Ποια είναι η σχέση μας με το παρελθόν;

Ποια είναι η σχέση μας με το παρελθόν;

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μιλάει για την παράσταση «Αβαρία – Πράγματα που άφησα πίσω», που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 25 και 26 Ιουνίου

Ποια είναι η σχέση μας με το παρελθόν;

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μιλάει για την παράσταση «Αβαρία – Πράγματα που άφησα πίσω», που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 25 και 26 Ιουνίου

Κλείσιμο

«Ποια είναι η μεγαλύτερη αβαρία που εσύ έχεις κάνει μέχρι σήμερα;» ρωτάω τον Βασίλη Μαυρογεωργίου. «Το να φύγω από το πατρικό μου», μου απαντά. Ο όρος «αβαρία» χαρακτηρίζει την εκούσια θυσία ενός μικρότερου συμφέροντος για τη διάσωση κάποιου μεγαλυτέρου. Πάνω στην έννοια της αβαρίας στηρίχτηκε και όλη η έρευνα και η μελέτη που έκαναν οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης (Γ. Νταλιάνης, Α. Ξάφης, Σ. Πάσχου, Κ. Μαυρογεώργη, Σ. Ράδης) σε συνεργασία με τον Βασίλη, που σκηνοθετεί την παράσταση, και την Ελένη Τριανταφυλλοπούλου που υπογράφει τη δραματουργία.

Δύο χρόνια πριν η ομάδα του Skrow Theater είχε παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών την «Ιστορία της Αυτοθυσίας» βασιζόμενη σε υλικό από ιστορίες ανθρώπων που θυσίασαν εαυτόν για το καλό των άλλων. Με την έννοια της αβαρίας όμως τα πράγματα αποδείχτηκαν πολύ πιο περίπλοκα. «Στην “Ιστορία της αυτοθυσίας” υπήρχε άφθονο υλικό για έρευνα από τα πρώτα στάδια της δουλειάς. Υλικό που μας κατεύθυνε και καθόριζε κατά κάποιον τρόπο τη μορφή της παράστασης. Στην “Αβαρία” η έρευνα ήταν αρκετά πιο δύσκολή, γιατί το θέμα της είναι πιο μεγάλο και ακαθόριστο. Πρέπει για να μπορείς να ψάξεις κάτι να γνωρίζεις πρώτα τι είναι αυτό που ψάχνεις. Το υλικό τελικά ήταν οι ίδιοι ηθοποιοί και πάνω τους βασίστηκε ο άξονας της έρευνας αλλά και ολόκληρης της παράστασης», μου εξηγεί ο Βασίλης.



Τα υλικά με τα οποία δημιουργήθηκε τελικά το κείμενο της παράστασης είναι προσωπικές ιστορίες ηθοποιών, ιστορίες συλλογικής μνήμης και αναμνήσεις μεγάλων εξερευνητών, ανθρώπων που «εγκατέλειψαν» τον παλιό κόσμο ψάχνοντας κάτι καινούριο. «Θεωρείς ότι σαν λαός είμαστε εξοικειωμένοι με την έννοια της αβαρίας;» ρωτάω τον Βασίλη. «Πιστεύω πως είμαστε σχετικά ευπροσάρμοστοι όσον αφορά τον τρόπο ζωής. Αλλάζουμε συνήθειες σύμφωνα με τις οικονομικές δυσχέρειες και μαθαίνουμε στα νέα δεδομένα γρήγορα για να επιβιώσουμε. Επίσης ξεχνάμε εύκολα και συγχωρούμε, όχι συνειδητά, εκείνους που κάνουν κύκλους στο πολιτικό τοπίο φέρνοντας επανειλημμένα την καταστροφή. Κρατάμε όμως γερά τις παραδόσεις μας. Τουλάχιστον εκείνες που έχουν επετειακό χαρακτήρα», μου λέει.



Αυτό που έμαθε μέσα από την έρευνα πάνω στο θέμα, αλλά και τη δημιουργική διαδικασία της ίδιας της παράστασης, είναι πως το γεγονός ότι ξεχνάμε δεν είναι μια αδυναμία του εγκεφάλου μας, αλλά πρόκειται για ικανότητα που αποκτήσαμε στα τελευταία στάδια της εξέλιξής μας. «Το μυαλό μας αφήνει να χαθούν όσα δεν είναι χρήσιμα με σκοπό την υγεία μας. Μάλιστα το να θυμάσαι τα πάντα είναι μια διαταραχή της μνήμης και ονομάζεται “Ανώτερη αυτοβιογραφική μνήμη”. Η λήθη είναι μέρος της ζωής μας», σχολιάζει ο Βασίλης.

Την ίδια στιγμή όμως σπεύδει να προσθέσει: «Για μένα το να αφήνω πράγματα πίσω δεν σημαίνει μόνο ξεχνάω, αλλά και χάνω τη σύνδεσή μου. Μπορεί να θυμόμαστε αποσπασματικά γεγονότα από την παιδική μας ηλικία, αλλά κυρίως εκείνα που πατάνε πάνω σε γέφυρες της μνήμης μέσα στον χρόνο και καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το σήμερα, εκείνα που συνδέονται πραγματικά με την προσωπικότητα μας».

Πού όμως συναντιέται η προσωπική με τη συλλογική μνήμη; Πώς μπαίνει σε αυτή την εξίσωση η εθνική μας ιστορία; Ο Βασίλης μου απαντά επιχειρώντας μία εξέλιξη του ερωτήματος. «Η ιστορία της χώρας μας από μια οπτική γωνία μοιάζει με κολάζ αποσπασματικών στιγμών, γεγονότων, ανθρώπων που άφησαν τη σοφία τους, ιστορικών σταθμών. Πόσα όμως από αυτά τα πράγματα επεκτείνονται και φτάνουν ως εμάς πραγματικά; Ποια είναι η αληθινή σχέση μας με το παρελθόν και τους προγόνους μας;». Νομίζω σε αυτό το τελευταίο ερώτημα βρίσκεται και όλη η ουσία της παράστασης.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης