα του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου.



Μέσα από την έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή του ίδιου του Κυβερνήτη, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση στην Αίγινα, αλλά και στο Ναύπλιο και στην Κέρκυρα, τόποι που σημαδεύτηκαν από την παρουσία του.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Σταδίου 13, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 09:00-14:00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης