Ο Γιωργής του Βιζυηνού στο θέατρο Κάππα

Ο Γιωργής του Βιζυηνού στο θέατρο Κάππα

Ο Ηλίας Καρελλάς και ο θίασός του ανεβάζουν για πρώτη φορά για παιδικό κοινό την παράσταση «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» από σήμερα, 25 Οκτωβρίου

Ο Γιωργής του Βιζυηνού στο θέατρο Κάππα
Ο μικρός Γιωργής ακούει με προσοχή τις ιστορίες του παππού του για δράκους, βασιλοπούλες, μάγισσες και γοργόνες, χωρίς να ξέρει -και να τον νοιάζει- αν είναι αλήθεια ή όχι. Ολα αυτά στην παράσταση «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανεβαίνει για πρώτη φορά για παιδικό κοινό από τις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Κάππα από τον θίασο Ηλία Καρελλά
.

Κλείσιμο
Η σκηνή γεμίζει εικόνες, ήχους και ιστορίες από μια άλλη εποχή. Ο παππούς, ο μικρός Γιωργής και οι ήρωες του διηγήματος μεταφέρονται στο σήμερα χωρίς να χάσουν τίποτα από τη μαγεία του βιβλίου. Ο μαέστρος Ηλίας Καρελλάς
και ο θίασός του στήνει μια έξυπνη παράσταση για μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές με ζωντανή μουσική, φαντασία και πολύ χιούμορ. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Ερωτόκριτου» πέρυσι, ο σκηνοθέτης επιλέγει αυτή τη φορά έναν μεγάλο θίασο ηθοποιών και επιδιώκει να μας μεταφέρει από τη Θράκη στην Κωνσταντινούπολη συντροφιά με τη φωνή, αλλά και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ.

«Παρόλο που ο Βιζυηνός έχει κάποια διηγήματα ειδικά για παιδιά, διαλέξαμε ένα από το ενήλικο ρεπερτόριο και το διασκευάσαμε ειδικά για παιδικό κοινό», μας εξηγεί ο Ηλίας για την επιλογή του και συνεχίζει: «Στην παράσταση με τον συνδυασμό όλων των στοιχείων δραματοποίησης που χρησιμοποιώ εγώ κατά καιρούς στις παραστάσεις μου και με κεντρικό άξονα τη σκιά προσπαθούμε να ζωντανέψουμε όλα αυτά τα παραμύθια που διηγείται ο παππούς στο μικρό Γιωργή».


Παρακολουθήστε το αφιέρωμα του Citylifε στην παράσταση «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» (4:27)!

Το θέατρο σκιών μπορεί να είναι η μεγάλη αγάπη του Ηλία, αλλά ο νεαρός σκηνοθέτης δεν έμεινε εκεί. Πήγε την τέχνη των παππούδων του ένα βήμα παραπέρα, προσδίδοντάς της τον δικό του χαρακτήρα. «Μου αρέσει να αναζητώ νέες θεατρικές φόρμες με κύριο άξονα το παραδοσιακό θέατρο σκιών. Ετσι, άρχισα να δημιουργώ παραστάσεις που στηρίζονται στον πλούτο της παράδοσης του θεάτρου σκιών και στη δυναμική του, αλλά ενσωματώνουν και μέσα δραματοποίησης όπως η κούκλα, η μάσκα και, φυσικά, η παρουσία του ηθοποιού», παραδέχεται ο ίδιος και συνεχίζει: «Βασική πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι διαχρονικές μελωδίες και οι ρυθμοί της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, η μυθολογία, τα λαϊκά παραμύθια και τα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας. Ετσι, τα παιδιά και οι θεατές του σήμερα έρχονται σε επαφή με ένα τόσο παλιό είδος θεάτρου δοσμένο στο σήμερα».

Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης παίρνει τη σκηνή του θεάτρου Κάππα και δημιουργεί ένα σύγχρονο παραμύθι από αυτά που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη σκηνή. Γιατί ο μαγικός λόγος του Βιζυηνού μεταφέρεται αυτούσιος χωρίς όμως να γίνεται βαρύς και δυσνόητος για τα παιδιά. Η ιστορία του Γιωργή που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη ξεκινά από τον τόπο του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, από όπου φεύγει για να μαθητεύσει σε ραφτάδικο της Κωνσταντινούπολης. Οταν αναγκάζεται να γυρίσει πίσω για να συναντήσει για τελευταία φορά το πιο αγαπημένο του πρόσωπο τα πράγματα γίνονται αρκετά συγκινητικά.

«Η πρόκληση είναι να περάσουμε στα παιδιά ένα έργο που είναι αρκετά δύσκολο», παραδέχεται ο Ηλίας. «Η παράσταση αναμετράται με τη ζωή και τον θάνατο, με την πραγματικότητα και το παραμύθι, με ένα πολύ δύσκολο πράγμα για τα μικρά παιδιά που είναι η απώλεια. Ολα αυτά δοσμένα όμως μέσα από υπέροχα σκηνικά, από μία ονειρική ατμόσφαιρα που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι».

Σε αυτό το ονειρεμένο περιβάλλον πρωταγωνιστούν ο Κώστας Αρζόγλου στον ρόλο του παππού, η Αρετή Κετιμέ, που έχει και την επιμέλεια της μουσικής της παράστασης, η Ζαχαρούλα Κληματσάκη, ο Εκτορας Κυριάκου, η Ιωάννα Μυλωνά, ο Φάνης Παυλόπουλος, ο Χρήστος Σύγγελος, ο Νίκος Τουρνάκης και ο Νικόλας Φραγκιουδάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης